Vloerisolatie kiezen
Denk je erover om vloerisolatie te plaatsen? Een goed idee! Zo blijft de warmte binnen en voelt de grond niet zo koud aan. Er bestaan verschillende materialen waarmee je je ondervloer kunt (laten) isoleren. Vaak gebruikt men hiervoor gespoten PUR, PIR/PUR isolatieplaten, XPS platen of isolatiechape. Dit wordt dan op de betonnen draagvloer geplaatst. Opmerking: isolatiechape kan niet voor elke vloeropbouw gebruikt worden. Heb je een vraag? Informeer je dan hier.
Wat is isolatiechape?
Isolatiechape wordt ook wel eens isolerende mortel of isolatiebeton genoemd. Zoals de naam het zegt, is er isolatiemateriaal aan de chape toegevoegd. Isolatiechape kan als aanvulling onder de chape, en soms ook als volledig alternatief voor chape of vloerisolatie aangebracht worden. Je kunt een aannemer inhuren om het te plaatsen of zelf aan de slag gaan met een chape die je in de bouwhandel vindt.
Voordelen van isolatiechape
Doordat de isolatie in de chape zit, moet je geen aparte laag met isolatie voorzien. Hierdoor bespaar je een hoop tijd. De isolerende chape kan naadloos aangebracht worden rond buizen en leidingen, waardoor er geen koudebruggen ontstaan en de vloeropbouw dun blijft. Er bestaan verschillende soorten isolatiechape met elk hun eigen isolatiewaarde. Vaak heb je voor een betere isolatiewaarde een dikkere laag nodig. Informeer je goed over de nodige isolatiewaarden bij je EPB-coördinator.
Vloeropbouw met isolatiechape
Een vloer met isolatiechape is vaak als volgt opgebouwd, van beneden naar boven: betonnen draagvloer met afvoer, leidingen met isolatiechape, leidingen (vloer)verwarming, deklaag chape met vloerbekleding. Terwijl een klassieke vloeropbouw meestal bestaat uit: betonnen draagvloer met afvoer, leidingen met uitvulchape, isolatie, leidingen (vloer)verwarming, deklaag chape met vloerbekleding. Informeer je goed over de hoeveelheid ruimte je moet voorzien voor je vloeropbouw en hoe dik elke laag moet zijn.
Soorten isolatiechape
Er bestaan verschillende soorten isolatiechape, we sommen er enkele op. Benieuwd welke het best past bij jouw project? Informeer je goed in je bouwhandel.
1. Argex isolatiebeton
Argex isolatiebeton is gemaakt van granulaten die gemaakt zijn van Boomse klei. Het isoleert goed, ze zijn zeer licht, sterk en duurzaam. Bovendien zijn de gebruikte korrels milieuvriendelijk.
2. Schuimbeton
Schuimbeton is een mengel van zand, cement, water en schuim. Het bevat na het drogen kleine belletjes die ervoor zorgen dat de chape licht isoleert. Het is vrij licht, duurzaam en snel te plaatsen.
3. Isolatiechape met PUR
Dit is niet hetzelfde als gespoten PUR. Men verwerkt hierbij PUR-granulaten in de chape. Deze chape heeft een iets lagere lambda-waarde dan chape met polystyreenkorrels en isoleert dus iets beter.
4. EPS-isolatiechape
Een andere bekende isolatiechape waarin EPS (isomo) verwerkt zit. Dit zijn kleine witte of grijze polystyreenkorrels die ook wel eens ‘parels’ genoemd worden.
Benieuwd naar de verschillende mogelijkheden van isolerende chape of op zoek naar andere kwaliteitsvolle bouwmaterialen? Vraag advies aan je expert in bouwmaterialen in de buurt of neem contact op.