10 low budget isolatietips voor een lagere energiefactuur

Gepubliceerd op

Indrukwekkend: zo’n 60% euro van ons energiebudget gaat naar verwarming. Wil jij efficiënt energie besparen? Begin dan met het grondig isoleren van je woning. In een goed geïsoleerde woning moet je minder verwarmen, en dat merk je meteen op je energiefactuur. En ja, beter isoleren kan ook zonder duizenden euro’s op tafel te leggen. Ontdek isolatietips die haalbaar zijn met een beperkt budget en pak korting op isolatiemateriaal.

1. Spoor zelf energielekken op

Niet zeker waar er overal warmte verloren gaat in jouw woning? Met een warmteverliesmeter ontdek je makkelijk zelf de warmte- en koudeverliezen in je woning. Dit infraroodtoestel shop je in een doe-het-zelfzaak voor zo’n 55 euro. Dat is alvast een stuk goedkoper dan een energieaudit door een auditor. Richt het apparaat op de plaats die je wil onderzoeken en binnen enkele seconden weet je hoe het gesteld is met de warmteverliezen. Zo kun je gericht gaan isoleren voor een maximaal rendement.

2. Pak verwarmingsbuizen in met buisisolatie

Via niet-geïsoleerde verwarmingsbuizen gaat veel warmte verloren. Isoleer leidingen die door koude ruimtes (kelder, berging, zolder …) lopen daarom met buisisolatie. Zo bespaar je tot 70 euro per jaar. De kostprijs verdien je snel weer terug; vaak al binnen een half jaar.

Let erop dat je de juiste diameter buisisolatie kiest, zodat de isolatie goed aansluit op je verwarmingsbuizen. De moeilijk bereikbare plekken van je buizennet werk je af met schuimisolatieband.

Tip: in elke doe-het-zelfzaak vind je isolatiemateriaal om rond verwarmingsleidingen aan te brengen. Bij GAMMA krijg je als Luminus-klant trouwens het hele jaar lang 15% korting. Hier kan je die korting meteen claimen.

3. Plak radiatorfolie achter je radiatoren

Een radiator verwarmt niet alleen de kamer, maar ook de muur achter de radiator. Wil je voorkomen dat warmte achter je radiatoren ontsnapt via je buitenmuur? Plak dan radiatorfolie tegen de achterkant van radiatoren. Deze warmte reflecterende folie weerkaatst zo’n 90% van de directe stralingswarmte en voorkomt zo warmteverlies.

Alle radiatoren in huis van radiatorfolie voorzien kost zo’n 70 euro. Dat bedrag verdien je in principe binnen een jaar terug. Gemiddeld genomen bespaar je per vierkante meter radiatorfolie jaarlijks 10 m3 gas. Wanneer de radiator bij een raam hangt, is radiatorfolie al helemaal een aanrader. Bij dubbelglas bespaar je per vierkante meter radiatorfolie ongeveer 25 m3 gas per jaar, bij enkel glas zelfs 50 m3.

4. Sluit je schoorsteen en brievenbus af

Heb je een open haard? Een tochtig rookkanaal zou je stookkosten tot wel 30% hoger maken. Installeer daarom een cassette die de schoorsteen afsluit als er geen vuur brandt, of ga voor een klep waarmee je zelf je schoorsteen afsluit. Geeft je brievenbus rechtstreeks uit op je hal of gang? Isoleer die dan met een tochtafsluiter.

5. Maak kieren aan ramen en deuren dicht

Langs ramen en deuren kan tot 15% van de warmte in een woning verloren gaan. Breng tochtstrips aan als je merkt dat er via kieren koude lucht binnenkomt. Buitendeuren en deuren naar niet-verwarmde en niet-geïsoleerde ruimtes verdienen extra aandacht. De randen rondom maak je dicht door tochtstrips aan te brengen. Kieren tussen de deurlijsten en de muur vul je met siliconen.

Je deuren onderaan afdichten tegen koude doe je met een dorpelstrip of tochtrol. Waarom maak je niet zelf je creatieve tochtrol? Een leuk project om met kinderen te doen. Op het internet vind je leuke ideeën. 

6. Verbeter de isolatiewaarde van je ramen

Heeft jouw woning oude ramen, of ramen met enkel glas? Om de isolatiewaarde van je ramen te verbeteren, kan je isolerende folie aanbrengen aan de binnenkant. In één moeite voorkom je zo dat er condens ontstaat, waardoor de kans op vochtproblemen verkleint. Kozijnfolie span je zelf op je raamkozijnen en kost maar 2,5 euro per vierkante meter. De kostprijs verdien je in een paar maanden terug.

Ook voorzetramen zijn een stuk goedkoper dan dubbele of driedubbele beglazing. De naam zegt het al: je plaatst een nieuw raam tegen je bestaande beglazing en creëert zo een isolerende luchtlaag tussen beide ramen. Gemiddeld genomen mag je rekenen op een prijs tussen 100 en 150 euro per vierkante meter.

Mag het iets meer zijn? Hoogrendementsglas isoleert bijna 3 keer meer dan dubbel glas, en zelfs 6 keer meer dan standaard enkel glas. Helaas zijn nieuwe ramen met hoogrendementsglas niet goedkoop. Graag hoogrendementsglas en zijn je raamkozijnen nog in goede staat? Overweeg dan om louter het glas van je ramen te vervangen. Dat gaat snel en is een stuk goedkoper dan nieuwe ramen plaatsen.

7. Hang thermische gordijnen op

Als je gordijnen hangt, zal er minder warmte ontsnappen via de ramen. De stilstaande lucht tussen het gordijn en het raam houdt namelijk extra warmte vast. Kies bij voorkeur thermische gordijnen, want daarmee houd je de warmte nog beter binnen. Let er wel op dat je gordijnen niet voor je radiatoren hangen, zodat de verwarming wel gewoon haar werk kan doen.

8. Isoleer je zoldervloer

Gebruik je je zolder niet, of enkel als opslagruimte? Isoleer dan je zoldervloer in plaats van je dak. Zoldervloerisolatie is goedkoper dan dakisolatie, omdat de vloer van een zolder een kleinere oppervlakte heeft dan een schuin dak. Omdat je de opstijgende warmte al tegenhoudt op het niveau van de geïsoleerde zoldervloer, hoef je de zolder niet mee te verwarmen.

Gebruik je je zolder als slaapkamer, speelkamer of hobbyruimte? In dat geval kies je beter voor dakisolatie. Wil je je zolder pas binnen een paar jaar omvormen tot leefruimte? Dan is zoldervloerisolatie als voorlopige oplossing het voordeligst.

9. Laat je spouwmuren isoleren

Zonder gevelisolatie gaat er 25% van je warmte verloren via je buitenmuren. Je gevels isoleren doe je bij voorkeur langs de buitenkant, want zo vermijd je koudebruggen. Maar een gevelisolatiesysteem is een grote investering. Een budgetvriendelijk (maar minder efficiënt) alternatief om je muren te isoleren is spouwmuurisolatie. Daarbij maakt men enkele kleine gaatjes in je muur. Door die gaatjes spuit men isolatiemateriaal in de spouw. De gaatjes in de muur worden weer keurig dichtgemaakt en je muur is meteen een stuk beter geïsoleerd. Lees meer over spouwmuurisolatie.

10. Isoleer verwarmde ruimtes in huis

Goed isoleren gaat niet enkel over de buitenschil (dak, muren, ramen …) van je woning. Je verliest ook veel warmte die ontsnapt van verwarmde naar onverwarmde ruimtes in huis. Isoleer daarom je woonkamer en keuken van de omliggende ruimtes. Zorg voor goed sluitende deuren met tochtstrips en isoleer eventueel de tussenmuren. Hetzelfde geldt voor de overgang van je huis naar je garage of aanbouw. Isoleer de tussenmuur en voorzie goed isolerende tussendeuren.

Warm aanbevolen isolatietips voor een groter budget

Wat meer budget vrij om je woning naar een volwaardig energiezuinig level te tillen? Overweeg dan zeker onderstaande maatregelen, want daarmee maak je pas echt het verschil. Vergeet je ook niet te informeren over de eventuele premies waarop je beroep kan doen om de terugverdientijd van je investering(en) verkorten.

  • Isoleer je dak: Dakisolatie is de meest rendabele vorm van isolatie. Wist je dat een huis zonder dakisolatie tot 30% van zijn warmte verliest? Door je dak te isoleren, bespaar je gemiddeld tot 690 euro per jaar. En de ingreep zelf kost gemiddeld 3000 euro. Zelf aan de slag? Goed nieuws voor Luminus-klanten, want die krijgen 15% korting bij GAMMA. Lees meer over dakisolatie.
  • Isoleer je buitenmuren: Door je gevels te isoleren, bespaar je tot 414 euro per jaar. Reken op een investeringskost van 4000 tot 6000 euro. Lees meer over muurisolatie.
  • Plaats isolerend glas: Met hoogrendementsglas bespaar je tot 20% op je energieverbruik, goed voor een besparing tot 276 euro per jaar. Het prijskaartje bedraagt 7000 tot 9000 euro.
  • Isoleer je vloeren: Een niet-geïsoleerde vloer heeft een temperatuur van zo’n 11 graden. Met vloerisolatie bereik je al snel 20 graden en bespaar je tot 276 euro per jaar. Je vloeren isoleren kost gemiddeld zo’n 2500 euro. Lees meer over vloerisolatie.

Van alle mogelijke energiebesparende maatregelen heeft isolatie het meest impact. Download het gratis e-book over isoleren en leer hoe je grondig je woning isoleert. Welke soorten isolatie zijn er zoal? Welke isolatiematerialen gebruik je? Aan welke isolatienormen moet je voldoen en voor welke premies kom je in aanmerking? Het staat er allemaal in!

De smaak te pakken, en wil je nog meer energie besparen in je woning? Doe hier de energiescan en ontdek tal van oplossingen op maat om minder te verbruiken.