Belgische architectuurstudenten UHasselt en HoWest dingen mee in internationale ISOVER Multi-Comfort Student Contest

Om studenten architectuur ervaring te laten opdoen in het ontwerpen van gebouwen die voldoen aan de zogenaamde Multi-Comfort house-criteria, organiseert ISOVER, marktleider in isolatie, elk jaar de  internationale ISOVER Multi-Comfort Student Contest. De opdracht van dit jaar bestond in het ontwerpen van een Multi-Comfortwoonmodule in de Wit-Russische stad Brest. Aan de wedstrijd doen ook Belgische studenten van de Universiteit Hasselt en de Hogeschool West-Vlaanderen mee. Zij stelden 6 teams samen, waarvan er één de Belgische kleuren in Brest zal mogen verdedigen. Dit Belgisch laureatenteam wordt op vrijdag 22 april 2016 door een nationale jury bepaald en zal diezelfde avond nog voorgesteld worden aan pers en publiek. 

Internationaal forum voor architecten in spe

De internationale ISOVER Multi-Comfort House Student Contest is dit jaar aan zijn 12de editie toe. Onderwijsinstellingen en architectuurstudenten uit verschillende landen krijgen er de uitdaging voorgschoteld om gebouwen of wijken te ontwerpen die beantwoorden aan 5 Multi-Comfort House-criteria die de groep Saint Gobain, waarvan ISOVER deel uitmaakt, heeft bepaald: een zeer laag energieverbruik gekoppeld aan een hoog thermisch, akoestisch en lichtcomfort, een gezond binnenklimaat en een hoge duurzaamheid.

De ISOVER Multi-Comfort House Student Contest wordt internationaal beschouwd als een prestigieuze wedstrijd voor architecten in spe en vormt voor de deelnemers de kans bij uitstek om van gedachten te wisselen en ontwerpen te  bespreken met andere architectuurstudenten en -docenten, zowel uit eigen land als uit andere landen.

Multi-Comfortabel in Brest

De opdracht van de ISOVER Multi-Comfort House Student Contest 2016 bestond in het ontwerpen van een Multi-Comfortmodule op 15 à 20 hectare in de stad Brest in Wit-Rusland (Belarus), vlakbij de Poolse grens, bestaande uit een woonwijk, faciliteiten voor openbare diensten, onderwijsinstellingen, commerciële en kantoorfaciliteiten, parkeerplaatsen voor bewoners en bezoekers… 

Brest zal in 2019 zijn 1000ste verjaardag vieren en engageert zich momenteel volop in het nakomen van zijn Kyoto-protocol-belofte om tegen 2020 zijn energieconsumptie en CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Vermits gebouwen verantwoordelijk zijn voor 40% van de energieconsumptie en CO2-productie wereldwijd, ontwikkelden de lokale overheden in Brest het programma ‘Energy – Efficient Residential Module in Brest City’.

De uitdaging van de ISOVER Multi-Comfort House Student Contest kwam er dit jaar dus op neer om  woongelegenheden en faciliteiten te ontwerpen die efficiënte energieconsumptie koppelen aan hoogstaand comfort zonder dat er gecompliceerde technologie aan te pas komt in de eerste plaats, die stroken met de duurzame stadontwikkelingsvisie van de lokale overheden in de tweede plaats en die – last but not least – perfect geïntegreerd kunnen worden in de bestaande stedelijke, regionale, architecturale en klimatologische context van Brest.

Studententeams van UHasselt en HoWest

De ISOVER Multi-Comfort House Student Contest bestaat uit 2 fases. In eerste instantie kiest elk van de deelnemende landen een winnend project uit. In een tweede fase wordt uit de verschillende ‘nationale’ winnaars de uiteindelijke internationale winnaar gekozen.

Dit jaar besloot de faculteit Architectuur van de Universiteit Hasselt (UHasselt) in samenwerking met ISOVER 3 studententeams samen te stellen. Ook HoWest, de hogeschool West-Vlaanderen, vaardigde voor het eerst 3 teams uit de richting Bachelor Toegepaste Architectuur af.  

Op vrijdag 22 april, van 9 u. tot 12 u., buigt een nationale jury zich over de inzendingen van de 6 Belgische studententeams (4 teams van 3 personen, 1 team van 2 personen en 1 team met 1 persoon) in de kantoren van ISOVER in Kallo. In de namiddag krijgen alle Belgische deelnemers in Kallo een korte opleiding van ISOVER. Het winnend Belgisch team wordt om 17 u. bekendgemaakt in Restaurant Lux op het Antwerpse eilandje met een prachtig uitzicht op de Schelde, het Bonapartedok en het MAS. Dit winnend studententeam zal tussen 25 en 28 mei op stage mogen in Minsk en er zijn deelnemend ontwerp verdedigen om mee te dingen naar een finaleplaats in de internationale ISOVER Multi-Comfort House Student Contest.  

In samenwerking met ISOVER

Meer nieuws van ISOVER

Woningpas moet aanzetten tot renovatie

In het kader van het renovatiepact 2050 besliste de Vlaamse regering de Woningpas in te voeren.

Ontdek de ingrediënten van een perfect geïsoleerd dak

Vanaf 1 januari 2020 moet elk dak in Vlaanderen voldoen aan de nieuwe Vlaamse dakisolatienorm.

S-peil halen? Denk aan de luchtdichtheid

 De Vlaamse overheid introduceerde begin 2018 het S-peil of schilpeil.

Icopal groendak voor een frisse en ecologische woning

Om de woning koel te houden tijdens warme zomerdagen, denkt men onmiddellijk aan klassieke oploss

GRATIS Nieuwsbrief