Isoleren, de ultieme tip voor een lagere energiefactuur

10/11/2022

Nu de energieprijzen zo hoog zijn, worden we overal bestookt met tips om minder energie te verbruiken. Maar de voordeligste energie is nog steeds de energie die je niet verbruikt. De buitenschil van je woning isoleren is in dit kader een belangrijke ingreep. Ga de renovatie-uitdaging aan! Ontdek de isolatieoplossingen waarmee je je energiefactuur verlaagt, en investeer zo in een duurzamere toekomst.

Deze verliesposten verhogen je energieverbruikskosten

Verouderde woningen en hun energieverliezen afkomstig van de verwarming zijn verantwoordelijk voor hoge uitstoten van broeikasgassen. Het dak (30%), de buitengevels (20%), de vloer (10%) en het buitenschrijnwerk (15%) zijn de grootste verliesposten van energie. De overheid wil tegen 2050 de uitstoot van broeikasgassen met 80 tot 95% verminderen. Maar om die Europese energiedoelstellingen te behalen, moeten er nog heel wat inspanningen worden gedaan.

Renoveren? Kies voor een energetische renovatie

Gaat er veel warmte in je woning verloren, dan merk je dit aan je energiefactuur. Zeker nu de brandstof- en elektriciteitsprijzen zo hoog zijn. Plan je om je woning te renoveren? Kijk dan verder in de toekomst en zet in op energetische renovatie.

Ga aan de slag met een intelligente renovatie- en isolatiestrategie en beperk zo je energieverliezen. De ‘Trias Energetica’ is hierbij een goede leidraad. Zo maak je je (bestaande) woning energiezuinig en duurzaam in 3 stappen:

  1. Beperk je energieverbruik (met isolatie)
  2. Maak gebruik van duurzame energiebronnen
  3. Gebruik de overige nodige fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk

Maak van isolatie je prioriteit

Een eerste (en de belangrijkste) stap naar een energiezuinige en duurzame woning is het beperken van energieverlies via de bouwschil. Dit doe je door je woning te isoleren. Isolatie is zeer efficiënt en levert je snel veel voordelen op: je bespaart op je energiefactuur, geniet meteen van meer comfort en draagt een steentje bij tot een beter milieu. Hoeveel kun je met welke isolatieoplossingen besparen? Hieronder vind je een schatting op basis van het gemiddelde energieverbruik in een niet-geïsoleerde woning.

Daksisolatie

Het dak is met zijn 30% de grootste verliespost van energie. Met dakisolatie kun je tot 1600 euro per jaar besparen. Dakisolatie is bovendien sinds 2020 verplicht. Is je dak al eens geïsoleerd? Check dan of dit voldoende is, en of je dak nog in goede staat is. Vind dakisolatie voor jouw project.

Zowel hellende daken als platte daken kun je op verschillende manieren (na)isoleren. Een hellend dak kun je zowel aan de binnenkant als de buitenkant isoleren. Een goed onderdak mag hierbij niet ontbreken. Ontdek isolatie voor hellende daken. Plaats op zolder isolatieplaten en -panelen op of onder de spanten. Leer meer over zolderisolatie. Gebruik je de ruimte onder je dak slechts als opslagruimte? Dan kun je ook je zoldervloer isoleren. Een plat dak mag enkel aan de buitenkant geïsoleerd worden. Ontdek isolatie voor platte daken.

Muurisolatie

Niet of onvoldoende geïsoleerde buitenmuren zijn na het dak de tweede grootste oorzaak van warmteverlies (zo’n 20%). Met muurisolatie kun je tot 1080 euro per jaar besparen. Je kunt hiervoor kiezen voor spouwmuurisolatie, isolatie voor binnenmuren of buitengevelisolatie. Afhankelijk van het type muur en woning kies je de geschikte isolatiemethode. Massieve muren kun je aan de binnen- of buitenkant isoleren. Gevelisolatie is bouwfysisch de beste oplossing omdat je een ononderbroken isolatieschil creëert waardoor koudebruggen vermeden worden. Klassieke spouwisolatie is vaak niet meer voldoende voor de huidige normen omdat de spouw te smal is. Vaak moet dit gecombineerd worden met andere isolatie. Ontdek de geschikte muurisolatie voor jouw project.

Vloerisolatie

Vloeren die op de volle grond of boven kelders of garages liggen, laten ook veel energie (10%) ontsnappen. Dit is eenvoudig op te lossen met vloerisolatie die je in de kelder of kruipkelder aanbrengt. Een ingrijpendere oplossing is het uitbreken van de bestaande vloer en het aanbrengen van een nieuwe vloeropbouw met isolatie. Met vloerisolatie kun je tot 320 euro per jaar besparen. Ontdek geschikte vloerisolatie voor jouw project.

Wil je meer weten over het geschikte isolatiemateriaal? Download hier gratis brochures over dak-, muur- en vloerisolatie en informeer je bij een isolatieverdeler in je buurt.

Bereken zelf je besparing

Benieuwd hoeveel jij kunt besparen door je woning goed te isoleren? Ontdek het in 4 stappen met het Isolatiekompas. Deze tool wordt regelmatig geüpdatet en houdt rekening met de recentste, gemiddelde energieprijzen.

Premies als financieel ruggensteuntje

Naast de besparingen dankzij isolatie kun je ook profiteren van extra financiële steun van de overheid in de vorm van premies. Zo verdien je je investering nog sneller terug. Een groot aandeel van die premies is bedoeld voor de isolatie van je woning. Plan dus spoedig je isolatieproject en vraag tijdig je premies aan. Nieuw is de premie van Fluvius voor doe-het-zelf dakisolatie.

Op welke renovatiepremies heb jij recht? Ontdek het in de gratis premiegids.

Op zoek naar de juiste isolatie-oplossingen voor je project? Informeer je op de website van Recticel Insulation, download je infobrochures of neem contact op. Check ook de Isolatiebarometer whitepaper vol nuttige informatie. Je kunt zelf je isolatie plaatsen, of het overlaten aan een professional. Ga je zelf aan de slag? Ontdek dan de geschikte isolatie voor je project bij een verdeler in je buurt.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.