Powerroof dakisolatie

Dakisolatie!

20/11/2014

Van alle energiebesparende maatregelen is het isoleren van het dak ongetwijfeld een van de meest eenvoudige en rendabele ingrepen. Omdat warmte stijgt gaat er via een niet-geïsoleerd dak maar liefst 25 procent van de warmte in de woning verloren. Er bestaan verschillende manieren om je dak te isoleren. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en de constructie heb je onder meer de keuze uit glaswol, rotswol, isolatieplaten, schuimisolatie en zelfs riet en vlas.

Bij een hellend dak is het een koud kunstje om de ruimte tussen de dragende dakelementen op te vullen met isolatiemateriaal. Minerale wolsoorten zijn hiervoor zeer geschikt. Je kunt ze gemakkelijk plaatsen, ze sluiten goed aan en hun kostprijs is relatief laag in vergelijking met andere isolatiematerialen. Glaswol en rotswol zijn verkrijgbaar op rollen en in de vorm van soepele platen. Deze minerale wol is thermisch isolerend en absorbeert veel geluid. Bovendien biedt ze een uitstekende bescherming tegen brand, schimmels en ongedierte. Glaswol en rotswol klem je vrijwel altijd tussen de spanten van het onderdak. Het is belangrijk dat je de wol nooit direct onder de pannen plaatst, maar tussen twee dakmembranen. Is er nog geen onderdak aanwezig? Dan moet je dit eerst voorzien en daarna de minerale wol aanbrengen. Snij de rollen of platen iets breder uit dan de ruimte tussen de kepers. Op die manier is de aansluiting optimaal en vermijd je openingen.

Om een hellend dak te isoleren kun je eveneens gebruik maken van zelfdragende dakelementen of een sarkingdak, waarbij de isolatie aan de bovenzijde van de draagconstructie zit. Houtwol is evenzeer een goed isolatiemateriaal. De meest voorkomende toepassing van houtwol is het onderdak. Houtwolplaten zijn een gepast alternatief voor menuiseriteplaten en onderdakfolies. Door gebruik te maken van een onderdak in houtwol heb je geen koude bruggen meer aan de kepers of de dakspanten. Bovendien ben je met houtwol zeker van een winddicht onderdak.

Ook cellulose wordt al tientallen jaren toegepast als isolatiemateriaal voor hellende daken. Daarbij worden papier- of houtwolvlokken ingeblazen waardoor je de onbereikbare hoekjes en de moeilijkste daken kunt opvullen. De cellulose zorgt voor een naadloze isolatielaag en past perfect rond balken en leidingen. Door de grote warmtedoorslag van cellulose stijgt de temperatuur onder een hellend dak veel minder dan met andere isolatiematerialen. Cellulose staat ook bekend om haar uitstekende geluidsisolatie en zeer goede brandbestendigheid.

Voor verbouwingen is een isolerende binnenafwerking met kant-en-klare panelen uit gipskarton en thermische isolatie ideaal. Doet je zolder enkel dienst als bergruimte? Dan volstaat het om de zoldervloer te isoleren. Bij platte daken kan de isolatie aan de buitenkant (warm plat dak) of boven de dakdichtingslaag (omgekeerd plat dak) worden geplaatst.

Powerroof dakisolatie Duurzame isolatie ecose

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.