Wat is een ETICS- of gevelisolatiesysteem?

27/09/2023

Wil jij energie besparen zonder comfort te verliezen? Door je woning grondig te isoleren, maak je die een pak energiezuiniger. Dat is goed nieuws voor je budget, het milieu en je wooncomfort. Denk eraan: na je dak, zijn je gevels aan de beurt. Want ook via die weg kan veel warmte zomaar ontsnappen. Voor het beste resultaat laat je je buitenmuren isoleren langs de buitenkant. Hier bewijst een ETICS- of gevelisolatiesysteem zijn nut. Leer hoe het werkt en ontdek de talrijke voordelen.

Isoleren = energie besparen

De hoge energieprijzen doen ons uitkijken naar manieren om energie te besparen. Je kan natuurlijk de verwarming lager zetten, maar dat gaat ten koste van je comfort. Welke oplossing ondermijnt je comfort niet, heeft veel impact en werkt op lange termijn? Het antwoord is simpel: isoleren! Als je je woning goed isoleert, gaat er minder warmte verloren. Bijgevolg zal je minder energie moeten verbruiken om je woning te verwarmen. Omdat je verbruik daalt, zullen de hoge energieprijzen minder invloed hebben op jou. Vraag je gratis isolatiegids aan en ontdek hoe je aan de slag gaat.

Isolatieplannen? Vergeet je gevels niet.

De kans is groot dat je dak al geïsoleerd is. Een mooi begin, maar het kan zeker nog beter. Zo is het enorm belangrijk om ook je gevels te isoleren. Na het dak zijn de buitenmuren immers de tweede grootste oorzaak van warmteverlies. Zijn je gevels niet of niet voldoende geïsoleerd, dan gaat er zo’n 20% van de warmte in huis zomaar verloren.

Dankzij gevelisolatie blijft de warmte beter binnen tijdens de koude maanden, waardoor je minder moet verwarmen. Op hete zomerdagen blijft het dan weer aangenaam koel in huis. Omdat je jaar in jaar uit bespaart op je energiefactuur, betaalt deze investering zichzelf terug. Bereken hier hoeveel jij kan besparen en check welke premies jij kan krijgen.

Maar er is meer. Door je gevels te isoleren, sta je meteen een stap dichter bij een gunstiger energielabel. Met een beter energielabel stijgt je woning in waarde. En natuurlijk is isoleren ook goed voor het milieu. Minder warmteverlies betekent minder verwarmen, waardoor er minder CO2 in de lucht belandt.

Isoleer je buitenmuren langs de buitenkant

Je gevels isoleren kan op diverse manieren: je muren langs binnen isoleren, je spouwmuren isoleren of je buitenmuren isoleren. Het isoleren van je buitenmuren is de meest interessante optie, want op die manier vermijd je koudebruggen, geniet je van de beste energetische prestaties en verlies je geen bewoonbare oppervlakte. Bovendien kan je tijdens de werken in je woning blijven wonen. Jij kiest welke isolatiedikte je wil, wat de spouwdikte ook is. Moet je de rooilijn respecteren? Met het Resol-isolatiesysteem van Sto isoleer je slank maar efficiënt, zodat de rooilijn niet overschreden wordt. Lees ervaringen van (ver)bouwers die hun gevels lieten isoleren.

Denk ook eens aan het esthetische aspect. Als je je gevels isoleert langs de buitenkant, kan je ze meteen ook een nieuwe look geven. Je isoleert en vernieuwt je gevels tegelijk! Ontdek diverse afwerkingen en laat je inspireren.

Je buitenmuren isoleren met een ETICS-systeem

Buitenmuren isoleren langs de buitenkant doet men met een buitengevelisolatiesysteem, ook wel ETICS-systeem (External Thermal Insulation Composite System). Dat systeem plaatst men tegen de buitenschil van je woning om de energieprestaties ervan te verbeteren. Het is geschikt voor zowel nieuwe als bestaande woningen. De verschillende componenten worden, laag per laag, rechtstreeks op je gevel aangebracht.

Hoe werkt het? De vakmannen verlijmen de isolatiepanelen tegen de ondergrond. Daarna brengen ze een wapeningsmortel aan, zodat spanningen geabsorbeerd zullen worden. Vervolgens plaatsen ze het wapeningsnet. Dat maakt het pleister beter bestand tegen spanningen veroorzaakt door klimatologische variaties (koud/warm, droog/vochtig, vorst/dooi). Tot slot brengen de vakmannen de afwerkingslaag van je keuze (sierpleister en/of steenstrippen) aan. Et voilà, je gevelsysteem is een feit!

De regelgeving rond bouwproducten schrijft voor om bij voorkeur voor een gesloten gevelisolatiesysteem te kiezen. Vraag je gratis infogids aan en leer meer over de gevelsystemen van Sto.

Goed om te weten: De meest verkochte gevelisolatiesystemen van Sto (StoTherm) hebben een ATG-label. Dit is een technische goedkeuring afgeleverd door BCCA. Een ATG is een gunstige beoordeling van een bouwsysteem of één bepaald bouwproduct van één fabrikant voor een welbepaalde toepassing. Het ATG-label is dan ook een teken van kwaliteit.

Welk gevelisolatiesysteem heb ik nodig?

Natuurlijk kies je voor een kwalitatieve oplossing die lang meegaat. Sto is een specialist in gevelrenovatie en -isolatie met meer dan 50 jaar ervaring. Met hun systemen is energie-efficiëntie gegarandeerd. Of je nu bouwt of renoveert, Sto heeft voor elke situatie een duurzame oplossing. Ook voor passief- en houtskeletbouw. Je gevel wordt niet enkel vakkundig geïsoleerd, maar krijgt ook een nieuwe look naar keuze.

Welk gevelisolatiesysteem past het best bij jou? Dat hangt van je situatie af. De ene woning is de andere niet, en ook je budget speelt een rol. Daarom vraag je best advies aan een Sto-gevelexpert. Hij zal je de meest geschikte oplossing voorstellen en je project begeleiden van a tot z. Neem vrijblijvend contact op met een gevelexpert in je buurt.

Een vakkundige plaatsing is cruciaal

Om te kunnen genieten van de beste prestaties en een duurzaam resultaat, moet je gevelsysteem wel correct geplaatst worden. Kies je voor een Sto-gevelsysteem geplaatst door een Sto-gevelexpert, dan kan je rekenen op een vakkundige plaatsing. Op die manier vermijd je luchtlekken, temperatuurschommelingen, condensatie en koudebruggen. Bovendien ben je zeker dat je gevelisolatiesysteem optimaal blijft presteren doorheen de jaren.

Goed om te weten: Als je kiest voor een Sto-gevelsysteem geplaatst door een Sto-gevelexpert kan je een tienjarige garantieverzekering aanvragen bij je vakman voor de start van de werken.

Wil jij je gevels isoleren en zo jaar in jaar uit energie besparen? Met een gevelsysteem van Sto isoleer en renoveer je je gevels in één klap. Je woning krijgt een isolerende jas, plus een afwerking naar keuze. Zo geniet je van mooie gevels en extra wooncomfort terwijl je bespaart op je energiefactuur. Neem contact op met een Sto-gevelexpert in je buurt voor advies en/of een offerte.

In samenwerking met Sto nv

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.