Feit: met buitengevelisolatie bereik je snel een lage EPC-score

Gepubliceerd op

In de woonsector staan er heel wat energiebesparingsmaatregelen voor de deur. Voor veel mensen betekent dit grondige renovatiewerken. Ze vragen zich af: ‘Hoe kan ik mijn woning eenvoudig energiezuiniger maken?’ Een onafhankelijke studie bewijst het: gevelisolatie speelt weldegelijk een cruciale rol.

Neutraal onderzoek

Het isoleren van je woning is belangrijk, maar wat is nu precies de impact van een geïsoleerde buitengevel op de energieprestatie? Begin 2019 sloegen Pixii, een neutraal wetenschappelijke onderzoeksinstelling die bouwactoren ondersteunt, en Sto, expert in gevelbekledingen en -isolatie, de handen in elkaar om dit te achterhalen.

Gevelisolatie verbetert EPC-score

Dankzij deze studie kan Sto voor het eerst de energiewinst van gevelisolatie in een effectieve score op het energieprestatiecertificaat uitdrukken. De resultaten tonen aan dat met relatief eenvoudige ingrepen de energienormen behaald kunnen worden.  

Strenger wordende eisen

De Vlaamse Regering eist dat alle woningen tegen 2020 voorzien zijn van geïsoleerde daken en isolerend glas. Tegen 2050 moet elke Vlaamse woning zelfs over energielabel A beschikken, wat staat voor een verbruik van maximaal 100 kWh/m² jaar. In Brussel gelden de regels momenteel enkel voor nieuwbouw of renovaties en in Wallonië is er nog geen echte reglementering van kracht. 

Gemiddelde woning scoort onvoldoende

Om inzicht te krijgen in de energiezuinigheid van een woning wordt een energieprestatiecertificaat of EPC opgemaakt. Hoe lager het EPC-kengetal, hoe beter de energiescore van de woning. De gemiddelde EPC-score van een eengezinswoning bedraagt 495 kWh/m2, ver boven het streefdoel van 100 kWh/m² jaar tegen 2050.

Niet genoeg geïsoleerd

België telt ongeveer 4.500.000 woningen, waarvan er 60% niet of onvoldoende geïsoleerd is en bijgevolg over een te hoog EPC beschikt. Je woning isoleren is een must voor een betere energiescore. Maar hoe pak je dit het best aan?

Warmteverlies via de muren

“Vaak wordt in eerste instantie enkel het dak, het schrijnwerk en de beglazing aangepast. Maar ongeveer 30% van de warmte gaat verloren via slecht geïsoleerde buitenmuren. We willen met onze studie het enorme effect aantonen van een goede muurisolatie”, aldus Alexander Rickert, Product Manager bij Sto. 

Case: slecht geïsoleerde woning met energielabel F

Sto en Pixii onderzochten de energiescore voor een woning voor en na isolatie van de gebouwschil. Het model voor die vergelijkende studie is een vrijstaande woning van voor 1960 in Sint-Niklaas met een onvoldoende geïsoleerde buitenoppervlakte van 200 m². Het huis had geen spouw, een slecht geïsoleerd dak, maar wel dubbel glas en kreeg een energielabel F, of een verbruik van 566 kwH. De woning is zo representatief voor de vele Belgische woningen die aangepakt moeten worden.

Indrukwekkend resultaat

Door echter enkel en alleen muurisolatie met het systeem StoTherm Classic EPS TOP 32 aan te brengen, maakt de woning een grote sprong van energielabel F naar D, of een sprong van 566 kWh naar 329 kWh. Het huis scoort onmiddellijk 237 kWh/m² beter op het EPC, wat op het totale plaatje een enorm verschil maakt.

Klaar voor 2050

Kijken we naar een andere woning dan deze in de vergelijkende studie, met een EPC-score van bijvoorbeeld 300 kWh, een betere dakisolatie en een condensatieketel, dan scoor je met de installatie van gevelisolatie alleen al onder de 100 kWh en is je woning helemaal klaar voor 2050.

Extra wooncomfort, lagere energiefactuur  

Gevelisolatie zorgt niet alleen voor een positief effect op de energiescore, het heeft nog heel wat extra voordelen. Zo krijgt het huis een nieuwe look, verhoogt het wooncomfort, worden vochtproblemen vermeden en is er minder uitstoot van schadelijke stoffen wat het milieu ten goede komt. De energiefactuur ligt ook € 800 tot € 1000 per jaar lager, want de kost om een woning te verwarmen bedraagt tot wel 60% van de totale energiefactuur. Bovendien worden er premies uitgedeeld voor de buitengevelisolatie. Daarnaast maakt ook de waarde van de woning een mooie sprong.

Breed gamma hoogperformante isolatiesystemen 

Op basis van het EPC adviseert Sto de bouwheer of architect over het meest geschikte gevelisolatiesysteem dat het beste aan de eisen uit het EPC-rapport voldoet. Sto voorziet hiervoor een breed gamma aan isolatiesystemen voor elk type woning.
Met een gevelsysteem van Sto vernieuw en isoleer je je gevel in één klap. Plannen om je buitengevel te isoleren? Ontdek hier hoeveel jij kunt besparen en neem contact op met een Sto-vakman in je buurt. Succes!