Isolatiepremies 2021: welke isolatiepremies kan ik krijgen?

Gepubliceerd op 26 May 2021

Is je woning nog niet of onvoldoende geïsoleerd? Een gemiste kans, want door je woning goed te isoleren, bespaar je stevig op je energiefactuur en stijgt je wooncomfort. Dankzij talrijke isolatiepremies is je investering extra snel terugverdiend. Welke premies kan je zoal aanvragen en op welke heb jij recht? Een overzicht!

Premie voor dak- en zoldervloerisolatie

Wist je dat sinds januari 2020 elk dak in Vlaanderen voldoende geïsoleerd moet zijn? Is dat niet het geval, dan kan de woning ongeschikt voor bewoning verklaard worden. Gelukkig geeft de overheid jou een duwtje in de rug bij het isoleren van je dak en zoldervloer. Wie zijn plat dak, hellend dak of zoldervloer isoleert, kan interessante premies krijgen. Hoe vraag je de premie aan en wat houdt die in?

De premie voor dak- en zoldervloerisolatie kan je aanvragen als je de werken laat uitvoeren door een erkend isolatiespecialist. Je aanvraag is compleet wanneer je je factuur en betaalbewijs doorgeeft via de website van Fluvius. Je ontvangt dan een premie van 4 euro/m². Is je woning ouder dan 10 jaar en laat je je dakisolatie plaatsen door een aannemer? Dan kan je gebruikmaken van het verlaagde btw-tarief van 6%. Voor deze premie moet de minimale Rd-waarde van je isolatiemateriaal 4,5 m²K/W bedragen. Op zoek naar het juiste isolatiemateriaal voor je klus? Ontdek hier kwalitatief isolatiemateriaal voor je plat dak, hellend dak of zolder.

Premies voor buitenmuurisolatie

Ook als je je buitenmuren isoleert, kan je in aanmerking komen voor een premie. Er zijn diverse manieren om je buitenmuur te isoleren. Afhankelijk van de gekozen manier ontvang je een premie.

Premie voor muurisolatie langs de buitenkant

Isoleer je je buitenmuur langs buiten? Dan heb je recht op een isolatiepremie van 30 euro/m² als je isolatiemateriaal een minimale Rd-waarde van 3 m²K/W heeft. Ook moeten de werken uitgevoerd zijn door een aannemer. Bij gelijktijdige asbestverwijdering wordt de premie verhoogd tot 38 euro/m². Ontdek geschikt isolatiemateriaal voor het isoleren van je buitenmuren.

Premie voor muurisolatie langs de binnenkant

Kies je ervoor om je buitenmuur langs binnen te isoleren? Dan kan je een isolatiepremie ontvangen van 15 euro/m². Om in aanmerking te komen moet je isolatiemateriaal gebruiken met een minimale Rd-waarde van 2 m²K/W. Maar er is nog een voorwaarde: ofwel moet het werk van de aannemer worden begeleid door een architect met controle op de uitvoering van de werken, ofwel moet er worden gewerkt met een aannemer die beschikt over een certificaat van bekwaamheid. Ontdek hier geschikt isolatiemateriaal voor je klus.

Premie voor muurisolatie in de spouw

Een muur isoleren kan ook door de spouw met isolatiemateriaal te vullen. Voor na-isolatie van spouwmuren met een eindfactuur in 2021 bedraagt de premie 5 euro/m², op voorwaarde dat je deze werken laat uitvoeren door een aannemer volgens de kwaliteitseisen STS 71-1. Let erop dat de aannemer die de isolatiewerken uitvoert, de technische specificaties staaft met een verklaring. De spouw, waarvan de breedte minimaal 5 centimeter moet zijn, moet volledig gevuld worden met het isolatiemateriaal om in aanmerking te kunnen komen voor deze isolatiepremie. Vind geschikt isolatiemateriaal voor het isoleren van je spouwmuur.

Premie voor vloer- of kelderisolatie

Het gelijkvloers kan je ook isoleren, en dit op twee manieren. Ofwel isoleer je de vloer van de gelijkvloerse verdieping, ofwel pak je het plafond van de kelder onder handen. Als je isolatiemateriaal een Rd-waarde heeft van minimaal 2 m²K/W, heb je recht op een isolatiepremie van 6 euro/m².

Wil jij besparen op je energiefactuur door te isoleren, maar wil je niet meer geld uitgeven dan nodig? Kies dan voor hoogkwalitatieve isolatieoplossingen en vergeet je isolatiepremies niet aan te vragen! Tip: gebruik de subsidiecalculator om een overzicht te krijgen van alle mogelijke premies per postcode.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan