Circulair bouwen: Knauf pioniert met gloednieuwe dienst voor recyclage van glaswolafval in Visé

13/04/2022

Tegenwoordig doen heel wat bedrijven grote inspanningen voor meer duurzaamheid. Maar sommige sparen kosten noch moeite. Neem nu Knauf Insulation, bekend van zijn glas- en rotswolisolatie. Deze firma opende zopas een hoogtechnologische recyclage-eenheid voor minerale glaswol in Visé. Kostenplaatje: zo’n 15 miljoen euro. Lees meer over deze innovatieve recyclingdienst en haar innoverende oplossingen voor de bouw- en sloopsector.

Gericht werken aan duurzaamheid

Als grootverbruiker van materialen, ruimte, water en energie heeft de bouwsector een enorme impact op het milieu. In de Knauf groep zijn ze uiterst gemotiveerd om hun verantwoordelijkheid te nemen en bij te dragen tot een schonere planeet. Dat is niet nieuw. De zorg voor mens en milieu maakt deel uit van het dna van Knauf. Ook werkt de firma al meer dan een decennium gericht aan diverse aspecten van duurzaamheid. Lees meer over de duurzaamheidsinspanningen bij Knauf Insulation.

Circulair bouwen met de oplossingen van Knauf Insulation

Zo streven ze bij Knauf naar een zo laag mogelijke milieu-impact, het verminderen van energieverbruik en emissies en het recyclen van productieafval. Ook voeren ze campagne voor duurzamere gebouwen en trachten ze de principes van de circulaire economie te integreren. Daarbij past men tal van strategieën toe om materialen en producten zo hoogwaardig mogelijk te blijven inzetten in de economie. Ontdek hoe Knauf Insulation bijdraagt tot een circulaire economie.

Nieuwe recyclagefaciliteit voor minerale glaswol in Visé

Wat betreft dit laatste punt behaalde Knauf Insulation een belangrijke mijlpaal. De firma opende officieel een hoogtechnologische recyclingfaciliteit voor minerale glaswol in Visé. De fabriek zal elk jaar duizenden tonnen Europees van dit afval terugnemen en omzetten in nieuwe minerale glaswol. Een baanbrekende nieuwe aanpak van recycling binnen de isolatie-industrie. Lees meer over deze mijlpaal in het duurzaamheidstraject van Knauf Insulation.

Een mijlpaal op weg naar de circulaire economie in de bouwsector

Olivier de Wasseige, algemeen directeur van het Waals Netwerk van Ondernemingen (UWE), was aanwezig bij de inhuldiging en beschreef de faciliteit als ‘een mijlpaal op weg naar de totstandbrenging van een echte circulaire economie in de bouwsector’. Een belangrijke opportuniteit, want de bouwsector is verantwoordelijk voor 35% van het afval in Europa.

In Frankrijk onstaat jaarlijks ongeveer 85.000 ton minerale glaswolafval, terwijl dat in België en Nederland ongeveer 30.000 ton is, waarvan 26.000 ton afkomstig is van sloopwerken.

Glaswolafval wordt nieuwe minerale glaswol

In plaats van het minerale glaswolafval te storten of te verbranden, zal de nieuwe recyclage-eenheid in Visé het glaswolafval terugnemen en omvormen tot nieuwe minerale glaswol. De gloednieuwe installatie van Knauf Insulation noemt men RESULATION. Zoals de naam aangeeft, biedt de installatie een nieuwe benadering voor recycling in de isolatie-industrie (insulation in het engels). Naast deze nieuwe dienst zal RESULATION productieafval recycleren van de fabriek van Knauf Insulation in Visé met behulp van een speciale productielijn en oven.

Geen afval meer naar stortplaatsen tegen 2025

Dominique Bossan, lid van het directiecomité van de Knauf groep en hoofd van Knauf Insulation Europa/Midden-Oosten/Azië, verklaarde: ‘De nieuwe installatie is een belangrijke stap op weg naar de verwezenlijking van Knauf Insulation's belofte om tegen 2025 geen afval meer te storten. Een niet onbelangrijk onderdeel van de duurzaamheidsstrategie ‘For A Better World’ van de onderneming. Het laat niet alleen zien hoe Knauf Insulation de daad bij het woord voegt als het gaat om het realiseren van een circulaire economie, het biedt klanten ook een efficiënt en concreet alternatief voor het storten of verbranden van isolatieafval. Dat is goed voor de zaken, goed voor onze klanten en goed voor de planeet.’

Over de isolatiematerialen van Knauf Insulation

Alle isolatiematerialen van Knauf zijn gemaakt uit natuurlijke materialen. De firma gebruikt bij de productie van hun glaswolisolatie hoofdzakelijk gerecycleerd glas (tot 80%). Zonder verlies van kwaliteit kan glas keer op keer gebruikt worden voor de productie van nieuwe glaswol. Glas is daarmee een typisch voorbeeld van de circulaire economie.

Knauf Insulation heeft officieel een 15 miljoen euro kostende recyclage-eenheid voor minerale glaswol geopend in Visé (regio Luik). Zo wordt de weg vrijgemaakt voor een nieuwe recyclingdienst voor de bouw- en sloopsector. Lees meer over de nieuwe recyclage-eenheid en de RESULATION-dienst.

(Ver)bouwer en benieuwd naar de duurzame isolatie-oplossingen en afwerkingsmaterialen van Knauf? Vind hier de geschikte oplossing voor jouw project en ontdek Atelier Knauf, een online platform met gratis tutorials voor uiteenlopende klussen.

In samenwerking met Knauf

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.