Vloerisolatie

Gepubliceerd op 03 October 2017

Gemiddeld 25 procent van de warmte die in een woning verloren gaat, ontsnapt via het vloeroppervlak. Vloerisolatie is daarom een sterke aanrader, zeker als je vloerverwarming hebt. Maar ook bij een vloer op volle grond en boven onverwarmde ruimten is het plaatsen van vloerisolatie een slimme zet.

Nieuwbouw

Isolatieplaten

Elk isolatiemateriaal heeft zijn specifieke eigenschappen. Isolatieplaten of EPS-platen kenmerken zich door hun hoge isolatiewaarde. De platen zijn op een eenvoudige manier te plaatsen en worden bevestigd op een vlakke ondergrond. Ze zijn uiteraard drukbestendig zodat je vloer niet gaat inzakken of scheuren.

Geïsoleerde welfsels

Daarnaast kan je kiezen voor geïsoleerde welfsels met isolatie aan de onderzijde of voor kant-en-klare isolatiemortels. Deze mortels op basis van EPS- of polystyreenkorrels – met een diameter van twee tot zes millimeter – optimaliseren je thermisch en akoestisch vloercomfort. Ze voldoen aan de strengste isolatienormen en zijn geschikt voor een brede waaier van toepassingen: voor horizontale vloeropbouw, als ondergrond voor vloerverwarming, als akoestische ondergrond en ter vervanging van de vloerplaat bij renovatie.

Polyurethaanschuim

Het materiaal met de beste lambdawaarde van alle vloerisolatieproducten is gespoten polyurethaanschuim. Het gaat prat op een bijzonder goede dichting. Gespoten PUR vult moeiteloos elk gaatje en werkt iedere oneffenheid helemaal weg. Je kan de dikte van de laag vrij kiezen en een bijkomend voordeel is de snelle plaatsing.

Renovatie

In een bestaande woning ben je wettelijk niet verplicht om de vloeren te isoleren. Toch speelt vloerisolatie een belangrijke rol als je comfortabel en energiezuinig wil wonen. De temperatuur van een niet-geïsoleerde vloer schommelt rond de 11 graden. Zonder vloerisolatie voelt een vloer dus koud aan. Dat onaangename gevoel krijg je niet weggewerkt door de verwarming hoger te zetten. Integendeel, het jaagt enkel je energiefactuur de hoogte in. Zelfs bij een comfortabele omgevingstemperatuur blijft zo'n vloer kil aanvoelen. Door de vloer goed te isoleren, krik je haar temperatuur op tot ongeveer 20 graden. Dit bespaart je jaarlijks zeven kubieke meter aardgas per vierkante meter, goed voor zomaar eventjes 250 euro per jaar. Met een geïsoleerde vloer verminder je dus drastisch je energieverbruik en creëer je tegelijk een behaaglijk woonklimaat, waarin het zalig is om blootsvoets rond te lopen.

Volle grond

Een bestaande vloer thermisch isoleren is geen gemakkelijke klus, zeker niet als die op volle grond of op een zavelbed is gelegd. In dat geval komt er een pak werk bij kijken. Je moet om te beginnen de vloer opbreken, wat zorgt voor een hoop afval. De aanwezige elektriciteits-, gas- en waterleidingen die in of onder de vloer liggen, maken het er niet eenvoudiger op. Maar het grootste probleem waarmee je vaak wordt geconfronteerd, is de vloeropbouw. Want als je het vloerniveau van de afgewerkte vloer niet wenst te verhogen, ben je beperkt tot de beschikbare opbouwhoogte. Dit houdt in dat je de nieuwe vloer moet afstemmen op de bestaande deuropeningen, buitendorpels en trappen. Je kan daarbij gebruikmaken van isolatiesystemen die beperkt zijn in dikte. Vraag raad aan een specialist en ga samen na wat haalbaar is en over welke mogelijkheden je beschikt. Op die manier kom je vast en zeker tot de meest economische oplossing.

Kelder of kruipkelder

Heel wat gemakkelijker is het als je een bestaande vloer boven een koude ruimte zoals een kelder of een kruipkelder wil isoleren. Dat doe je door isolatie aan te brengen tegen de onderkant van de vloer. De isolatieplaten in wol of in een hard materiaal bevestig je ofwel met plakpennen ofwel met isolatienagels, die worden ingeboord. Let erop dat de platen overal goed aansluiten zodat er geen luchtcirculatie achter komt. Sanitaire af- en toevoerleidingen tegen de onderzijde van de vloer kunnen de werkzaamheden bemoeilijken. Vergeet kieren en tochtgaten niet af te dichten. Ook het vloerluik neem je best onder handen. Hecht een isolatieplaat tegen de onderkant van het luik en werk de randen af met zelfklevende tochtstrips. Heb je door deze aanpak dan geen last meer van koudebruggen? Helaas, was dat maar waar. Bij de aansluiting van de buitenmuren met de vloer zijn die onvermijdelijk. Uiteraard is dit geen reden om niet in vloerisolatie te investeren. Want het loont steeds de moeite om warmteverliezen via de vloer tot een minimum te beperkten, zoveel is zeker!

Tussenvloeren of plafonds

Ook door tussenvloeren of plafonds te isoleren kan je de energieprestatie van je woning verbeteren. Tussen de balken of de kepers plaats je isolatieplaten. De afwerking gebeurt met gipskartonplaten of een ander materiaal. Bevindt de tussenvloer of het plafond zich tussen een verwarmde en een onverwarmde ruimte? In dat geval is het belangrijk dat je een dampscherm voorziet. Bij een betonnen tussenvloer of plafond kan je je toevlucht zoeken in een verlaagd plafond, dat vrij eenvoudig is om te isoleren.

 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan