Isoleren met buitenschrijnwerk

Op 1 januari 2018 zijn er een nieuw maximaal S-Peil en E-Peil van kracht gegaan. Hierdoor moet er bij nieuwbouwwoningen nog strenger rekening gehouden worden met vormefficiëntie, luchtdichtheid, oriëntatie en zonwering. Daarbij speelt buitenschrijnwerk een belangrijke rol. Hieronder lijsten wij voor u enkele belangrijke punten op om rekening mee te houden als u de warmte binnen wil houden in de winter en uw huis heerlijk koel wilt houden in de zomer.

Beglazing

Beglazing is een eerste element dat een belangrijke rol speelt bij het energieverbruik van uw woning. U kan kiezen voor warmte-isolerende beglazing (zoals driedubbele beglazing), waarbij er zo weinig mogelijk warmte in uw woning verloren gaat. Daarnaast kan u ook kiezen voor een zonwerende beglazing, waarbij de zonnestralen tegengehouden worden terwijl het licht wordt doorgelaten. Een combinatie van beiden is ook mogelijk.

Materiaal

Ook het materiaal van uw buitenschrijnwerk speelt een rol voor het energieverbruik van uw woning. Aluminium zorgt voor thermische isolatie en blijft ongevoelig voor temperatuurschommelingen en vocht.  PVC is echter hoog isolerend en is wind- en waterdicht.

Raamprofielen

Niet alleen het materiaal van uw ramen speelt een rol in het verminderen van het energieverbruik van uw woning, maar ook het type profiel van uw ramen. Zo verwerkt Timmerman 7-kamerprofielen van VEKA. De bouwdiepte van deze profielen laat het perfect toe om gebruik te maken van driedubbele beglazing.

Rolluiken

Rolluiken dienen niet enkel om pottenkijkers en het zonlicht buiten te houden, maar ook om de isolatie van een woning te verbeteren. Een rolluik in gesloten toestand zorgt voor een extra luchtlaag tussen het rolluik en het raam, waardoor het geheel tot 27% beter isoleert.

Oriëntatie

Wanneer u een woning laat bouwen is het belangrijk om over de oriëntatie na te denken. Vermijd percelen met hoge gebouwen en bomen aan de zuidzijde. Zorg ervoor dat uw leefruimtes zich aan de zuidkant van uw woning bevinden en plaats ruimtes waar u minder tijd doorbrengt aan de noorderkant. Zorg voor veel glas aan de zuidkant zodat de winterzon vlot binnenloopt. Ook hier is het echter belangrijk om zonwering te voorzien voor de warmere maanden.

In samenwerking met Timmerman

Meer nieuws van Timmerman

Rolluiken of screens: wat is de beste oplossing voor mij?

Als je een woning bouwt, komt vaak de integratie van screens of rolluiken ter sprake.

Regelgeving en premies voor al uw verbouwingen

U heeft besloten om uw woning te verbouwen? Dan is dit artikel waarschijnlijk iets voor u.

Hoe hou ik pottenkijkers buiten?

We bouwen allemaal aan ons eigen nestje.

GRATIS Nieuwsbrief