De zolder, niet langer een vergeten uithoek!

Of je nu een oud huis koopt of kiest voor nieuwbouw, het is belangrijk om alle ruimtes in huis optimaal te benutten. Een goed voorbeeld hiervan is de zolderverdieping. Waar deze vroeger vooral gebruikt werd als vergeethoek voor allerhande oude spullen, krijgt de zolder tegenwoordig een opwaardering tot extra slaapkamer, bureau, fitnessruimte..

Hoe begin je hieraan? Bij het woord ‘zolderkamer’ denk je immers spontaan aan een donkere, veel te warme, muffe kamer met een krakende vloer. Dit is meteen ook het beeld van een aantal elementen waarmee je rekening moet houden wanneer je je zolder gaat verbouwen, namelijk: lichtinval, isolatie, ventilatie en de draagstructuur van de vloer.

De eerste stap is het controleren van het draagvermogen van de vloer. Afhankelijk van de gewenste invulling van de zolderkamer, laat je een specialist bepalen of er nood is aan een versteviging van de vloerconstructie. Dit kan bijvoorbeeld door in de onderliggende ruimtes bijkomende houten of stalen draagbalken aan te brengen, loodrecht tegen de zolderingstructuur.

Naast de vloer is ook het dak van belang: je hebt namelijk een onderdak nodig, zodat je de zolderruimte van binnenuit kan isoleren. Dit is vooral belangrijk bij oudere woningen, aangezien door de huidige strenge voorschriften recente woningen standaard voorzien zijn van een goede dakisolatie. Isoleren is gelukkig vrij eenvoudig: je kunt de isolatie gewoon tussen de kepers of spanten plaatsen aan de binnenzijde van het dak. Een handig systeem hiervoor is het Combodeco® Home systeem van Recticel Insulation. Hiermee kan je in 1 handeling luchtdicht isoleren én zorgen voor een mooie afwerking en dit dankzij een isolerende, decoratieve plaat. Tijdens het monteren krijg je zo meteen zicht op het eindresultaat. Meer informatie vind je terug op www.combodecohome.be. Bijkomend voordeel is dat deze vorm van renovatie recht geeft op interessante isolatiepremies.

Geen isolatie zonder een goede ventilatie. Dit is nodig voor een snelle afvoer van vochtig lucht om condensatie – en schimmelproblemen te vermijden. Je kunt hiervoor best het advies inwinnen van een professional om de keuze te maken tussen een natuurlijk of mechanisch ventilatiesysteem. Naast verse lucht heb je ook daglicht nodig. Je moet er rekening mee houden dat het raamoppervlak in een leefruimte gemiddeld 10 tot 12 procent van de vloeroppervlakte bedraagt. Dit kan je oplossen met een dakkapel of een dakraam. Een dakraam is de goedkopere oplossing en bovendien gemakkelijk zelf te plaatsen.

Wanneer je rekening gehouden hebt met bovenstaande factoren, heb je een goede fundering gelegd voor een volwaardige ruimte. Al wat nu je nodig heb, zijn wat gipsplaten en de nodige creativiteit om tot het gewenste eindresultaat te komen.

In samenwerking met Recticel Insulation

Meer nieuws van Recticel Insulation

Graag een beter EPC-label? Isoleer je woning en pak je voordelen!

Door te isoleren verbeter je de energieprestaties van je woning, wat je een gunstiger energiepres

Terras of dak isoleren: te weinig ruimte voor isolatie, wat nu?

Hoe isoleer je een plat dak of terras, wanneer de ruimte daarvoor heel beperkt is?

Recticel levert isolatie voor innovatieve woning geprint in 3D

Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw van de Provincie Antwerpen, bouwt b

Buitengevelisolatie: bespaar tot 25% energie dankzij een doorlopend isolatieschild

Door de buitenmuren van je woning te isoleren, kun je tot 25% energie besparen.

GRATIS Nieuwsbrief