Start vandaag nog met energiezuinige na-isolatie!

Langs het dak gaat ongeveer 30% van alle warmte in de woning verloren. Het hellend dak en/of de zoldervloer isoleren, is dus prioritair als je jouw woning energiezuinig wil renoveren. Lees er alles over op Start2Renovate.be

Daarnaast wijzen studies uit dat de buitenmuren van circa 65% van alle Waalse en 59% van alle Vlaamse woningen helemaal niet geïsoleerd zijn. Het gevolg is een immense energieverspilling. Via die buitenmuren vindt immers maar liefst een vijfde tot een kwart van alle warmteverliezen plaats. Gelukkig kan je een bestaande buitenmuur gemakkelijk isoleren. Hoe? Ook dat lees je op Start2Renovate.be.

Maar vergeet ook je ondervloeren niet…. Kelders, kruipkelders, de ondergond boven garages…. vormen stuk voor stuk verliesposten die nochtans op een vrij gemakkelijke manier kunnen aangepakt worden.

Tussenvloeren kan je ook akoestisch kan isoleren. Geluidsoverdracht kan immers heel vervelend zijn. Tijdig de juiste maatregelen treffen is de boodschap, want achteraf zijn de remedies duur en soms onhaalbaar…. 

Volg het voorbeeld van Jan en Marie

‘Jan en Marie’, personages uit het Futurfantastic-voorbeeldproject dat je op Start2Renovate vindt, bouwden hun hele woning om tot een bijna-nulenergiewoning.  

In het dak van ‘Jan en Marie’ werd in totaal 30 cm glaswol aangebracht. Omdat tussen de kepers slechts plaats was voor 6 cm isolatiedikte werd de bijkomende 24 cm isolatie op ophangstangen gespiest. Deze stangen fungeren ook als drager van het vochtregulerend lucht/dampscherm dat luchtdicht geplaatst werd met behulp van kleefband en dichtingsmastiek. Het resultaat? Een dak met een U-waarde van 0.12 W/m²K dat voldoet aan de passiefhuisnorm.

De buitenmuren van het huis van ‘Jan en Marie’ werden zowel in de spouw als aan de binnenkant geïsoleerd. In de spouw werden glaswolvlokken ingeblazen: een zeer beperkte ingreep, met minimale kosten (+-25 euro/m² , nog te verlagen met de premies) en een onmiddellijk voelbaar resultaat: de muren verliezen zo immers 2 tot 3 keer minder warmte dan voorheen.
 

Daarnaast isoleerden ‘Jan en Marie’ hun buitenmuren zelf met een voorzetwandsysteem. Hierbij werd tegen de binnenkant van de buitenmuren eerst een Metal Stud-structuur geplaatst waarachter en waartussen glaswolisolatiepanelen met een dikte van 12 cm werden aangebracht en vervolgens zorgvuldig luchtdicht gemaakt. Een tweede profiel van 5 cm  bood ruimte voor een eveneens geïsoleerde leidingenschacht.  Zo verkregen ‘Jan en Marie’ een buitenmuur met een U-waarde van 0,2 W/m².K.  Eveneens een schitterend resultaat!

Ten slotte bracht ‘Jan’ ook zelf een zwevende ondervloer aan – Rigidur Floor van Gyproc -om loop- en andere contactgeluiden weg te werken en om de luchtgeluidsisolatie tot op comfortniveau te brengen.

 

 

 

Start2Renovate!

Zeer energiezuinig renoveren? Laat het geen toekomstmuziek zijn. Naast energiezuinig na-isoleren, kan je nog heel wat andere  maatregelen treffen om – op korte termijn – je energieverbruik drastisch te verminderen en – op lange termijn – je huis 100% futureproof te maken. Begin er meteen aan, ruimte per ruimte en stap per stap. Alle nuttige info en vind je op http://www.start2renovate.be/.

In samenwerking met Start2Renovate.be

Meer nieuws van Start2Renovate.be

Leer futureproof verbouwen met Start2Renovate

De Vlaamse overheid en haar stakeholders hebben de duidelijke ambitie om tegen 2050 het volledige

Start2Renovate.be lanceert nu ook RenoTube

Tegen 2021 moet elke nieuwbouwwoning verplicht bijna-energieneutraal zijn.

Kies vandaag nog voor energievriendelijke verwarming voor je woning!

Investeren in de juiste technieken en uitrusting levert een blijvende meerwaarde op en betaalt zi

Renoveer je woning vandaag nog met HR-glas en -schrijnwerk!

Ongeveer 15% van de warmte in een woning ontsnapt via ramen en deuren.

GRATIS Nieuwsbrief