Welke spouwmuurisolatie kies ik best?

Wil je de buitenmuren van je woning isoleren? Spouwmuurisolatie is hiervoor de meest budgetvriendelijke techniek. Maar welk isolatiemateriaal kies je best voor het isoleren van je spouw? Ontdek onze adviezen.
Spouwmuurisolatie, iets voor mijn woning?
Een spouwmuur bestaat uit twee muren waartussen een open ruimte zit van zo’n 5 cm, de spouw. Door die te vullen met isolatiemateriaal kun je je woning eenvoudig isoleren. In slechts één dag, zonder hinder of breekwerken! Heeft je woning geen spouwmuren, dan is spouwmuurisolatie niet mogelijk. Overweeg in dat geval om je buitenmuren of dak te isoleren.
Heeft mijn woning een spouw of niet?
Huizen die gebouwd zijn tussen 1920-1995, zijn hoogstwaarschijnlijk nog niet geïsoleerd, maar kunnen wel spouwmuren hebben. Hoe kom je te weten of je woning al dan niet een spouw heeft? Controleer het door de dikte van de buitenmuren te meten, bijvoorbeeld aan de deuropening. Muren met een luchtspouw zijn minstens 24 centimeter breed. Ook verluchtingsgaten en verticale openingen tussen twee gevelstenen geven aan dat er een spouw aanwezig is.
Hoe wordt spouwmuurisolatie geplaatst?
Spouwmuurisolatie wordt aangebracht door gaten in de voegen van je muur te boren. Na het spuitwerk worden de gaatjes weer opgevuld in dezelfde kleur als het voegwerk. Je ziet dus geen sporen op de muur. Doorgaans is de volledige installatie klaar op één dag. En de kostprijs is gemiddeld al na drie tot vier jaar terugverdiend!
Benieuwd naar het kostenplaatje van spouwmuurisolatie bij jou thuis? Dankzij een selectie betrouwbare partners, samengesteld door Bouwinfo en Luminus, kun je een vrijblijvende prijsinschatting aanvragen. Hier doe je dat!
Soorten spouwmuurisolatie
Er zijn diverse spouwmuurisolatiematerialen verkrijgbaar. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. De meest gebruikte materialen zijn glaswol en EPS-parels.
1. Glaswol in vlokken
Voor het isoleren van spouwmuren gebruikt men glaswolvlokken. Die worden geïnjecteerd in de ruimte tussen de muren. De zachte vlokken zijn meestal behandeld met een vochtwerend product, zodat ze bestand zijn tegen vocht en schimmel en hun isolatiewaarde behouden blijft. Door de spouw van een rijwoning te isoleren met glaswolvlokken, bespaar je tot wel twaalf procent op je jaarlijks energieverbruik. Bij een halfopen of vrijstaande woning loopt de energiebesparing nog hoger op!
2. EPS-korrels
Ook EPS-korrels (expanded polystyreen) worden gebruikt voor het isoleren van spouwmuren. Ze bestaan voornamelijk uit koolstof en waterstof. Ze zijn dus onschadelijk voor je gezondheid en voor het milieu. EPS-parels isoleren bijzonder goed en zijn dampdoorlatend, ook op lange termijn.
De vele voordelen van een goede isolatie
- Isolatie zorgt niet alleen voor minder energieverlies, maar dempt ook het straatlawaai.
- Spouwmuurisolatie is na dakisolatie de ingreep die je het snelst terugverdient. Dit jaar blijft de premie van 5 euro per m² gelden. Toch raden we je aan om niet te lang te wachten, gezien de steeds strenger wordende wetgeving.
- Goede isolatie en ventilatie gaan hand in hand. Hierdoor heb je weinig kans op vochtproblemen.
- Je creëert een meerwaarde voor je woning met het oog op een verkoop in de toekomst.
Interesse in een lagere energiefactuur? Door de buitenmuren van je woning te isoleren, beperk je warmteverliezen via je gevels. Vraag hier je vrijblijvende prijsinschatting voor spouwmuurisolatie aan.
Nog meer slimme maatregelen voor een energiezuinige en duurzame woning? Je ontdekt er alles over in de rubriek Duurzaam wonen, een gemeenschappelijk project van Bouwinfo en Luminus.