Isoleren van de spouwmuur: stappenplan

Gepubliceerd op
Isoleren van de spouwmuur: stappenplan
Isoleren van de spouwmuur: stappenplan

Steeds meer mensen overwegen om hun woning te isoleren op allerlei vlakken. Zo kun je bijvoorbeeld het dak isoleren, de vloer isoleren en is het ook mogelijk om de spouwmuur te isoleren. Als jij ook van plan bent om de spouwmuren te isoleren, kun je het onderstaande stappenplan eens doornemen.

Waarom spouwmuur isoleren?

Er zijn veel redenen op te noemen waarom je je spouwmuren zou willen isoleren. Laten we eerst kijken naar het duurzame aspect: door te isoleren, hoef je minder gauw de verwarming aan te zetten. De warmte blijft namelijk langer binnen hangen, waardoor je minder gauw de verwarming een graadje hoger hoeft te zetten. Dit is beter voor het milieu, maar natuurlijk ook voor de portemonnee. En dat is meteen het tweede punt: je kunt flink besparen op de stookkosten als je je jouw woning gaat isoleren. Daarnaast is een woning vaak ook een stuk aantrekkelijker voor toekomstige kopers als zij zien dat de woning is geïsoleerd.

Deze voordelen gelden natuurlijk voor alle isolatiemogelijkheden. Maar, waarom zou je dan per se de spouwmuur willen isoleren? Het isoleren van de spouwmuur is een relatief eenvoudige oplossing met een grote impact. Het isolatiemateriaal kan namelijk makkelijk worden aangebracht in de spouwmuur. Door isolatiemateriaal in de spouwmuur aan te laten brengen door een professional, kun je gelijk al verschil merken: een stenen muur is namelijk veel kouder dan een stenen muur met daarin isolatie. 

Het verschil tussen spouwmuur- en gevelisolatie

Je zult je vast ook wel afvragen wat het verschil is tussen spouwmuur- en gevelisolatie. In beide gevallen isoleer je namelijk de muren, toch? Toch zitten er wel een aantal verschillen tussen deze twee isolatiemogelijkheden. Bij spouwmuurisolatie wordt er daadwerkelijk isolatie in de spouw toegevoegd, terwijl er bij gevelisolatie de gevel vanaf de buitenkant wordt geïsoleerd. 

De spouwmuren isoleren: een stappenplan

Wil je ook profiteren van de vele voordelen van spouwmuurisolatie? Neem dan het onderstaande stappenplan eens door, zodat je je goed kunt voorbereiden.

Stap 1: Check of jouw woning geschikt is

Allereerst is het belangrijk om te laten controleren of jouw woning wel geschikt is voor spouwmuurisolatie. Zo moet de spouwmuur namelijk wel in een goede staat verkeren, net als de gevel. Het is daarom belangrijk om te laten checken of jouw woning wel geschikt is voor spouwmuurisolatie, voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat. Deze check kun je laten doen door een professional. Daarnaast bestaan er ook al woningen die spouwmuurisolatie hebben; ook dit is handig om te checken.

Stap 2: Een bedrijf inschakelen die de klus voor jou klaart

Het laten checken van de spouwmuur en het daadwerkelijk laten uitvoeren van de klus kan door een professional worden gedaan. Zo kun je bijvoorbeeld isolatiewerken-jk.be inschakelen: dit bedrijf is gespecialiseerd in het isoleren van woningen en weet hoe het op de juiste manier kan worden gedaan.

Stap 3: Bereid jouw woning erop voor

Heb je een bedrijf ingeschakeld en staat deze binnenkort bij jou op de stoep om de isolatieklus te klaren? Dan is het belangrijk om jouw woning erop voor te bereiden. Zorg ervoor dat de woning klus-proof is en dat het bedrijf eenvoudig de spouwmuur kan bereiken, zodat het bedrijf direct aan de slag kan - niet dat er nog allerlei bloempotten of decoratie verschoven moet worden.

Stap 4: Genieten van een behaaglijke woning

Wanneer eenmaal de spouwmuren zijn voorzien van isolatie, kun je vervolgens gaan genieten van een behaaglijk temperatuurtje. Door spouwmuurisolatie zorg je er namelijk voor dat de kou zo min mogelijk kan binnendringen, terwijl de warmte in huis wel blijft hangen. En in de zomer geldt natuurlijk dat de warmte niet binnen drie tellen in de woning komt. Al met al is spouwmuurisolatie een goede manier om te kunnen genieten van een prettig binnenklimaat.

   

standaard