Isoleren en afwerken in één klap: ontdek de Knauf isolatieplaat met PUR

03/01/2023

Vele gebouwen voldoen niet aan de huidige energienormen vanwege ontoereikende isolatie. Maar het verbouwen van de buitenkant van een gebouw om een betere warmte-isolatie te bereiken, is vaak geen optie. Gelukkig is er een budgetvriendelijk alternatief: de Knauf isolatieplaat met PUR. Deze innovatieve isolatieplaat maakt het mogelijk om gipsplaten met een isolerende laag aan de achterzijde te installeren, direct tegen binnenmuren en in de zolder. Ontdek hoe eenvoudig het is.

Isolatieplaat met PUR: opbouw, toepassingen en isolatiewaarde

De Knauf isolatieplaat met PUR bestaat uit een gipsplaat aan de zichtzijde van 2600 x 60 x 12,5 cm, met op de rugzijde een isolatielaag van polyurethaan met een zeer lage warmtegeleidingcoëfficiënt (λ = 0,022 W/mK).

Deze isolatieplaat is specifiek geschikt voor droge binnenruimtes of lokalen waar de relatieve luchtvochtigheid lager is dan 75%. Het biedt de beste isolatiewaarde in vergelijking met traditionele isolatiematerialen. Dit betekent dat je met minimale isolatiedikte (30, 40, 50, 60, 80, 100 of 120 mm) maximale isolatie kan bereiken.

Smal en eenvoudig te hanteren

De isolatieplaat met PUR van Knauf is slechts 60 cm breed, waardoor je je gemakkelijk kan bewegen door smalle doorgangen en deuropeningen, op trappen, enzovoort.

Niet enkel zijn afmetingen zijn een voordeel. Ook door het geringe gewicht is deze isolatieplaat gemakkelijk te tillen, te dragen en te installeren.

Hoe Kauf isolatieplaten met PUR plaatsen?

Voor de plaatsing van de isolatieplaten kies je uit twee methodes:

Optie 1: De isolatieplaat met PUR bevestigen op een metalen of houten onderconstructie.

De zelfborende schroeven die je hiervoor gebruikt, moeten tenminste 10 mm langer zijn dan de totale dikte van de isolerende plaat.

 • Voor een verticale plaatsing, breng een schroef aan om de 25 cm.
 • Voor een horizontale plaatsing, zoals op plafond of in het hellend dak, voorzie een schroef om de 17 cm.
 • De platen sluitend plaatsen om voegen achteraf te vergemakkelijken.

Optie 2: De isolatieplaat kleven op schoon, zuigend en droog metselwerk

 • Bij sterk zuigend metselwerk, de ondergrond voorbehandelen met Stuc-primer.
 • Het kleefgips in banen van boven tot onder aanbrengen en daarbij klodders voorzien in het midden.
 • Onmiddellijk tegen het metselwerk drukken en kleven met behulp van een lange rei en waterpas.
 • Opnieuw de voegen sluitend plaatsen.

  Eens het kleefgips hard geworden is, kan je starten met het voegen. > kan deze zin wat naar links, zoals hier te zien? Net eronder mag een lege lijn komen.
   
 • De zichtzijde is voorzien van een gipsplaat met afgeschuinde langskanten. Breng een eerste laag voeggips Knauf Jointfiller Plus of Uniflott aan, druk de papieren wapeningsband met de top van de ‘’V’’ naar de gipsplaat gericht en bedek vervolgens opnieuw met hetzelfde voeggips.
 • Eens de eerste laag hard en droog is, een tweede laag aanbrengen om een glad oppervlak te verkrijgen. Hiervoor kan je opnieuw het voeggips gebruiken, of de afwerkplamuur (Jointfinisher), of een kant-en-klare voegpasta (Filler Pasta of F2F - Filler to Finish).
 • De schroefkoppen kunnen met dezelfde producten afgewerkt worden.

Voor meer informatie en details, raadpleeg de brochure Afwerkingsgraden voor de droogbouw.

Binnenmuren en/of een zolder isoleren én afwerken tegelijk? Je fikst het vlot met de Knauf isolatieplaten met PUR. Vind hier een verkooppunt in je buurt.

In samenwerking met Knauf

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.