Je zolder isoleren: het dak, de vloer of allebei?

Gepubliceerd op

Wanneer je je zolder wil isoleren, vraag je je vast af: ‘Welk deel van de zolder isoleer ik best: het dak of de vloer?’ Waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat je ook zowel het dak als de vloer kan isoleren. Alles hangt af van de functie van je zolder. 

Vloerisolatie bij weinig gebruik van je zolder

Wordt je zolder maar weinig gebruikt? Dan verwarm je hem waarschijnlijk niet. In dat geval kies je best voor vloerisolatie om de warmte van de ruimtes onder je zolder beter te bewaren. Hoe kleiner het volume van je zolder, hoe minder warmte en energie er verloren gaat. Wanneer je je zolder helemaal niet gebruikt, is je zoldervloer isoleren de makkelijkste en de goedkoopste oplossing. Je hoeft namelijk niets af te werken. Wil je je zolder gebruiken om dingen op te bergen? Dan plaats je best Utherm4U platen. Die omvatten zowel isolatie als afwerking, zodat je je zolder efficiënt kan benutten als stockageruimte. Ontdek de specificaties en vraag je gratis staal aan.

Het dak isoleren bij een veelgebruikte zolder

Wordt je zolder vaak gebruikt, of ga je deze op termijn inrichten als leefruimte? In deze gevallen isoleer je best het dak. Hiervoor bestaan er drie mogelijkheden:

  1. Als je aan een grondige renovatie begint, kies je best voor Usystem dakelementen. Dit systeem omvat zowel isolatie, een onderdak als afwerking aan de binnenkant van je dak. Zo creëer je zonder veel moeite extra leefruimte op zolder. Let wel: deze oplossing is enkel mogelijk bij gordingendaken. Een gordingendak bestaat uit zware houten balken, ook wel gordingen genoemd. De gordingen zijn horizontaal geplaatst en lopen van muur tot muur. Men kan de dakelementen dan op de gordingen leggen.
     
  2. Met Utherm Sarking kan je de binnenafwerking behouden en de isolatie aan de buitenkant van je dak aanbrengen. In dit geval kan je kiezen: isolatie met een onderdak, of isolatie zonder onderdak. Je moet altijd een onderdak gebruiken, dus het is handig om isolatieplaten te gebruiken die een onderdak bevatten. De UthermSarking Le Plus platen zijn aan één kant al voorzien van een onderdakfolie. Dankzij de zelfklevende overlap bekom je in één beweging direct een wind- en waterdicht dak. De Utherm  Sarking L Comfort plaat heeft aan één kant een houtvezelonderdakplaat van 35 mm. Hiermee creëer je een verbeterde akoestiek (+10dB), bovendien garandeert het dampopen onderdak een efficiënte vochthuishouding. Heb jij een keper- of spantendak? Dan is Utherm Sarking dakisolatie vast iets voor jou.
     
  3. Heb je al een onderdak en wil je de isolatie liever aan de binnenkant plaatsen, zodat de dakpannen mooi op hun plaats blijven? Met de Utherm4U Gyp platen van Unilin isoleer je zonder problemen je dak langs de binnenkant. De afwerkingsplaat is al bevestigd, dus je kan meteen beginnen nadenken in welke kleur je het plafond en de muren van je nieuwe leefruimtes wil verven.

Zoldervloer en dak isoleren: de zolder als leefruimte

Wil je van je zolder een leefruimte maken en deze bovendien zo goed mogelijk isoleren? Dan kan je ervoor kiezen om zowel je vloer als je dak te isoleren. Dit is de duurste oplossing qua isolatie, wel haal je er een groot voordeel uit. De warmte die van de verdieping onder de zolder komt, wordt door de vloerisolatie tegengehouden. Zo verspil je geen energie wanneer de kamers op zolder niet echt verwarmd moeten zijn. Tegelijk hou je de kou van buiten tegen dankzij de isolatie van het dak. Gelukkig werkt dit ook in de andere richting. Tijdens hete zomers houdt de vloerisolatie op je zolder de grootste warmte ook tegen naar de benedenverdieping. Ook is het op zolder dan niet even warm als buiten dankzij de dakisolatie.

Wil je je zolder isoleren om te voorkomen dat er warmte en energie verloren gaat? Vraag dan zeker je gratis infobrochure aan. Supersnel isoleren? Ontdek hoe je je dak renoveert in slechts twee dagen.