Aardappelexperts van Agristo krijgen duurzame werkplek

Gepubliceerd op 17 March 2021

Van knapperige frietjes tot smeuïge puree, de kans is groot dat je ooit al een bereiding van Agristo op je bord kreeg. Het Belgische aardappelverwerkingsbedrijf kende de laatste jaren een sterke groei en de bouw van een nieuw kantoorgebouw was aan de orde. 

BREEAM-certificaat

“Agristo streeft naar een gebouw dat een excellent BREEAM-certificaat behaalt”, aldus Jurgen Vandenbussche, projectleider bij Alheembouw. BREEAM is een internationaal erkend duurzaamheidslabel dat certificaten uitreikt op 5 niveaus. Een excellent certificaat is de op één na beste duurzaamheidsscore.

Om te bepalen welke score een gebouw krijgt, houdt BREEAM rekening met heel diverse factoren. Er worden strenge duurzaamheidseisen gesteld rond o.a. het water- en energieverbruik, de gebruikte materialen, de impact op de omgeving, een duurzaam beheer, de aanpak rond afval en vervuiling …

Door al deze aspecten op een duurzame manier te benaderen, kan een gebouw credits verwerven. Het is dus de som van alle deeltjes die de uiteindelijke duurzaamheidsscore bepaalt. Vandenbussche vertelt: “Een excellent certificaat houdt in dat er voldoende credits behaald worden voor een score van 70%. In dit project bouwden we de credits op door o.a. duurzame PIR-isolatie te gebruiken.”

Scoren met isolatie

Het dak van de nieuwe kantoorgebouwen werd geïsoleerd met 16 cm Utherm Roof L van Unilin Insulation. De keuze voor deze PIR-isolatie was heel bewust omdat de isolatie niet alleen beloopbaar en brandvertragend is, ook de thermische eigenschappen zijn uitstekend.

“In de EPB-voorschriften werd 16 cm PIR aangeraden om een U-waarde van 0,20 te bekomen. Dankzij de isolatie van Unilin Insulation konden we nog een pak beter scoren en werd de uiteindelijke U-waarde 0,16! Mede dankzij die sterke isolatiewaarde zijn we erin geslaagd om het excellente BREAAM-certificaat te behalen”, vertelt Vandenbussche trots.

Vlot op de werf

“Ik ben heel tevreden over de samenwerking met Unilin Insulation en over onze onderaannemer Mutec”, aldus Vandenbussche. “Er werd goed meegedacht over de optimale isolatie voor dit project. Momenteel wordt ook de vloer geïsoleerd met kwalitatieve isolatieplaten van Unilin.“

Duurzame link

Bij Agristo wordt bewust gekozen voor lokale partners. “Wij zetten sterk in op duurzaamheid en werken hiervoor graag samen met lokale bedrijven”, vertelt Annick Declerck, facility manager bij Agristo. “Voor onze stoomleiding in de productieafdeling vertrouwen we op A&U, eveneens gevestigd in Wielsbeke. De stoom wordt genereerd uit o.a. het afval van Unilin.” Een mooi voorbeeld van een duurzame samenwerking tussen twee sterk groeiende West-Vlaamse bedrijven.

Benieuwd naar de isolatiemogelijkheden voor jouw project? Neem contact op. 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan