Recticel levert isolatie voor innovatieve woning geprint in 3D

Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw van de Provincie Antwerpen, bouwt binnen het project C3PO als pionier een volledige woning via 3D-print. Ook Recticel Insulation stapt mee in dit innovatieve bouwproject en levert isolatie.

Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen

Samen met bouwbedrijven, architecten en onderzoekers wil de provincie Antwerpen de bouwsector klaarstomen voor de hightechtoekomst. Binnen het project C3PO (Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen) bouwt Kamp C nu als pionier een volledige woning via 3D-print. 3D-geprinte huizen bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele bouwmethoden. Het grootste verschil is natuurlijk de snelheid van de bouw. Met een 3D-printer wordt een moderne productietechniek geïntegreerd in het bouwproces. Met het project C3PO bundelt Kamp C de expertise van de bouwindustrie en de kracht van de wetenschap.

Verschillende partners

Tom Reynders (TRiAS architecten): “Van meet af aan waren wij enthousiast, benieuwd en kritisch tegelijkertijd naar de mogelijkheden van het 3D-printen. Als bureau zijn wij op verschillende schaalniveaus actief. Naast de architectuuropdrachten zijn wij bezig met hele stadsdelen te ontwerpen. Dit vraagt een continue reflectie en onderzoekende houding op de maatschappelijke tendensen. 3D-printen is één van de innovatieve onderzoekstrajecten waar wij actief en graag aan meewerken om uiteindelijk tot nieuwe inzichten te komen.”

Jona Michiels (groep Van Roey): “Ja, we waren mee initiatiefnemer. Als groep Van Roey geloven we in de relevantie van onderzoek en ontwikkeling. Hoewel we weten dat 3D-printing als technologie nog niet op punt staat, is het toch belangrijk om nu reeds kennis te vergaren over één van de technologieën van de toekomst. Het zal immers nog ongeveer 5 jaar duren vooraleer we het commercieel echt zullen toepassen.”

Annelies Helsen (ViCre – Enterprise Innovation): “Uiteraard. Innovatie, zowel het strategische als implementatie-luik, is onze core business. Co-creatie en het op één lijn brengen van partners met verschillende invalshoeken is daar een deel van. We hebben dan ook graag ingestemd op de vraag van Kamp C om onze kennis hieromtrent in te zetten voor het vernieuwende C3PO bouwproject.”

Bekijk videobeelden van dit bijzondere project.

Duurzame isolatie van Recticel Insulation

Voor de isolatie van dit pioniersproject werd een beroep gedaan op Recticel Insulation. Het dak is geïsoleerd met Eurothane® Silver en Eurothane® Silver A isolatieplaten, in dikte 120 mm met een RD-waarde van 5,45 m²K/W.

Joël Pirotte (Recticel Insulation): “De bouwindustrie is in volle evolutie. We zijn trots en enthousiast om te kunnen meewerken aan dergelijke vooruitstrevende projecten die onze sector klaarstomen voor een boeiende toekomst. Binnen onze duurzaamheidsstrategie staan we open voor nieuwe technologieën zoals 3D-printing. De innovatieve isolatieoplossingen van Recticel passen perfect binnen dit plaatje.”

Foto's: © Kamp C

Op zoek naar de gepaste isolatie voor je woning? Neem contact op met een verdeler in je buurt.

In samenwerking met Recticel Insulation

Vraag gratis gerelateerde documentatie aan

Meer nieuws van Recticel Insulation

Graag een beter EPC-label? Isoleer je woning en pak je voordelen!

Door te isoleren verbeter je de energieprestaties van je woning, wat je een gunstiger energiepres

Terras of dak isoleren: te weinig ruimte voor isolatie, wat nu?

Hoe isoleer je een plat dak of terras, wanneer de ruimte daarvoor heel beperkt is?

Buitengevelisolatie: bespaar tot 25% energie dankzij een doorlopend isolatieschild

Door de buitenmuren van je woning te isoleren, kun je tot 25% energie besparen.

Isolatiebarometer: bijna elke woning in België moet tegen 2050 aangepakt worden. Wat betekent dit voor jou?

Om tegen 2050 de Europese energiedoelstellingen te halen, moeten bijna alle Belgische woningen on

GRATIS Nieuwsbrief