Muurisolatie, niets dan voordelen

Gepubliceerd op 03 October 2017

Je kan er niet omheen: muurisolatie biedt niets dan voordelen. Door goed te isoleren word je beloond met een lagere energiefactuur en meer wooncomfort.

Nieuwbouw

Bij nieuwbouw breng je isolatie aan in de spouw of tegen de binnen- of buitenzijde van de buitenmuur. De meest voorkomende materialen voor het isoleren van een spouw zijn glaswol, steenwol, polystyreenkorrels en polyurethaanschuim. Glaswol heeft een hoge isolatiewaarde, is brandveilig en blinkt uit door een prima prijs-prestatieverhouding. Steenwol heeft een iets lagere isolatiewaarde dan glaswol, maar is ook geluidwerend. Polystyreenkorrels hebben als groot voordeel dat je ze kan aanbrengen in smalle spouwen en spouwen die vervuild zijn met resten cement of puin. Het bekende PUR-schuim scoort vooral hoog op het vlak van vochtwering en kierafdichting. Net als glaswol staat dit schuim bekend om zijn goede prijs-prestatieverhouding.

Renovatie

Door de muren in een bestaande woning grondig te isoleren, sla je twee vliegen in één klap. Je beperkt de temperatuurschommelingen in huis en bent in staat om afgekoelde ruimten gemakkelijker en sneller terug op te warmen. Beide hebben een gunstig effect op de energiefactuur en het wooncomfort. In de winter blijft de warmte lekker binnen en in de zomer is het heerlijk koel. Andere voordelen zijn minder tocht, minder stofcirculatie en een betere akoestische isolatie.

Buitenmuurisolatie

Is je woning gebouwd voor 1975? Dan is de kans groot dat de buitenmuren niet zijn geïsoleerd. In dat geval kan je de muren makkelijk en vakkundig laten na-isoleren. Je hebt daarbij de keuze uit gevelisolatie die wordt afgewerkt met crepi of bepleistering, steenstrips, diverse houtsoorten geschikt voor buitengebruik, aluminium gevelplaten, decoratieve vezelcementstroken of sidings en volkern kunststofplaten in oneindig veel formaten, vormen en kleuren. Verlies niet uit het oog dat je een goed geïsoleerde buitenmuur altijd moet beschutten tegen regeninslag. Westgevels hebben heel wat water te verduren, noordgevels krijgen weinig zon. Bij hevig regenweer kan je niet voorkomen dat er water binnendringt in het metselwerk, maar dat mag absoluut niet doorsijpelen in de binnenmuren. Denk er ook aan dat je voor buitenmuurisolatie doorgaans een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt. Je steekt je woning immers in een nieuw jasje waardoor ze na de renovatie een ander uitzicht heeft. Voor liefhebbers van buitenbepleistering kan een enkelvoudige massieve muur volstaan die bijvoorbeeld is opgebouwd met cellenbetonblokken. Toch kan je de isolatiewaarde van dergelijke muren nog verbeteren door ze in te pakken met een gevelisolatiesysteem, dat bestaat uit isolatie en een pleister.

Spouwmuurisolatie

Het na-isoleren van je spouwmuren heeft alleen maar voordelen. De werkzaamheden nemen niet meer dan een paar dagen tijd in beslag, je ondervindt er nauwelijks hinder van en hebt er geen stedenbouwkundige vergunning voor nodig. Vakmannen spuiten of blazen het isolatiemateriaal via kleine gaatjes in de buitenmuur in de spouw. De meest gebruikte materialen zijn PUR-schuim, glaswol, steenwol of polystyreen korrels. Laat vooraf controleren of je spouwmuren wel geschikt zijn om na te isoleren. Informeer je voldoende en win advies in over het materiaal dat je hiervoor best gebruikt.

Binnenmuurisolatie

Een minder gebruikte methode – en soms de enige optie – is het isoleren van de binnenmuren. Je bekleedt ze met een voldoende stijve isolatielaag en een dampscherm of met kant-en-klare isolerende gipskartonplaten. Daarmee bereik je een aanzienlijke warmtewinst, maar er zijn nogal wat nadelen. Naast een relatief groot ruimteverlies zijn de muren niet meer in staat om overtollige warmte op te slorpen. Dat heeft in de zomer een broeikaseffect. Je loopt een groter risico op koudebruggen en bijgevolg op condens en mogelijk schimmel. Ten slotte zijn de muren blootgesteld aan sterke temperatuurschommelingen waardoor scheurvorming kan optreden.

Akoestische isolatie

Bij geluidsoverlast is het nuttig om de muren van je woning ook te wapenen met akoestische isolatie. Dit beschermt je zowel tegen geluid van buitenaf als tegen contactgeluiden, die ontstaan door trillingen in de constructie van het gebouw. Ze kunnen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door voorbijrazend verkeer of door een lift. Om de rust binnenhuis te bewaren, kan je de muren zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant akoestisch isoleren. Daarbij ga je aan de slag met verschillende soorten isolatie. Luchtgeluidsisolatie voorkomt dat geluiden zich via de lucht kunnen verplaatsen. Contactgeluidsisolatie stopt geluid dat wordt doorgegeven via de constructie-elementen van je woning. En het massa-veer-massa systeem is de pasklare oplossing als je woning niet uit dikke bouwmaterialen is opgetrokken. Bij deze techniek worden twee wanden gescheiden door een veer, die dienst doet als schokdemper. Let er wel op dat de akoestische isolatie perfect wordt geplaatst want bij de minste onderbreking kan het geluidsabsorberend effect al sterk verminderen.

Doe een beroep op een isolatiebedrijf om na te gaan welke techniek het meest geschikt is voor jouw woning. Deze gespecialiseerde partner gaat de bouwtechnische mogelijkheden na, houdt rekening met eventuele vergunningen en met je budget.

 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan