Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning BEN zijn. BEN je al mee?

Gepubliceerd op 09 Juni 2020

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Europa verplicht bijna-energieneutraal (BEN) zijn. Ontdek hoe je ruimschoots voldoet aan alle isolatie- en energienormen terwijl je fiks bespaart. Spoiler: duurzame isolatieoplossingen maken echt het verschil.

Bespaar op je energiefactuur

Bouwen is niet goedkoop. Maar als je het goed aanpakt, kun je heel wat geld terugverdienen. Door één keer goed te isoleren bespaar je jaar in jaar uit tot 75% op je energiefactuur. Hoe sneller je in actie schiet, hoe sneller je van de voordelen profiteert: een lagere energiefactuur, extra wooncomfort en een hogere waarde van je woning. We stellen je duurzame isolatieoplossingen voor waarmee dit ook voor jou haalbaar wordt. Neem je de volledige bouwschil onder handen en voel het verschil op diverse fronten. Ontdek een inspirerende getuigenis.

Een BEN-woning in 6 stappen

Concreet doorloop je 6 stappen om een woning BEN te maken. Van 'dak’ en vloer', over 'buitenmuren', 'glas, ramen en deuren', 'ventilatie' en 'verwarming en hernieuwbare energie' tot ‘luchtdichting’. We tippen jouw efficiënte isolatieoplossingen waarmee je vlot die eerste cruciale stappen zet. Wil je een professional inschakelen voor een snel en vakkundig resultaat? Vraag dan hier je offerte aan bij een ervaren plaatser in je buurt.

Een hellend dak isoleren

De eerste stap van je traject is het isoleren van je dak. In een BEN-woning mag de U-waarde van een hellend dak maximaal 0,24 W/m²K zijn. Om dit te bereiken kun je de isolatieplaten Powerroof®, Powerroof® Max en L-Ments® gebruiken. Deze isolatieoplossingen plaatst men aan de buitenzijde van het dak. Zo bekom je een doorlopend isolatieschild. 

Een plat dak isoleren

In een BEN-woning mag een plat dak een U-waarde van maximaal 0,24 W/m²K hebben. Je kiest uit een breed gamma isolatieoplossingen voor platte daken, zoals Eurothane® Bi-4 en Powerdeck® F. Deze PIR-isolatieplaten bieden hoge thermische prestaties, zijn licht en makkelijk te plaatsen. Ook zijn er isolatieplaten met een lichte helling (afschotisolatie), die zorgen voor een perfecte afvoer van het regenwater. Deck-VQ® is dan weer een ultradunne ‘state-of-the-art’-oplossing die je toelaat om maximaal te isoleren met zo weinig mogelijk ruimteverlies. Graag een helder overzicht van de mogelijkheden? Vraag dan je gratis isolatiegids voor daken aan.

De vloer isoleren

Naast de isolatie van je dak en je buitenmuren is ook het isoleren van je vloeren op de begane grond cruciaal om een volledig geïsoleerde bouwschil te bekomen. De isolatieplaten Eurofloor Xentro® bieden uitstekende thermische prestaties dankzij een nieuwe generatie hardschuim. De plaatsing verloopt makkelijk en snel, ook in combinatie met vloerverwarming. Vraag hier je gratis infobrochure aan.

De buitenmuren isoleren

De isolatie van je gevel of buitenmuren is een volgende belangrijke stap. Met Powerwall® bekom je een duurzaam, efficiënt en doorlopend isolatieschild rondom de woning. Je kunt het combineren met een waaier aan gevelafwerkingen, het is snel geïnstalleerd en biedt uitstekende thermische prestaties. Voor het isoleren van de spouw gebruik je Eurowall® Xentro®. Deze isolatieplaten bevatten een nieuwe generatie hardschuim die zorgt voor een maximale isolatie met een minimale dikte. Vraag hier je isolatiegids voor muren aan voor een helder overzicht van de mogelijkheden. Ga je zelf aan de slag? Vraag dan de brochure voor doe-het-zelvers aan en bereken hier hoeveel isolatie je nodig hebt. Ontdek hier meer info over de resterende vier stappen van je BEN-traject.

Pak je premies

Je twijfelt nog? Weet dan dat isoleren een must is. Als je een nieuwe woning bouwt, moet ze energiezuinig zijn en voldoen aan de huidige eisen voor EPB (Energieprestatieregelgeving) en de wettelijke energienorm (het E-peil). Je krijgt hiervoor wel een steuntje in de rug. Zo krijg je 50 procent korting op de onroerende voorheffing bij een E-peil van maximaal E30 en dit gedurende 5 jaar. Bij een E-peil van max. E20 bedraagt de korting 100%, eveneens gedurende 5 jaar. Die vermindering wordt automatisch toegekend op je aanslagbiljet. Ontdek hier een overzicht van alle isolatiepremies.

Klaar om je woning te upgraden tot een BEN-woning? Neem contact op met een isolatiespecialist in je buurt. Handige tips vind je in de isolatiegidsen voor het isoleren van daken, muren en vloeren. Succes!