Isoleren loont wel degelijk: de energiescore van deze woning daalde met 517 kWh/m² per jaar

Gepubliceerd op

Hoe energiezuinig is jouw woning? Tegen 2050 moeten alle woningen in Vlaanderen even energiezuinig zijn als een nieuwbouw die vandaag wordt gebouwd. Je hebt alle redenen om in actie te komen, want een energiezuinige woning heeft enkel voordelen. Je energiefactuur daalt, terwijl je comfort en de waarde van je woning stijgt. En natuurlijk is energiezuinig renoveren ook goed voor het milieu. Ontdek het verhaal achter een meer dan geslaagde energetische renovatie van een woning in Edegem.

Energiezuinig renoveren begint met isoleren

Je woning energiezuiniger maken, hoe pak je dat aan? Renoveren volgens de driestappenstrategie van de Trias Energetica is en blijft de slimste aanpak. Daarbij is de cruciale eerste stap om de buitenschil goed te isoleren. De goedkoopste en koolstofarmste energie is immers de energie die je niet verbruikt. Bereken snel online hoeveel jij bespaart door grondig te isoleren.

Toekomstgerichte investering

Vandaag polsen we naar de ervaringen van een koppel dat de stap zette. Nicole verbouwde samen met haar man een rijwoning in Edegem. Zij is 55, haar man Jan wordt dit jaar 60. In 2015 kochten ze een zaak in tuinaanleg en transformeerden die tot een handelszaak met woongelegenheid. Het pand is nu helemaal afgewerkt, klaar om te verhuren. “Dankzij de energetische renovatie hebben we heel veel gewonnen aan comfort. En door onze focus voldoende ver in de toekomst te leggen, zal het huis zijn waarde behouden tot wij naar het rusthuis gaan”, vertelt Nicole.

Een grondige aanpak

Als bouwprofessional weet Nicole als geen ander dat doorgedreven isoleren een heel verstandige keuze is. “Zoveel mogelijk je energieverbruik beperken is cruciaal. Dat doe je door de muren, het dak en de vloeren te isoleren, en het schrijnwerk te vervangen. Dat zijn ingrijpende maatregelen, zowel bouwtechnisch als financieel. Je doet alles daarom best in één keer goed. Overweeg gerust om verder te gaan dan de minimumgrenzen die de wetgever momenteel stelt. Zo hebben wij ons gericht naar de eisen van 2050.”

Met welke diktes van dak-, buitenmuur- of vloerisolatie bereik je de isolatiewaarden 2050? Ontdek dit en veel meer in de Isolatiebarometer-whitepaper van Recticel.

Stevige daling van de energiescore

Alleen al door dak-, muur- en vloerisolatie daalde de energiescore van het pand van 730 kWh/m2/jaar met 517 kWh/m²/jaar: 376 kWh als gevolg van de dakisolatie, 81 kWh door de isolatie van de buitenmuren, en 60 kWh doordat ook de vloer gedeeltelijk werd geïsoleerd. Dankzij de luchtdichte afwerking kwam daar nog eens een warmtewinst van 20 kWh/m²/jaar bij. De totale energiewinst van luchtdichte dak-, muur-en vloerisolatie is zo opgelopen tot maar liefst 537 kWh/m²/jaar.

Ter vergelijking: de plaatsing van een energiezuinige verwarmingsketel geeft per jaar en per m2 een energiewinst van 56 kWh, die van 8 m² zonnecollectoren 15 kWh en die van 10 m² PV-panelen 10 kWh.

Gevelisolatie voorzien

Het vertrekpunt van Nicole en Jan was een langetermijnrenovatie: doe het ineens goed. “Om lekken en convectieluchtstromen maximaal te kunnen vermijden, hebben we ervoor gekozen om de gevelsteen te verwijderen en een voorzetgevel te plaatsen volgens het Isofinish-concept, bestaande uit harde isolatieplaten van Recticel Insulation, gevelschroeven van Borgh en Tectiva-gevelplaten van Eternit.

Na het verwijderen van het gevelmetselwerk bleek helaas dat het binnenspouwblad heel slordig en oneffen gemetst was, en dat het daardoor onmogelijk was om de isolatieplaten mooi tegen deze ruwe binnenmuur te laten aansluiten. Daarom hebben we het bestaande binnenspouwblad eerst gecementeerd, een onvoorziene kost.

Een extra beperkende maatregel was het rooilijndecreet waardoor we de voorgevel met slechts 14 cm (8 + 6) Recticel Powerwall hebben kunnen isoleren. De achtergevel en zijgevels zijn geïsoleerd met 16 cm: twee Powerwall-platen van telkens 8 cm. Op de dikte van de dakisolatie stond er geen limiet. Daar hebben we gekozen voor 22 cm glaswolisolatie in combinatie met Recticel Eurothane G 30 mm + 10 mm.” Ontdek hier geschikte muurisolatie voor jouw project.

Vloerisolatie plaatsen

In de vloer van de uitbouw liggen 12 cm harde pir-platen (Recticel Eurofloor Xentro 2 x 6 cm). “Hier werden we niet beperkt door de plafondhoogte. In het gedeelte voor het handelsgelijkvloers daarentegen was het onmogelijk om vloerisolatie te plaatsen, omdat het plafond dan te laag zou zijn.

Ook de vloer boven het handelsgelijkvloers is geïsoleerd met Recticel Eurofloor Xentro, maar in een beperkte dikte van 6 cm, en met een dekvloer erboven. Dat is geen reglementaire verplichting, maar de kans is groot dat de huurders het appartement zullen verwarmen als het handelsgelijkvloers niet wordt verwarmd. Op die manier kunnen we de energieverliezen en de verwarmingskosten van het appartement helpen beperken.” Ontdek de efficiënte vloerisolatie van Recticel.

Driedubbel glas en doekzonwering

Omdat de woning nogal wat glasoppervlakte heeft, kwam er in alle vensters driedubbele beglazing in thermisch performante aluminiumprofielen. Zo kreeg het huis een zo uniform mogelijke isolatieschil. En om op termijn energieverslindende koelmachines te kunnen vermijden, zijn alle vensters aan de zuidkant voorzien van doekzonwering.

Efficiënte ventilatie

Voor frisse lucht in de woning heeft het koppel gekozen voor een vraaggestuurde ventilatie type C+ (Renson Healthbox III). “Hierbij wordt de ventilatie gestuurd door de ‘vervuiling’ in de natte ruimtes. In de twee slaapkamers is bovendien een afvoer voorzien die ervoor zorgt dat een verhoogde CO2-vervuiling leidt tot een verhoogde afvoer en een verhoogde toevoer. Zo zijn we altijd zeker van voldoende verversing.”

Een zonneboiler én PV-panelen

De oriëntatie van de daken, pal op het zuiden, is ideaal om de energie van de zon te capteren. “Op het hoofddak kwamen drie zonnepanelen die energie leveren aan een zonneboiler. Die zorgt zowel voor het sanitair warm water als voor ruimteverwarming. Het systeem checkt eerst of er nog warmte in het opslagvat zit, pas daarna gaat de aardgasbrander starten.”

Op het platte dak liggen vijf PV-panelen. “Die zouden in staat moeten zijn om in te staan voor het energieverbruik van de toestellen via een doordachte sturing van het gebruik. Het pand is al uitgerust met digitale meters, waardoor het prosumententarief wegvalt. De PV-panelen hebben enkel maar nut als de geproduceerde energie onmiddellijk wordt gebruikt.”

Focus op een hoog wooncomfort

De renovatie van de woning heeft flink wat geld gekost. Enig idee van terugverdientijd? “Er is geen ‘redelijke’ terugverdientijd”, weet Nicole. “Mijn man en ik vragen ons af of dat wel moet: dat elke euro die wordt geïnvesteerd in het klimaat en een duurzaam gebouwenpark op een korte tijd terugverdiend moet worden. Volgens ons moet het zwaartepunt van een renovatie liggen op het verhoogd wooncomfort, en op het in-één-keer-goed doen, zodat extra te nemen maatregelen beperkt kunnen blijven. Als de focus ver genoeg in de toekomst wordt gelegd, zal een pand zijn waarde behouden, en heeft het een goede verkoopwaarde tegen dat wij naar het rusthuis gaan.”

Bereken jouw besparing

Benieuwd hoeveel jij kan besparen door je dak, buitenmuren of je vloer te isoleren?

Ontdek het snel via het Isolatiekompas van Recticel Insulation. Het Isolatiekompas berekent voor jou hoeveel geld, energie en kg CO2 je elk jaar kan besparen wanneer je een gebouw of de gebouwdeel (na)isoleert met de gekozen isolatie-oplossing.

Zin om jouw woning energiezuiniger te maken? Informeer je over premies en begin bij die cruciale eerste stap: het isoleren van je woning. Met de isolatieoplossingen van Recticel is energiebesparing gegarandeerd op de lange termijn. Zo is je investering snel terugverdiend, terwijl jij profiteert van de diverse isolatievoordelen.