Hoe een binnenmuur isoleren met een voorzetwand?

08/01/2024

Wil je je buitenmuren isoleren, maar is gevelisolatie niet haalbaar? Dan is isolatie langs binnen waarschijnlijk de beste optie. Een muur isoleren langs de binnenkant kan je ook zelf, zolang je maar weet hoe. Vandaag leer je hoe je je binnenmuren isoleert met een voorzetwand, aan de hand van een helder stappenplan. Succes gegarandeerd!

First things first: verzamel je materialen en gereedschappen

Een geslaagde klus begint met de juiste materialen en tools. Niet zeker wat je allemaal nodig hebt voor het isoleren van je binnenmuren en het plaatsen van voorzetwanden? Maak het jezelf makkelijk en download hier een boodschappenlijst voor jouw klus. Je nodige materialen zoals gipsplaten, glaswolplaten voor binnenwanden, akoestische isolatie voor scheidingswanden, staanderprofielen, dichtingsband enzovoort vind je bij een lokale doe-het-zelfzaakVind hier een verkooppunt in je buurt. Alles in huis? Dan kan je van start!

Stap 1: neem de juiste afmetingen

Neem een potlood en trek een lijn parallel met je muur op de vloer én op het plafond. Als je glaswolisolatie Knauf Insulation Easy wanden (90 x 60 x 50 mm - HxBxd) gebruikt, moet deze lijn op 50 mm van de muur komen. Bekijk hier de instructievideo. De totale omvang van je wand ontdek je via deze formule: isolatiedikte + breedte van de metalen profielen + gipsplaatdikte. Is er niet genoeg ruimte voor deze wand? Overweeg dan de oplossing met gelijmde isolatieplaten van Knauf.

Stap 2: plak de dichtingsband op de horizontale profielen

Breng nu de dichtingsband aan op de achterkant van de horizontale profielen. Concreet kleef je de dichtingsband op de achterkant van elk profiel dat in contact zal komen met de vloer of het plafond.

Stap 3: bevestig horizontale profielen op de vloer

Plaats de horizontale UW-profielen door de lijn te volgen die je parallel met de muur hebt getrokken. Neem je boormachine erbij en boor gaten in de vloer door de daarvoor voorziene gaatjes in de horizontale UW-profielen. Bekijk indien gewenst het filmpje voor meer info. Sla daarna pluggen in de gaten met een hamer. Voilà, de horizontale UW-profielen zitten nu vast op de vloer.

Stap 4: trek een lijn parallel met de muur op het plafond

Je trekt nu een lijn parallel met de muur op het plafond. Hanteer daarbij dezelfde afmeting als die je eerder op de vloer hebt gebruikt.

Stap 5: bevestig de horizontale UW-profielen aan het plafond en plaats de verticale profielen

Maak het horizontale UW-profiel vast aan het plafond. Breng vervolgens de verticale CW-profielen aan in de horizontale UW-profielen om de 60 cm (als je werkt met Knauf gipsplaten van 12,5 mm dik), of om de 40 cm (bij gebruik van Knauf platen van 9,5 mm dik). Bekijk de instructievideo.

Stap 6: plaats de glaswolisolatie

Snij nu de glaswolisolatie op de juiste maat. Schuif die vervolgens tussen de muur en de profielen. Breng dan de isolatie aan tussen de verticale CW-profielen. Daarvoor meet je de dikte van de profielen en kies je een iets dunnere isolatie dan de breedte van de profielen. Mogelijk heb je dus dezelfde isolatie in 2 verschillende diktes nodig. Bekijk hoe je aan de slag gaat in dit instructiefilmpje.

Stap 7: breng de dubbelzijdige kleefband aan

Plak de dubbelzijdige kleefband Homeseal LDS Solifit 2 in het midden van de verticale CW-profielen.

Stap 8: installeer het dampscherm

Een dampscherm plaatsen is een must als je vochtproblemen wil vermijden. Kleef het dampscherm Homeseal LDS 100 op de metalen structuur met een overlapping ter hoogte van de naden. Laat het dampscherm 100 mm ter hoogte van het plafond en de vloer uitsteken. Dicht nu de voegen tussen de verschillende delen van het dampscherm met de eenzijdige kleefband Homeseal LDS Soliplan 1 en kit de vloer- en plafondaansluitingen af met Homeseal LDS Solimur 310.

Ontdek het vervolg en rond je klus af

Is je dampscherm geplaatst? Top! Je bent er bijna. Ontdek hier de laatste 3 stappen van het stappenplan en werk je klus af als een pro. Je wordt beloond met interessante isolatievoordelen: meer wooncomfort én een lagere energiefactuur.

Benieuwd naar meer klusadvies? Op het online platform Atelier Knauf ontdek je allerhande tutorials voor diverse projecten. Van het egaliseren van een betonvloer tot het betegelen van een douchewand. Extra materiaal nodig voor je van start gaat? Vind hier een Knauf-verkooppunt in je buurt

In samenwerking met Knauf

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.