Als je isoleert, begin je met het dak!

Gepubliceerd op 10 Maart 2020

Ben je van plan om te isoleren, dan is het slim om met het dak te beginnen. Dit is immers de grootste verliespost van warmte in je huis. Het dak isoleren levert je al gauw een besparing van 30% per jaar op. Bovendien kun je genieten van premies. Mooi meegenomen toch? Hoe isoleer je het dak met minerale glaswol of XPS? Ontdek de mogelijkheden.

Isolatie voor elk type dak

Vanaf 2020 is dakisolatie verplicht. Het is ook niet onverstandig om er in te investeren als je weet dat er heel veel warmte door verloren gaat. Heb je een hellend of plat dak? Voor elk type bestaat er een isolatie-oplossing. Maar je kunt ook de zoldervloer isoleren om te voldoen aan de dakisolatienorm.  

Gebruik van de zolder

Heb je een zolder onder je (hellend) dak? Denk dan even na over hoe en of je die wilt gebruiken. Wordt het een volwaardige leefruimte? Dan isoleer je je dak best tussen de dakspanten. Wordt je zolder eerder gebruikt als opbergruimte, dan kun je er de zoldervloer isoleren. Deze optie is het goedkoopste en snelste.

Isolatie voor een hellend dak

Om je hellend dak te isoleren kun je minerale wol gebruiken. Je beschermt hiermee je woning niet alleen tegen temperatuurverschillen, maar ook tegen geluid en het is goed bestand tegen brand. Je plaatst de flexibele minerale wolplaten tussen de spanten van je dak waarbij je het dampscherm zelf voorziet. Of je kunt gaan voor een twee-in-een oplossing: een woldeken met dampscherm. Vergeet bovendien niet dat er een dampopen onderdak aanwezig moet zijn als je dakisolatie plaatst!

Isolatie van de zoldervloer

Gebruik je je zolder enkel als stockageruimte? Dan kun je de zoldervloer isoleren. Wil je zowel je zolderdak als de -vloer isoleren, dan kan dat. Hierdoor verbetert de EPC-waarde van je woning nog iets meer. Om de zoldervloer te isoleren kun je platen minerale glaswol gebruiken. Heb je een zolder die je helemaal niet gebruikt of die moeilijk toegankelijk is? Dan kun je deze laten isoleren met minerale inblaaswol.

Isolatie van een plat dak

De isolatie van een plat dak gebeurt vaak met een omkeerdak. Dit is een dakconstructie waarbij de isolatie aan de buitenkant geplaatst wordt, bovenop de dakafdichting. De losse platen worden dan gestabiliseerd door een ballastlaag kiezels of tegels. Het voordeel is dat er maar één laag isolatie nodig is en het dus vlot geïnstalleerd kan worden. Het isolatiemateriaal dat hiervoor gebruikt wordt zijn harde geëxtrudeerde polystyreen hardschuimplaten of ook wel afgekort als XPS.