Nu is het moment om te isoleren!

Gepubliceerd op
Eurothane Bi-4 isolatie voor platte daken
Eurothane Bi-4 isolatie voor platte daken
Na-isolatie spouwmuur
Na-isolatie spouwmuur

Het bedrag van de toegekende premies voor energiebesparende renovaties van woningen zit fors in de lift in het eerste kwartaal van 2015.  Dat blijkt uit cijfers van de netbeheerders die vandaag zijn gepubliceerd in de kranten De Tijd en Het Laatste Nieuws.  Een tendens die ook de bouwondernemers die gespecialiseerd zijn in isolatie sinds eind vorig jaar opmerken. 

Na de aankondiging van de hervorming van de premies door Viceminister-president en Vlaams minister van Energie, Annemie Turtelboom, steeg het aantal offertes en werken voor energiebesparende maatregelen zoals dakisolatie, vloer- en kelderisolatie, buitenmuurisolatie...  Bouwunie benadrukt dat het nú het moment is om deze werken te laten uitvoeren: vóór de premie hervormd wordt.  Belangrijk daarbij is om in zee te gaan met een betrouwbare aannemer: iemand die beschikt over de nodige vakkundigheid en bij wie je ook in de toekomst nog terecht kan voor onderhoud of advies. 

Wie dakisolatie of zoldervloerisolatie in zijn woning laat plaatsen door een aannemer, kan 30% van het betaalde bedrag recupereren via zijn belastingaangifte. Bovendien kan je ook een premie aanvragen via de netbeheerders om je muren of vloer te isoleren en om je ramen te vervangen. Deze REG-premies zitten volgens de netbeheerders in de lift.  Er worden meer premies uitbetaald in het eerste kwartaal van 2015 voor onder meer dakisolatie, vloer- en kelderisolatie en buitenmuurisolatie.  De Vlaming wil duidelijk zijn woning energiezuinig maken. “Het is belangrijk om de werken nog dit jaar te laten uitvoeren”, zegt Mieke Bonnarens, energieconsulente van Bouwunie.  “In 2015 zijn er nog interessante premies en wie niet over de nodige middelen beschikt kan aan voordelige financiering geraken. Nog nooit was de rente zo laag, zowel op leningen als op je spaarcenten.”

Energieconsulente Mieke Bonnarens wijst er ook op dat energiebesparende werken vaak niet zo een grote invloed op het dagdagelijks leven.  Heel wat mensen hebben schrik om de werken te laten uitvoeren omdat ze dan denken dat hun huis wekenlang verandert in een bouwwerf maar niets is minder waar. “Dakisolatie aanbrengen duurt 2 tot 5 dagen, afhankelijk van de manier van isoleren en de grootte van het dak.  Kelderisolatie is op 2 dagen aangebracht en het injecteren van spouwmuurisolatie duurt  1 à 2 dagen.  Spouwmuurisolatie en ook buitenmuurisolatie gebeuren quasi volledig aan de buitenkant van het huis.  Klanten hebben dus geen hinder van deze ingrepen.  Maar het hoger comfort merk je al vanaf dag 1.”  

Bouwunie wil er ook nog op wijzen dat het belangrijk is om in zee te gaan met een vakkundige en betrouwbare aannemer.  Goed isoleren is een vak waarvoor de nodige deskundigheid vereist is.  Om een antwoord te bieden op de vele vragen: ‘met wie ga ik in zee?’ en welke aannemer kan ik vertrouwen?’ ontwikkelde Bouwunie de checklist: ‘Hoe herken je een goede aannemer’. De checklist is te vinden op de Bouwunie website: www.vinduwaannemer.be in de rubriek ‘weetjes’.