Je dak isoleren: vermijd deze veelvoorkomende fouten!

20/09/2019

Je dak isoleren is een prima manier om energie te besparen, een slimme investering dus. Maar de klus moet wel gebeuren zoals het hoort, anders riskeer je vocht- en schimmelproblemen. Ontdek hoe het niet moet, en leer ervan. Een gewaarschuwd man … Precies!

Fout 1: er is niet genoeg isolatie voorzien

Denk je dat een te dikke isolatielaag schimmel veroorzaakt? Nee hoor, te veel isoleren bestaat eigenlijk niet. Net op een plek waar de isolatielaag te dun is of ontbreekt, en er daardoor een luchtlaag ontstaat, is de kans op vochtproblemen groter. De normen over isolatie(dikte) worden trouwens alleen maar strenger. Speel op safe en hanteer vandaag alvast de normen van overmorgen.

Tip: Neem contact op met een isolatiespecialist voor een vrijblijvende prijsinschatting.

Fout 2: de binnenkant is niet lucht- en dampdicht

Door druk- en temperatuurverschillen ontstaan er luchtstromen. Wanneer warme binnenlucht door je isolatie sijpelt en erin circuleert, verlies je veel rendement. Bovendien condenseert warme en vochtige lucht in contact met het (koudere) isolatiemateriaal. Dat leidt tot vochtproblemen of schimmels. Hoe kun je dit voorkomen? Schakel van meet af aan een ervaren vakman  in voor je klus.
Hoe maak je je isolatie lucht- en dampdicht?

  • Breng lucht- en dampdichte folie aan.
  • Plak alle naden af met aangepaste tape.
  • Kit openingen af, of vul ze op met purschuim.
  • Zorg voor voldoende ventilatie.

Fout 3: de buitenkant is niet winddicht en niet dampopen

Je wil geen lekkend dak. Daarom moet de constructie aan de buitenkant van je woning beschermd worden tegen regen en wind. Maar ook winddichtheid is belangrijk. Want als er koude lucht door je isolatie blaast, leidt dat tot warmteverlies.

Verder wil je dat je dak ademt. Vergelijk het met een winterjas. De koude lucht moet buiten blijven, de warmte binnen. Tegelijkertijd wil je dat de jas ademt om zweet (vocht) af te voeren. Isoleer de buitenzijde daarom dampopen en winddicht.

Fout 4: er zit een luchtspouw tussen het dak en de isolatie

Vroeger voorzag men soms een luchtspouw tussen de isolatie en het dak, om te ventileren. Maar daarmee verlies je alleen maar rendement door de verplaatsing van warmte door het materiaal en door luchtstroming. Ook het risico op condensatie is groter door de aanvoer van vochtige lucht. Vul de ruimte tussen je buitenmuren en je dak dus volledig op met isolatiemateriaal. Een luchtspouw heb je echt niet nodig.

Fout 5: de isolatie is te hard aangedrukt

Overdreven samendrukken van (zacht) isolatiemateriaal heeft warmteverlies tot gevolg. Isolatiemateriaal werkt juist zo goed door de lucht die erin gevangen zit. Als je alle lucht eruit perst, geleidt isolatiemateriaal warmte/koude in plaats van te isoleren.

Tip: zorg altijd voor op maat gesneden breedtes en diktes. Snij de stroken iets breder dan de afmetingen (1 à 2 cm) zodat ze mooi aansluiten en dus winddicht zijn, maar niet te hard samendrukken.

Fout 6: kiezen voor het verkeerde materiaal

Er zijn heel wat soorten isolatiemateriaal. Isoleren doen ze allemaal, maar het kan geen kwaad om op voorhand na te gaan wat voor jou de beste keuze is:

  • Plaats het juiste materiaal op de juiste plaats. Zachter isolatiemateriaal laat zich makkelijker plaatsen in een houten frame. Harde isolatieplaten zijn perfect voor vlakke ondergronden.
  • Kies voor isolatie met een betere dampdichtheid in ruimtes met warme, vochtige lucht.
  • Denk na over brandveilige isolatie, bijvoorbeeld boven technische ruimtes.
  • Houd rekening met de akoestische prestaties van het materiaal als je storende geluiden wil buitensluiten.
  • Ga na of het materiaal milieuvriendelijk of duurzaam is op lange termijn.

Fout 7: het krijgen van geen (of slecht) advies

Zelf isoleren blijft een uitdagende klus. Vraag daarom advies aan een ervaren vakman. Je isoleert ten slotte maar één keer, toch?

Door je dak te isoleren kun je stevig besparen op je energiefactuur. Benieuwd naar het kostenplaatje? Vraag dan hier een vrijblijvende prijsinschatting voor jouw project.

Nog meer slimme maatregelen voor een energiezuinige en duurzame woning? Je ontdekt er alles over in de rubriek Duurzaam wonen, een gemeenschappelijk project van Bouwinfo en Luminus.

In samenwerking met Luminus

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.