Isolatie plaatsen in 2021, aan welke energie-eisen moet je voldoen?



Wanneer je bouwt of renoveert zijn er energieprestatieregels die je moet naleven om zo duurzaam en energiezuinig mogelijk te bouwen. Vanaf 1 januari 2021 worden deze regels strenger. Wat verandert er en welke premies krijg je in 2021 nog voor dakisolatie in Vlaanderen? Lees er hier meer over.
Nog betere energieprestaties
Duurzaam, energiezuinig bouwen begint met de juiste materiaalkeuze. Isolatie speelt hier een zeer belangrijke rol in. Isoleer je vakkundig en goed, dan kun je heel wat energie besparen, je voetafdruk verkleinen en profiteren van een beter binnenklimaat. De overheid verstrengt daarom ook haar EPB-normen vanaf 1 januari 2021. Wat verandert er?
Isolatie en nieuwbouw
Vanaf 1 januari 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen volgens de EPB-eisen in Vlaanderen bijna energieneutraal gebouwd worden. Een BEN-woning heeft een E-peil van E30 of lager. Niet alleen voldoet zo’n woning aan de eisen voor thermische isolatie, maar ook aan de regels voor verwarming, oververhitting, ventilatie en hernieuwbare energie. Wil je concreet weten hoe je je nieuwbouwwoning het best isoleert om te voldoen aan de nieuwe EPB-eisen? Informeer bij je aannemer, architect of isolatiespecialist.
Isolatie en renovatie
Voor de renovatie van bestaande woningen blijven de EPB-eisen hetzelfde. Men streeft in Vlaanderen naar energiezuinige woningen met een goed geïsoleerd dak. Sinds 2020 is dakisolatie trouwens verplicht. Ga je voor een ingrijpende energetische renovatie dan mag je woning nog maar een maximaal E-peil van E70 hebben en in 2050 zelfs een E-peil van E60. Voor nieuwe en na-geïsoleerde delen moet je voldoen aan maximale U-waarden. Deze waarden drukken uit hoeveel warmte er per m² door kan. Hoe lager de U-waarde hoe beter dus. Benieuwd met welke isolatiematerialen je de beste prestaties verkrijgt voor jouw project? Neem contact op met een isolatiespecialist.
Dakisolatie eerst
Wil je de energieprestaties van je woning verbeteren maar kun je niet alles in één keer aanpakken? Start dan met de plek waar het meeste warmte (zo’n 30%) verloren gaat: het dak. Voor dakisolatie mag de U-waarde in 2021 maximaal 0.24 per m² bedragen. Geen idee hoe je dit aanpakt? Ontdek meer over het isoleren van een plat of hellend dak en vind het juiste isolatieproduct voor jouw project.
Subsidies voor dakisolatie
Vanaf 1 januari 2021 veranderen ook de subsidies voor dakisolatie. Vanaf dan krijg je in Vlaanderen van je netbeheerder Fluvius enkel nog een premie voor dak- of zoldervloerisolatie als je die laat plaatsen door een erkende aannemer. Hiervoor kun je dan zo’n 4 euro per vierkante meter krijgen. Verbruik je enkel elektriciteit aan nachttarief of heb je een lager inkomen, dan kun je hogere premies krijgen. Informeer je bij je netbeheerder.
Isoleren, een job voor de vakman?
Om te mogen genieten van de subsidie voor dakisolatie is het dus verstandig om een vakman in te schakelen. Bovendien heeft die ook meer kennis over de technische eisen van isolatie. Dit wil echter niet zeggen dat je als bouwheer onwetend kunt zijn. Informeer je over de algemene principes van isoleren en kies de beste materialen op de markt. Kies niet voor net genoeg, maar ga voor beter. Zo profiteer je levenslang van de voordelen van optimale isolatie. Ontdek welke isolatie je per toepassing nodig hebt.
Wil je graag de energieprestaties verbeteren van je woning door te isoleren? Ontdek het juiste isolatieproduct voor jouw bouwproject. Wil je snel je dak laten isoleren? Ontdek hoe je dit in slechts 2 dagen geklaard krijgt.