Isolatie kopen: een handige gids

26/04/2023

Je woning isoleren is vandaag de dag een van de belangrijkste aspecten als we spreken over duurzaam wonen. Door gebruik te maken van isolatiemateriaal, bespaar je een stevige duit op je energiefactuur omdat je woning warmer blijft in de winter en koeler in de zomer. Bovendien zijn er de EPB-eisen waar elke nieuwbouwwoning aan moet voldoen. Maar welke soorten isolatie zijn er allemaal op de markt? De specialisten van Solyd vertellen je er alles over.

Verschillende soorten isolatie

Er zijn heel wat verschillende manieren om je woning te isoleren. Zo heb je onder andere dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie. Ook zijn er heel wat verschillen op het vlak van materialen die gebruikt worden. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten isolatie en hun toepassing.

Je woning isoleren met XPS

XPS, of ook wel geëxtrudeerd polystyreen hardschuim genoemd, zijn platen die een vochtbestendig en drukvast karakter hebben. De stevigheid van XPS-platen zorgt ervoor dat ze perfect te gebruiken zijn als vloerisolatie, maar ook als dakisolatie. Bovendien is XPS bestand tegen micro-organismen, schimmels en vocht. Op die manier kan je ook je kelder en andere vochtige plaatsen isoleren.

XPS-isolatieplaten zijn enorm drukvast, maar tegelijkertijd ook licht van gewicht. Op die manier zijn ze zeer vlot te installeren, maar kan je er makkelijk overheen lopen als je bijvoorbeeld je vloer aan het isoleren bent.

Je woning isoleren met PIR

Naast XPS kan je ook je woning isoleren met PIR. Isolatieplaten van PIR zijn een van de meest populaire en gebruikte vormen van isolatie. Omdat PIR over een flexibel karakter beschikt, is het bruikbaar als vloerisolatie en muurisolatie, maar ook dakisolatie. Net zoals XPS-platen, zijn PIR-platen zeer stevig, maar tegelijkertijd licht van gewicht. Bovendien staan PIR-isolatieplaten bekend voor hun hoge isolatiewaarde.

PIR-isolatieplaten zijn makkelijk te herkennen aan de laag aluminium aan elke kant van de isolatieplaat. Deze aluminium laag zorgt ervoor dat PIR beschikt over een hoog warmte-isolerend vermogen. PIR-isolatieplaten en XPS-isolatieplaten verschillen op het eerste gezicht niet veel van elkaar, maar er is wel een onderscheid te maken. Zo zorgt PIR voor een enorm hoog rendement per vierkante meter en is het een dunnere isolatieplaat. Op die manier is PIR makkelijk te gebruiken als je weinig plaats hebt. XPS daarentegen is dan weer veel beter bestand tegen vocht en dus beter te gebruiken in vochtige ruimtes.

Je woning isoleren met rotswol

Bij rotswol kan je kiezen uit twee soorten isolatie. Zo heb je rotswol in de vorm van isolatieplaten, maar ook als rollen. Rotswol is, net zoals PIR, zeer flexibel en inzetbaar als zowel vloerisolatie als muurisolatie, maar ook als dakisolatie. Rotswol is zowel thermisch isolerend als akoestisch isolerend. Bovendien is rotswol een type isolatie dat zeer brandwerend is.

Rotswol is opgebouwd uit vulkanisch gesteente en op die manier 100% recycleerbare isolatie. Op die manier is het zeer milieuvriendelijk. Net zoals XPS is ook rotswol waterafstotend en zeer vlot te installeren.

Je woning isoleren met glaswol

Een laatste soort isolatie die vooral gebruikt wordt als dakisolatie is glaswol. Dit soort isolatie staat bekend voor zijn hoge isolatiewaarde en licht gewicht. Glaswol is uitermate licht van gewicht en bestaat uit 80% gerecycleerd glas.

Glaswol en rotswol worden regelmatig verward omdat ze op bepaalde vlakken lijken op elkaar. Zo zijn ze beide beschikbaar in zowel rollen als isolatieplaten, zijn ze inzetbaar als dakisolatie en zijn ze beide brandwerend. Het verschil zit hem vooral in de onderdelen van beide soorten isolatie. Zo is rotswol gemaakt uit gesmolten gesteente, terwijl glaswol uit gerecycleerd glas bestaat. Bovendien beschikt rotswol over een iets hogere dichtheid dan glaswol.

Graag je woning uitrusten met isolatie, maar zit je nog met enkele vragen? Neem dan gerust contact op met de Solyd-specialisten. Zij helpen je met plezier verder bij het kiezen van de ideale isolatie.

In samenwerking met Solyd

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.