Handig opberghok
Je vader bewaart al jaren tuingereedschap in zijn tuinhuis. Zijn schoffel, heggenschaar en spade zien er nog steeds spic en span uit. Hij heeft al die tijd geen isolatie gemist … Perfect mogelijk! Maar in heel wat gevallen is het isoleren van een tuinhuis wel nuttig. Vind hier het nodige isolatiemateriaal.
Comfortabele hobbyruimte
Stel, je zoon wil zijn gitaarsolo’s perfectioneren en je tuinhuis transformeren tot een repetitiekot. Je moeder zou er visvoer en kerstversiering in stockeren. En jij wil er vooral comfortabel in klussen, weg van alle drukte. In al die gevallen is isoleren een strak plan. Doe je het volgens de regels van de kunst, dan profiteer je van fijne isolatievoordelen!
De voordelen van isolatie
Wat heb je te winnen bij het isoleren van je tuinhuis? Heel wat! In de winter heb je er minder snel last van de kou. Je tuinhuis gebruiken voor een hobbyproject wordt plots een aantrekkelijk idee. Als het eens een nachtje vriest verhindert de isolatie dat het vriest in je tuinhuis. Je kan je tuinhuis gaan verwarmen zonder dat de warmte ontsnapt. En zorg je voor akoestische isolatie, dan kan je zoon zijn versterker gerust luid zetten. De buren vinden het allemaal best.
Aan de slag
Overtuigd? Vooruit dan, aan de slag! Wat de juiste werkwijze is, hangt af van de situatie. Ga je een bestaand tuinhuis isoleren, of komt er een nieuw tuinhuis dat je in één moeite wil isoleren? In beide gevallen plaats je eerst vloerisolatie. Een taakje dat je best al doet tijdens de bouw van je tuinhuis.
Vloerisolatie
Hoe plaats je vloerisolatie tijdens de bouw van een tuinhuis? Eerst breng je PUR- of PIR-platen aan op de betonplaat. Daarbij maak je gebruik van een zwevende vloer. PUR- of PIR -platen zijn meestal standaard voorzien van een dampdichte laag. Daarna werk je af met laminaat of een goedkopere optie zoals multiplex, mdf of spaanderplaten. Met een isolatiedikte van 15 centimeter zit je zeker goed. In een bestaand tuinhuis kun je boven op de vloerplaat isoleren. Hou er wel rekening mee dat je totale vloeropbouw dan hoger komt te liggen. Ontdek diverse isolatiematerialen en hun toepassingen.
Wandisolatie
Na de vloer pak je de wanden aan. Die isoleer je steeds langs de binnenkant. Niet een dampdoorlatende, waterkerende folie tegen de wand (een onderdakfolie is hiervoor perfect). Die helpt voorkomen dat vocht van buiten naar binnen doorslaat. Vergeet hierbij niet de nietjes luchtdicht af te plakken met luchtdichte tape. Plaats vervolgens balken (met een diepte gelijk aan de dikte van het isolatiemateriaal) tegen de binnenzijde van de buitenwand. Voorzie hierbij een onderlinge afstand van 120 centimeter, namelijk de breedte van platen of matten van steenwol, rotswol of glaswol. Ga voor een isolatiedikte van minstens 10 centimeter. Dunner kan ook, maar dan is de isolatiewaarde lager. Plaats de matten glaswol of rotswol tussen de balken en dit over de volledige breedte en hoogte van de wand.
Dampdichte folie
Daarna niet je een dampdichte folie op de balken. Die voorkomt dat vochtige, warme lucht uit het tuinhuis condenseert in de isolatielaag. Vergeet hierbij niet de nietjes luchtdicht af te plakken met luchtdichte tape. Tot slot plaats je een binnenmuur van bijvoorbeeld mdf, multiplex of spaanderplaten over de folie. Liever een strakke, egale afwerking? Kies dan voor een binnenmuur uit gipsplaten. Vergeet de vloerfolie niet aan de wandfolie vast te maken met luchtdichte tape. Is de dampremmende laag correct aangebracht, dan zal het hout niet rotten. En de deur? Die isoleer je aan de binnenkant met een stijve isolatieplaat en tochtstrips.
Verwarming tegen bevriezen
Wil je tijdens een langere periode van vorst de temperatuur in je tuinhuis niet onder nul laten gaan, dan zal je verwarming moeten voorzien. Er zijn heel wat mogelijkheden. Een lucht-lucht warmtepomp, een blaasradiator of een set zonnepanelen met batterij waarmee je ook de verlichting voedt.
SOS vocht
Is het vochtig in je tuinhuis? Overweeg dan om te isoleren met platen uit XPS of EPS, die zijn ongevoelig voor vocht. Vergeet zeker niet voor ventilatie te zorgen. Neem contact op met een vakhandel voor handige tips.
Een vraag over het isoleren van je tuinhuis? Vraag raad aan een specialist. Vind hier de nodige bouwmaterialen voor je klus