Isoleren en afwerken in één

Volgens de actuele energienormen zijn heel wat bestaande gebouwen onvoldoende geïsoleerd. Verbouwingswerken langs de buitengevel uitvoeren om een betere warmte-isolatie te verkrijgen, zijn in veel situaties totaal uitgesloten. Een prijsgunstig alternatief is het aanbrengen tegen binnenmuren en in de zoldering van gipsplaten met een isolerende laag op de rugzijde.

Knauf InTherm PUR bestaat uit een gipsplaat aan de zichtzijde van 2600 x 60 x 12,5 cm met op de rugzijde een isolatielaag van polyurethaan met een lage warmtegeleidingcoëfficiënt (λ = 0,029 W/mK).

Deze isolatieplaat is enkel geschikt voor droge binnenruimtes of lokalen waar de relatieve luchtvochtigheid lager is dan 75 %.

Deze isolatie scoort het beste ten opzichte van de traditionele isolatiematerialen. Hierdoor kan een maximale isolatiewaarde bekomen worden met een minimum isolatiedikte, nl.  30, 40 of 50 mm.

Deze éénmansplaat is slechts 60 cm breed waardoor je je gemakkelijk kan bewegen, zelfs door smalle doorgangen, trappen, deuropeningen, enz … Niet enkel zijn afmetingen zijn een voordeel, ook door het geringe gewicht is deze isolatieplaat gemakkelijk te tillen, te dragen en te installeren.

Voor de plaatsing van de isolatieplaten zijn er twee methodes voorhanden.

Met behulp van zelfborende schroeven de Knauf InTherm PUR bevestigen op  een metalen of houten onderconstructie. De schroeven dienen tenminste 10 mm langer zijn dan de totale dikte van de isolerende plaat. Voor een verticale plaatsing, breng een schroef aan om de 25 cm. Voor een horizontale plaatsing, zoals op plafond of in het hellend dak, voorzie een schroef om de 17 cm. De platen sluitend plaatsen om voegen achteraf te vergemakkelijken.

De isolatieplaat kan ook gekleefd worden op een schoon, zuigende en droog metselwerk (zie ATG ‘’Knauf Perlfix – kleefgips). Bij sterk zuigend metselwerk, de ondergrond voorbehandelen met Stuc-primer. Het kleefgips in banen van boven tot onder aan te brengen alsook klodders te voorzien in het midden. Onmiddellijk tegen het metselwerk drukken kleven met behulp van een lange rei en waterpas. Opnieuw de voegen sluitend plaatsen.

Eens de montage afgerond of het kleefgips hard geworden is, kan men starten met het voegen.

De zichtzijde is voorzien van een gipsplaat met afgeschuinde langskanten. Breng een eerste laag voeggips Knauf Jointfiller Plus of Uniflott aan, druk het papier wapeningsband met de top van de ‘’V’’ naar de gipsplaat gericht en vervolgens opnieuw bedekken met hetzelfde voeggips. Eens de eerste laag hard en droog is, een tweede laag aanbrengen om een glad oppervlak te verkrijgen. Hiervoor kan je opnieuw het voeggips gebruiken of de afwerkplamuur (Jointfinisher) of een kant-en-klare voegpasta (Filler Pasta of F2F - Filler to Finish). De schroefkoppen kunnen met dezelfde producten afgewerkt worden. Voor meer informatie en details zie ‘’Afwerkingsgraden voor de droogbouw’’.

 

In samenwerking met Knauf

Meer nieuws van Knauf

Hoe egaliseer je een oneffen vloer? Bekom een vlak resultaat in enkele stappen!

Wil je een nieuwe vloer aanleggen, dan start je best met een egale ondergrond.

Atelier Knauf: word een echte pro met tutorials en video’s!

Een kamer in tweeën delen, het betegelen van een douchewand, het voegen van gipsplaten, … Dit zij

Hoe bepleister je een binnenmuur? Volg dit stappenplan voor een puik resultaat!

Wil je je onafgewerkte binnenmuren proper afwerken, zodat je ze daarna kunt verven of behangen?

Hoe gipsplaten plaatsen: handig stappenplan voor een onberispelijk resultaat

Wil je een ruimte opdelen, een plafond of zolder afwerken, of een voorzetwand creëren?

GRATIS Nieuwsbrief