Isoleren voor een blijvend lager energieverbruik
De goedkoopste (en groenste) energie is de energie die je niet gebruikt. Maar hoe zorg je ervoor dat je minder energie nodig hebt, zonder comfort op te geven? Dat doe je door grondig te isoleren. Op die manier beperk je immers energieverliezen. Bijgevolg is er minder energie nodig om hetzelfde comfortniveau te bereiken. Omdat je minder verbruikt, bespaar je op je energiefactuur. Ga je bouwen, dan is isoleren verplicht. Maar ook bij renovatieprojecten is het een absolute aanrader.
Belangrijk: voor een optimaal effect pak je niet alleen je dak, maar ook je gevels aan. Ontdek hier hoeveel jij kan besparen met gevelisolatie.
Je woning isoleren is interessanter dan ooit
Hoe sneller je in actie komt, hoe sneller je van de isolatievoordelen profiteert. Bovendien is je woning isoleren nu interessanter dan ooit. Door de huidige hoge energieprijzen (waaronder die voor gas en elektriciteit) verdien je je isolatie extra snel terug. Informeer je hier over het prijskaartje van gevelisolatie. Zie je op tegen de investering? Weet dan dat je isolatiepremies kan krijgen, waardoor de kostprijs van je isolatie makkelijker wordt om dragen. Zowel de overheid, je netbeheerder en soms ook je gemeente kennen isolatiepremies toe.
Tip: vraag hier je gratis premiewijzer aan. Daarin vind je makkelijk de premies waar jij recht op hebt. Je ontdekt meteen hoe je ze aanvraagt.
Isoleren beperkt de impact van hoge energieprijzen
Door te isoleren, beperk je dus blijvend je energievraag. Bovendien biedt een doorgedreven isolatie een uitstekende bescherming tegen stijgende energieprijzen. Dat blijkt ook uit een recente data-analyse van Fluvius. Die vergeleek de verbruiksinfo van recente nieuwbouwwoningen met die van andere woningen. Wat bleek? De goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen bleken gemiddeld genomen maar half zoveel energie te gebruiken. Lees meer over deze studie.
Isoleren opent de deur naar duurzame energie
Maar er is meer. Door je woning te isoleren, maak je die klaar voor de overstap naar duurzame energie. Interessant, want door te kiezen voor hernieuwbare energie word je minder afhankelijk van energieleveranciers en fossiele brandstoffen. De veranderende energieprijzen zullen dus minder impact hebben op je budget. Duurzame energie gebruiken kan op diverse manieren, bijvoorbeeld met een warmtepomp of zonnepanelen. Net zoals voor isolatie, profiteer je tegenwoordig van kortere terugverdientijden wegens de hoge energieprijzen.
Eerst je verbruik beperken, dan pas vergroenen
Waarom moet je woning in de regel goed geïsoleerd zijn voor je de stap zet naar hernieuwbare energie? Simpel, zonder isolatie gaat de duurzame warmte die je opwekt, meteen weer verloren. Ook het meest verspreide internationale model voor energiebesparende renovaties (Trias Energetica) laat er geen twijfel over bestaan. Eerst zorg je ervoor dat je zo weinig mogelijk energie verbruikt, onder andere door te isoleren. Voor het energieverbruik dat overblijft, kijk je uit naar duurzame energie zoals zonne- of windenergie. Je vermindert dus eerst je energieverbruik voor je het groener maakt. Ontdek de impact van gevelisolatie op de energieprestatie van een woning.
Tip: krijg je je woning warm met een watertemperatuur van 55 graden Celcius, dan is de warmtepomp ook zonder extra isolatie een realistische optie. Maar met een grondig geïsoleerde woning moet je warmtepomp minder warmte maken, waardoor het elektriciteitsverbruik en de terugverdientijd van je warmtepomp daalt.
Goed isoleren, hoe doe je dat?
Een goede isolatie van je woning begint met het isoleren van je dak, maar gaat een stuk verder dan dat. Zo is ook gevelisolatie cruciaal, want zonder gevelisolatie gaat er zo’n 20% van de warmte in huis verloren via de muren. Door gevelisolatie te plaatsen blijft de warmte veel beter binnen. Zo moet je minder uitgeven aan verwarming en betaalt deze investering zichtzelf terug. Maar ook het extra wooncomfort en de meerwaarde voor je woning maken deze investering de moeite waard. Ontdek alle voordelen van gevelisolatie.
Isoleer je gevels en vernieuw ze tegelijk
Er bestaan diverse manieren om je gevels te isoleren. De efficiëntste aanpak is om je buitenmuren te isoleren aan de buitenkant. Op die manier werk je alle koudebruggen weg. Met een gevelsysteem van Sto isoleer je je gevels en geef je ze tegelijk een nieuwe look. En dat zonder stof en breekwerken. Een Sto-gevelexpert in je buurt geeft advies op maat en volgt je project op van a tot z. Zo ben je zeker van de beste oplossing voor jouw situatie, een vakkundige plaatsing door ervaren vakmannen én een duurzaam resultaat.
Wil jij je gevels isoleren en zo je energieverbruik blijvend beperken? Met een Sto-gevelsysteem isoleer en vernieuw je je gevels tegelijk. In een moeite hebben stijgende energieprijzen minder impact op jou. Neem contact op met een Sto-gevelexpert in je buurt voor info over mogelijkheden en prijzen.