Verlaag de U-waarde van je buitenmuren

Gepubliceerd op 29 April 2022

Hoeveel warmte verliest je woning? Om de warmteverliezen te bepalen houdt men rekening met het isolatiemateriaal, maar ook met de andere onderdelen zoals de buitenmuren of het dak. Ontdek innovatieve oplossingen om je buitenmuren efficiënt te isoleren. Wil je ook BEN bouwen? Schrijf je in voor de BEN-challenge!

Warmteverliezen: u-waarde

Men spreekt dan van de U-waarde (W/m²K) of warmtedoorgangscoëfficiënt geeft aan in welke mate een constructiedeel (muur, vloer, dak of schrijnwerk) de warmte doorlaat. Het drukt uit hoeveel warmte er per tijdseenheid, per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen ‘binnen’ en ‘buiten’ verloren gaat. 

Buitenmuren isoleren

Je buitenmuren goed isoleren betekent niet enkel een lage, uitstekende, U-waarde. Het zorgt er ook voor dat de oppervlakte van je muren warm aanvoelt. Dat geeft je in de winter een behaaglijk gevoel.

Goed geïsoleerde muren hebben ook een grotere thermische inertie en kunnen dus de warmte langer vasthouden. Positief, want daardoor kan de kamerthermostaat gerust een paar graden lager.

Doorlopend isolatieschild met tand-groefkliksysteem: Powerwall pir-platen

Op zoek naar een oplossing voor de isolatie van je buitenmuren? Dan is Powerwall zeker geschikt. Hiermee kun je isoleren van kelder tot dak.

Recticel Powerwall isolatieplaten hebben een beperkte dikte en een isolatiewaarde/lambdawaarde van 0,022 W/mK. Deze pir-platen nemen weinig plaats in, zakken niet in en zijn makkelijk te plaatsen dankzij het tand-groefkliksysteem. Hierdoor kunnen ze snel gemonteerd worden en garanderen ze een doorlopende isolatieschil met een uitstekende winddichtheid waardoor de kans op energielekken bijna nihil is.

Zowel de plaat als haar bekleding (zuivere, gewafelde aluminiumbekleding) is volledig waterbestendig. Powerwall kan daarom worden geplaatst tot op het niveau van het maaiveld, zonder dat er een waterdichte folie moet worden aangebracht.

Powerwall maakt deel uit van het Isofinish-concept en kan worden afgewerkt met een brede waaier aan materialen: sidings, steenstrips, pannen, leien, zink, hout, vezelcementplaten…

Meer weten? Bekijk www.recticelinsulation.be

Spouwmuur isoleren met minerale wol Isover Multimax 30

Ga je je spouwmuren isoleren, dan doe je dit natuurlijk zo goed mogelijk. Niet alleen omdat gevelisolatie wettelijk verplicht is, maar ook omdat je met een geïsoleerde gevel altijd dubbel wint: je verhoogt je comfort én bespaart op energiekosten. Met ISOVER Multimax 30 vul je je spouwmuren met het beste van het beste.

Multimax 30-platen hebben alle voordelen van ISOVER glaswol: een gunstige isolatiewaarde tegen een interessante prijs, een natuurlijk product – de platen bestaan uit gerecycleerd glas en zuiver zand –, en een ecologische productie. Ze zijn waterafstotend, brandveilig en uv-bestendig en bovendien hebben ze een lambdawaarde van 0,030 W/mK. Dat is de beste isolatiewaarde onder de minerale wol. Voor een U-waarde niet hoger dan 0.24 W/m²K volstaat een dikte van 12 cm.

Aangezien Multimax 30 oneffenheden in het metselwerk opvangt, mag de volledige spouwmuur met de isolerende platen worden gevuld. Zo kan de muur slank blijven en is er geen gevaar voor convectiestromen in de spouw.

ISOVER Multimax 30 bestaat uit de fijnste glasvezel en is aangenaam te verwerken. De isolatieplaten worden verankerd over spouwhaken waarop klemschotels worden aangebracht. Die zorgen voor een goede hechting van de platen onderling en een hechting tegen de draagmuur.

Meer weten? Bezoek www.isovermuurdossier.be