isolatiechape

Isolatiechape: ga voor nóg betere isolatieprestaties met je vloer

06/08/2023

Wanneer je (ver)bouwt is het op een bepaald moment tijd om de vloer onder handen te nemen. Vloerisolatie zorgt ervoor dat de warmte in huis blijft en niet via de vloer verloren gaat. Best belangrijk als je geen torenhoge energierekeningen wil krijgen. Je kan kiezen voor isolerende chape, maar wat is dat precies? En waarom zou je daarvoor kiezen?

Wat is isolatiechape

Isolatiechape combineert, zoals je waarschijnlijk al vermoedde, twee dingen namelijk vloerisolatie en chape. Vaak wordt het ook isolerende mortel of isolatiebeton genoemd. Het cement wordt gemengd met isolatiemateriaal waardoor je een isolatielaag creëert. Isolatiechape zorgt, net als gewone chape, voor een mooie egale ondervloer. Je kan kiezen voor een isolerende chape die als aanvulling onder de chape dient of als volledig alternatief voor chape of vloerisolatie. Bovendien kan je makkelijk zelf aan de slag met een chape die je in de bouwhandel vindt.

Voor- en nadelen van isolatiechape

Waarom kies je best voor isolatiechape? Daarvoor moet je de voor- en nadelen eerst kennen en kijken welke eigenschappen voor jou het belangrijkste zijn. Daarom zetten we ze graag voor je op een rijtje, zo ontdek je snel waarom isolatiechape zeker een goede keuze is.

Vijf voordelen

1. Je verhoogt je wooncomfort en bespaart op je energiefactuur. In tegenstelling tot gewone chape beperkt isolerende chape het warmteverlies en isoleert het veel beter. Het is dus een ideale vloerisolatie.

2. Je werken verlopen sneller. Waar je bij gewone chape enorm lang moet wachten eer deze droog is, gaat dit bij isolatiechape heel wat sneller. Dit type chape staat namelijk om bekend een veel kortere droogtijd.

3. Perfecte en naadloze afwerking. Wanneer je de isolatiechape giet, wentelt deze zich ook onmiddellijk rond de buizen en leidingen en vloeit het zelfs tot in de kleinste hoekjes. Zo ben je zeker van een perfecte dichting en een makkelijk verkregen mooi egaal vloeroppervlak.

4. Er is geen bijkomende vulchape vereist. Afhankelijk van het type isolatiechape dat je kiest, is er geen extra vulchape vereist en zijn de chapewerken na het gieten van deze laag klaar.

5. Dunne vloeropbouw. De vloeropbouw van jouw renovatie- of nieuwbouwproject zal vrij dun blijven doordat de isolatie en de chape gelijktijdig gelegd worden en de buizen meteen weggewerkt zijn door de naadloze afwerking. Je hebt dus geen uitvulchape nodig.

Twee nadelen

1. De isolatiewaarde is eerder gering. Je vloer is zeker al beter geïsoleerd met isolatiechape dan met gewone chape, maar isolatieplaten of gespoten purisolatie bieden een hogere isolatiewaarde met geringere dikte dan deze chape. Het is wel een goed idee om de isolerende chape te combineren met andere isolatiematerialen om een zo energiezuinig mogelijk resultaat te bekomen. Door bijvoorbeeld de uitvulchape uit te voeren met isolatiechape.

2. In vergelijking met isolatieplaten of pur is het duurder. Vooral ten opzichte van isolatieplaten is isolerende chape duurder. De prijs van pur is ongeveer gelijk aan die van de chape, maar purisolatie biedt een betere isolatiewaarde. Isolatiechape biedt wel een mooie extra isolatie, waardoor je na verloop van tijd de vruchten van kan plukken door de besparingen op je energiefactuur.

Isolatiechape: zelf plaatsen of laten plaatsen?

Ben je een beetje handig? Dan lukt het je vast wel om je isolatiechape zelf te plaatsen. Je koopt de nodige materialen namelijk gewoon in een bouwhandel. Bij deze kant-en-klare isolatiechape moet je alleen maar water toevoegen en de chape is klaar voor gebruik. Bovendien kan je de isolatiechape op allerlei soorten ondergrond plaatsen. Van hout, tot beton en zelfs bovenop zand! Je creëert makkelijk een mooie egale ondergrond waarbij je hoeken en gaten eenvoudig opgevuld zijn. Isolatiechape kan je kopen in grote zakken van 60 liter. Je mengt het met water en gebruikt hiervoor best een handmixer of betonmolen. Vergeet tijdens de werken zeker geen beschermende kledij te dragen.

Misschien ben je toch niet heel zeker of je nu wel echt een handige Harry bent? Dan speel je liever op zeker en laat je een specialist deze werken uitvoeren. De prijs zal wel stijgen wanneer je het werk overlaat aan een vakman, want de werkuren moet je natuurlijk ook betalen. Daar tegenover staat dan wel dat je werken waarschijnlijk veel sneller klaar zullen zijn. Een specialist heeft ook al het benodigde materiaal bij de hand en heeft veel ervaring met het aanleggen van isolatiechape. Bovendien heb je ook recht op premies wanneer je de werken door een vakman laat uitvoeren. Deze krijg je niet altijd wanneer je zelf aan de slag gaat.

Zie je het helemaal zitten om zelf de betonmolen in gang te zetten en je isolatiechape te plaatsen? Neem dan een kijkje op de website van een bouwhandel in je buurt.

isolatiechape
isolatiechape
In samenwerking met Bouwdepot.be

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.