Ontdek de ingrediënten van een perfect geïsoleerd dak

Gepubliceerd op 27 March 2020

Een geïsoleerd dak levert je heel wat voordelen op. Tenminste als het juiste materiaal gebruikt wordt en er op de juiste manier geïsoleerd wordt. Via een slecht of niet-geïsoleerd dak gaat er enorm veel warmte verloren. Uitstekende dakisolatie en een goede uitvoering is goud waard. Wat is er nodig bij de na-isolatie van een dak om zo het beste resultaat te bereiken? Ontdek het hier. 

Een goed onderdak

Voordat je de isolatie voor je hellend dak plaatst, is het belangrijk dat er een goed, dampopen onderdak aanwezig is. Dit beschermt je dakconstructie- en isolatie tegen vocht, wind en neerslag. Zo blijven de prestaties van je dakisolatie behouden. Die prestaties zijn afhankelijk van het gebruikte materiaal en de dikte. Er zijn twee soorten dakisolatie verkrijgbaar. 

Het juiste materiaal

Minerale glaswol heeft vele positieve eigenschappen die ervoor zorgen dat het een prima na-isolatiemateriaal is voor het hellend dak. Het is samengesteld uit zand en gerecycleerd glas en soms wordt er ook kalk, soda, organische materialen en een bindmiddel aan toegevoegd. Vergeet ook je dampscherm niet.

XPS-platen of voluit geëxtrudeerde polystyreen platen zijn dan weer bijzonder geschikt voor platte daken. Deze harde schuimplaten worden op de buitenkant van de dakafdichting geplaatst en gestabiliseerd door een laag grind. Er bestaan 2 soorten. 

Minerale glaswol heeft een open vezelstructuur waardoor het veel lucht kan vasthouden. Hierdoor heeft een zeer goede thermische isolatie: in de winter houdt het de warme lucht binnen en in de zomer bant het de hitte uit je huis. Zelfs na 50 jaren blijft de isolatiewaarde hetzelfde. 

XPS-isolatie bestaat uit miljoenen cellen die de lucht binnenin vasthouden, wat ervoor zorgt dat de warmte in een ruimte niet kan ontsnappen en hitte buiten blijft. Deze platen leveren al bij een kleine dikte hoge thermische isolatiewaarden. Dit vermindert niet in verloop van tijd. 

Wist je dat bepaalde isolatie niet alleen thermisch isoleert maar ook geluidsoverlast vermindert? Minerale glaswol verhoogt het geluidscomfort in een ruimte. Een hellend dak dat geïsoleerd is met glaswol, werkt volgens het massa-veer-massaprincipe: twee massa’s worden ontkoppeld door een soepel isolatiemateriaal dat functioneert als een geluidsabsorberende veer. Wanneer geluidsgolven van buitenaf de dakbedekking aan het trillen brengen, vangt de glaswolisolatie deze trillingen op. Geluiden van buiten en geluiden van aangrenzende ruimtes worden hierdoor gedempt. Bovendien bestaat er ook speciale akoestische minerale isolatie. 

Wil je graag een milieuvriendelijk isolatiemateriaal? Dan is minerale wol een goede keuze. Dankzij de thermische voordelen zorgt het voor een lager energieverbruik en een lagere CO2-uitstoot. Minerale glaswol is gemaakt van gerecycleerde en onuitputtelijke materialen. Minerale glaswol is te comprimeren waardoor er minder transport nodig is om het te vervoeren. Uit onderzoek van is gebleken dat minerale glaswol zelfs na 55 jaar hoge thermische prestaties levert, dit maakt minerale glaswol een zeer duurzame keuze. Bovendien is het isolatiemateriaal recyclebaar en kan er nieuwe minerale wol van gemaakt worden. 

Ook XPS is zeer duurzaam. Het is bestand tegen temperaturen tussen -50° C en + 75°C. Bovendien kan het niet rotten of aangetast worden door schimmels. Het materiaal behoudt zeer lang zijn isolerend vermogen. Bovendien is het ook recyclebaar en (onbeschadigd) herbruikbaar als isolatiemateriaal.

Minerale isolatiewol is zeer brandveilig. Het is van nature onbrandbaar. Het voldoet aan de hoogst mogelijke euroklasse op vlak van brandveiligheid. 

Minerale wol is gekeurd en goed bevonden voor de Europese Richtlijn als niet-kankerverwekkend. Je kan het perfect met de blote hand aanraken maar toch wordt er aangeraden handschoenen te dragen en de handen na plaatsing van de isolatie te wassen. Je kunt immers altijd gevoelig zijn aan isolatiemateriaal. Na het plaatsen komen ook geen isolatievezels vrij.  

Isolatie voor je dak is relatief goedkoop. Je kunt het bovendien gemakkelijk zelf plaatsen waardoor je ook weer bespaart. Met de juiste isolatie verminder je je energieverbruik en dat is goed voor je portemonnee! Je haalt je energiefactuur een heel stuk naar beneden. Bovendien kun je voor dakisolatie nog premies ontvangen van de overheid. 

Correcte plaatsing

Elke kwalitatieve isolatie is pas rendabel als ze correct geplaatst is. Dit wil zeggen met een goed onderdak (hellend dak), dampscherm, zonder koudebruggen en volgens de juiste specificaties. Ontdek meer over de plaatsing van isolatie voor een hellend dak, het isoleren van een plat omkeerdak en isoleren van je zoldervloer. Je kunt zelf aan de slag of je isolatie laten plaatsen door een dakisolatie-expert.

Luchtdichtheid

Naast de isolatie en de vormefficiëntie is ook perfecte luchtdichtheid een heel belangrijke voorwaarde bij het behalen van deze nieuwe norm. Niet alleen als je bouwt, maar ook als je verbouwt moet je rekening houden met de luchtdichtheid. Een goed geïsoleerde en luchtdichte woning voorkomt ongecontroleerde luchtstromen waardoor je geniet van meer warmtecomfort en energie-efficiëntie. Bevraag je over de verplichte isolatiewaarden. 

Ben je op zoek naar de juiste dakisolatie voor jouw project? Neem contact op met een isolatiedealer in je buurt voor advies op maat of laat je inspireren door de isolatiegids.  

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan