Meer comfort en een lager energieverbruik
Bouwen volgens de BEN-normen is in Vlaanderen verplicht sinds 2021. Maar het is ook voordelig voor jou als eigenaar en bewoner. In een bijna-energieneutrale woning gaat minder warmte verloren, geniet je van een constante temperatuur en heb je geen last van tocht. Je wooncomfort gaat er dus op vooruit. En omdat je minder moet verwarmen, daalt je energiefactuur.
Goed om te weten: Zonder gevelisolatie gaat er zo’n 20% van de warmte in huis verloren via de muren. Maar door gevelisolatie te plaatsen blijft de warmte veel beter binnen. Mogelijk kom je zelfs in aanmerking voor een premie! Informeer je hier over gevelisolatie en ontdek op welke isolatiepremies jij recht hebt.
Toekomstproof bouwen met aandacht voor het milieu
Denk ook eens aan de gevolgen voor je ecologische voetafdruk. Met een BEN-woning ben je (bijna) niet meer afhankelijk van fossiele brandstoffen. Dankzij de lagere CO2-uitstoot draag je bij aan een gezonder en schoner klimaat. Dat heeft ook de overheid begrepen. Om de nodige investeringen te kunnen doen, kun je genieten van premies, kortingen en voordelige leningen bij de bouw van een BEN-woning. Verder ben je met een BEN-woning klaar voor de toekomst. Ook weet je zeker dat je woning lang zijn waarde op de vastgoedmarkt zal behouden.
Hoe voldoen aan de BEN-normen?
Overtuigd om energiezuinig te bouwen volgens de BEN-normen? Dan wil je vast weten waar je op met letten. In een notendop: een BEN-woning of BEN-appartement moet een E-peil hebben van E30 of lager, voldoen aan EPB-eisen rond thermische isolatie en netto-energiebehoefte voor verwarming, risico op oververhitting, ventilatie én een minimumaandeel hernieuwbare energie produceren. Hoe pak je dat aan? Wel, het begint allemaal met een goede isolatie van je woning.
Je nieuwbouwwoning isoleren: aan welke eisen voldoen?
Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger je huis. Deze waarde hangt af van meerdere factoren. Zo spelen thermische isolatie en luchtdichtheid een cruciale rol. We overlopen enkele belangrijke vereisten in dit kader. Daarbij is het handig om te weten waar onderstaande begrippen voor staan. Het K-peil is het isolatiepeil van je woning. De U-waarde is de isolatiewaarde van een constructiedeel (bv.: dak, muur). En het S-peil geeft aan hoe energie-efficiënt de gebouwschil is.
Het K-peil van je woning is K40 of lager
Het K-peil geeft de warmte-isolatie van je woning weer. Hoe beter je woning geïsoleerd is en hoe minder warmte je verliest via je muren, daken, vloeren en vensters, hoe lager je K-peil. Het K-peil houdt rekening met het warmteverlies door de buitenmuren, de daken, de vloeren, de vensters ... en met de compactheid van het gebouw.
Het S-peil van je woning is S28 of lager
Het S-peil of schilpeil is het cijfer dat uitdrukt hoe energie-efficiënt de gebouwschil (muren, ramen, dak …) van je woning is. Hoe lager de waarde, hoe beter je woning bestand is tegen hitte of koude van buitenaf. Sinds januari 2018 moet S31 behaald worden voor nieuwe woongebouwen, maar tegen 2022 wordt dat S28.
De constructiedelen van je woning voldoen aan de U-waarden
Verder moeten de constructiedelen van je woning (buitenmuren, daken, vloeren, vensters, deuren …) aan strenge U-waarden voldoen. Een U-waarde is een warmtedoorgangscoëfficiënt. Hoe lager die is, hoe beter een scheidingsconstructie geïsoleerd is. Je vooropgestelde E-peil en S-peil bepalen mee welke isolatiedikten je woning nodig heeft.
Scheidingsconstructie | Maximale U-waarde (W/m2 K) |
---|---|
Daken en plafonds en vloeren | 0,24 |
Vensters | 1,50 |
Beglazing | 1,10 |
Deuren en poorten | 2,00 |
Buitenmuren | 0,24 |
Je gevels isoleren volgens de isolatienormen
Een goede isolatie van je woning gaat verder dan dubbel glas plaatsen en je dak isoleren. Voor een goed resultaat, moet je ook je gevel aanpakken. Hoe isoleer je je buitenmuren volgens de strenge isolatie-eisen? De firma Sto heeft voor elke situatie een duurzame oplossing. Dus ook voor BEN-woningen, passiefwoningen en lage-energiewoningen. Met hun gevelsystemen is energie-efficiëntie gegarandeerd. Maar er is meer. Een gevelsysteem van Sto combineert gevelisolatie en gevelafwerking. Pleister met chique glitters, een hip kleurtje of een baksteen look? Jij kiest! Ontdek de mogelijkheden en neem contact op met een Sto-gevelexpert voor advies op maat.
Vraag een gedetailleerde berekening op
BEN-bouwen doe je niet alleen. Laat je bijstaan door je architect en/of verslaggever om te verzekeren dat je bouwproject op een juiste manier aan de gestelde eisen voldoet. De verslaggever zal voor de start van de werken een voorafberekening maken van het ontwerp. Indien nodig kunnen er op dat moment nog bepaalde materialen of installaties worden bijgestuurd.
Hoe voldoen aan de BEN-normen? De eerste cruciale stap is het isoleren van je woning. Naast het dak, pak je ook je gevels aan. Met een gevelsysteem van Sto isoleer je die vakkundig langs de buitenzijde. Een ervaren Sto-gevelexpert realiseert je project van a tot z, voor een zorgeloos traject. Neem contact op met een Sto-gevelexpert in je regio voor advies en een vrijblijvende offerte.