Gebruik deze isolatiematerialen om duurzaam te isoleren

15/11/2023

Je woning heeft een grote rol in je zoektocht naar een duurzame levensstijl. Zo is duurzaam verwarmen een ‘hot topic’. Maar die warmte wil je natuurlijk ook lang vasthouden, zeker tijdens de koude dagen? Hoe doe je dat? Door te isoleren. Met welke isolatiematerialen isoleer je zelf duurzaam? Laat je inspireren voor je DIY isolatieklus.  

Duurzaam isoleren een must

In een niet-geïsoleerd huis gaat er heel wat energie verloren. Zo ontsnapt 30% van de warmte via het dak en verlies je via de ventilatie en de muren nog eens 20%. Met isolatie kan je efficiënt het energieverlies beperken en je energieverbruik verlagen. Goed voor je portefeuille én het milieu. Want minder energieverbruik betekent ook minder CO2-uiststoot. Klaar om je steentje bij te dragen?

Isoleren met PIR

Op zoek naar een isolatiemateriaal om makkelijk zelf te isoleren? Dan is PIR-isolatie een goede oplossing. Niet alleen is het makkelijk te plaatsen, het ook zeer duurzaam. Omdat:

  • PIR heeft een hoge isolatiewaarde, waardoor je minder moet stoken om te verwarmen.
  • PIR-isolatie behoudt zijn prestaties op lange termijn. Je moet de isolatie dus minder snel vervangen.
  • PIR-isolatie dun is en weinig weegt, waardoor je enorm veel ruimte uitspaart. Zo bespaar je ook op bouwmaterialen zoals smallere funderingen en lichtgewicht daken.
  • De fabrieken waar PIR-isolatie wordt geproduceerd hebben een lage CO2-uitstoot en recycleren hun afval.

Vind je ideale PIR-isolatieplaten

De IKO Enertherm ALU TG isolatieplaten van Aquaplan zijn geschikt om muren, vloeren, plafonds en zolders wind- en vochtdicht te isoleren. De isolatieplaten hebben een handig tand-en-groef-kliksysteem en passen dus naadloos in elkaar. Verder zijn de platen brandveilig, vochtongevoelig en reflecterend, en isoleren ze nog beter. Kortom, een prima keuze voor wie duurzaam wil isoleren.

Extra benodigdheden

Naast je PIR-isolatie zijn er nog enkele materialen die je kan gebruiken om duurzaam te isoleren.

Bevestigingsset

Wil je je IKO Enertherm isolatieplaten bevestigen, dan kan je hiervoor Duo-fix gebruiken. Dit bevestigingsset bestaat uit drukverdeelplaatjes en schroeven. De schroeven bestaan in verschillende lengtes.

Isolatieband en -schuim

Nadat je je isolatieplaten in elkaar geklikt hebt met het tandgroefsysteem, gebruik je best een Iso-band voor een nog betere afwerking. Hiermee kleef je de naden tussen de isolatieplaten af. Om de openingen tussen de isolatieplaten en bouwconstructies te dichten kun je Iso-fill isolatieschuim gebruiken.

Voor de isolatie van je dak

Voordat je je dak begint te isoleren bereid je best je ondergrond goed voor. Deze mag geen barsten, scheuren, lekken of blazen hebben. Gebruik hiervoor dakbehandelingsproducten. Zoals bijvoorbeeld de Repair & Seal kit, een afdichtingskit op rubberbasis om bitumineuze ondergronden te herstellen. Combineer met de Repair & Seal Verstevigingsband die je kan gebruiken als extra versteviging bij het herstellen van blazen, barsten en scheuren. Daarnaast is er ook nog de Rubber Afdichtingscoating die je helpt om aansluitingen af te dichten, hout te beschermen en dakdetails waterdicht te maken.

Wil je zelf aan de slag met duurzame isolatiematerialen? Scoor je isolatieplaten en toebehoren in een Aquaplan-verkooppunt in je buurt

In samenwerking met Aquaplan

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.