Isolatiepremies 2022: welke premies kan je nog krijgen?

Gepubliceerd op

Wat kan je doen om minder energie te verbruiken nu de energieprijzen de pan uit swingen?
Met stip op 1: je woning isoleren. Hoe beter je je woning (na)isoleert, hoe sneller ze opwarmt. Hierdoor zal je minder moeten verwarmen. Dit is hét moment om in actie te komen, want isoleren loont meer dan ooit. Ontdek snel welke isolatiepremies er nog zijn in 2022 en verdien je slimme investering extra snel terug!

Welke isolatiepremies zijn er in 2022?

Ook anno 2022 kan je genieten van premies als je je bestaande woning (na)isoleert. Zo kan je in heel België premies krijgen voor de (na-)isolatie van het dak, de buitenmuren en de vloer van een bestaande woning. Bekijk hier de isolatiepremies per gewest en ga aan de slag met de hoogwaardige isolatieoplossingen van Recticel Insulation. Zo houd je je energieverbruik onder controle terwijl je geniet van extra wooncomfort en een waardestijging van je woning. 

Goed om te weten:

  • In Vlaanderen zijn er extra financiële steunmaatregelen als de (na-)isolatiemaatregelen deel uitmaken van een ingrijpende energetische renovatie. Denk aan extra premies en een renteloze renovatielening.
  • Ben je een verbouwer met een beperkt inkomen, een private eigenaar die een woning verhuurt aan beschermde afnemers, of een beschermde afnemer? Dan zijn er voor jou hogere premies of extra steunmaatregelen voorzien.
  • Sommige gemeenten geven een bijkomende premie voor dak-, buitenmuur- of vloerisolatie of een eigen renovatiepremie.

Voor welke isolatiepremies komt jouw project in aanmerking? Ontdek het in 3 snelle stappen via de handige premiezoeker van Recticel Insulation.

Isolatiepremies 2022: wat is er nieuw?

1. Isolatiepremies Vlaams Gewest

In de eerste helft van 2022 lopen alle premies die de Vlaamse overheid via netbeheerder Fluvius geeft, gewoon door. Zowel de premiehoogte als de voorwaarden voor dak-, muur- en vloerisolatie zijn dus dezelfde als in 2021. Ook de EPC-labelpremie en de inkomensgebonden renovatiepremie van het agentschap Wonen-Vlaanderen blijven behouden. Ontdek hier de bedragen en de voorwaarden.

In de tweede helft van 2022 zullen de energiepremies van Fluvius (behalve die voor zonnepanelen) en de renovatiepremie van het agentschap Wonen-Vlaanderen samensmelten tot één gezamenlijke Mijn VerbouwPremie. Iedereen die investeert in een woning, een appartement(sgebouw) of een niet-residentieel gebouw zal vanaf dan via één online loket financiële steun kunnen aanvragen voor én renovatie én investeringen in energie-efficiëntie.

Meer info over de voorwaarden, bedragen etc. die vanaf de tweede helft van dit jaar zullen gelden, vind je nu al op www.mijnVerbouwpremie.be. Eenmaal definitief vind je alle info in het overzicht isolatiepremies 2022 van Recticel Insulation.

Hoe isolatiepremies in het Vlaams Gewest aanvragen?
Alle voorwaarden en hoe je de isolatiepremies voor bestaande woningen moet aanvragen, vind je op www.fluvius.be.

2. Isolatiepremies Brussels Hoofdstedelijk Gewest

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werd op 31 december 2021 de oude regeling voor renovatiepremies en gevelverfraaiing stopgezet. Sinds 1 januari 2022 zijn de zogenaamde RENOLUTION-premies van kracht. Dit is de nieuwe overkoepelende naam van de Energiepremies, de Premie voor de renovatie van het woonmilieu en de Premie voor de verfraaiing van gevels.

De nieuwe RENOLUTION-premies zijn sinds 1 maart 2022 toegankelijk via IRISbox, het digitale loket van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Voortaan vind je alle informatie over de premies en de financiële steun voor renovaties van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest op de website RENOLUTION.brussels. Check hier de huidige bedragen.

Hoe isolatiepremies in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aanvragen?
Alle voorwaarden en hoe je de isolatiepremies voor bestaande woningen moet aanvragen, vind je op https://leefmilieu.brussels.

3. Isolatiepremies Waals Gewest 

In het Waals Gewest blijven de isolatiepremies 2022 voorlopig identiek aan die van 2021, al komt er haast zeker een wijziging rond de verplichte audit om aanspraak te kunnen maken op energie- of renovatiepremies. Bekijk hier de huidige bedragen en voorwaarden.

Momenteel verplicht het Waalse Gewest zijn burgers om zich voor hun renovatieproject laten adviseren en begeleiden door een energiedeskundige. Die geeft in zijn verslag een lijst met alle werken die uitgevoerd moeten worden, en de volgorde waarin dat moet gebeuren. Pas na de audit kan je een premieaanvraag indienen. De aanvraag geldt voor alle werken.   

Op 4 juli 2021 heeft de Waalse regering in eerste lezing een voorstel voor een vereenvoudigde premieregeling aangenomen. Die houdt in dat een energieaudit niet langer verplicht is in geval van dakisolatie en voor renovatiewerken van minder dan 3.000 euro. Het ligt nog niet vast wanneer de nieuwe regeling in werking treedt. Eenmaal zover vind je de geüpdatete info in het overzicht Isolatiepremies 2022 van Recticel Insulation.

Hoe isolatiepremies in het Waals Gewest aanvragen?
Alle voorwaarden en hoe je de isolatiepremies voor bestaande woningen moet aanvragen, vind je op https://energie.wallonie.be/.

Tijd voor actie!

Interesse om je woning (bijkomend) te isoleren en zo jaar in jaar uit energie te besparen? Bereken dan hier hoeveel jij kan besparen met isolatie. Je ontdekt meteen hoe je best te werk gaat en welke isolatieoplossingen je best kiest. Die laat je plaatsen door één van de gecertificeerde Recticel-plaatsers om zeker te zijn van de beloofde isolatieprestaties. Vind hier een verdeler voor Recticel-isolatie in je buurt en ontdek de gratis infobrochures.

Ga je je woning (na)isoleren, vergeet dan zeker je premies niet aan te vragen. Daarmee verdien je je je investering immers extra snel terug. Voor welke premies komt jouw project in aanmerking? Check het hier met de handige premiezoeker van Recticel Insulation.