Goede dakisolatie, het startpunt voor besparingen

Gepubliceerd op 28 April 2022

Dakisolatie is een van de belangrijkste maatregelen om energie en geld te besparen. Maar alleen je dak isoleren is niet voldoende. Ook een goed onderdak is essentieel. Maak kennis met oplossingen om je dak klaar te stomen voor de toekomst. Wil je ook BEN bouwen? Schrijf je in voor de BEN-challenges!

Dakisolatie

Warme lucht stijgt,  daarom is het isoleren van je dak veruit de belangrijkste maatregel die je kan treffen om veel energie (en geld) te besparen. Hoe meer je isoleert, hoe minder je moet stoken om je woning op de gewenste temperatuur te krijgen of houden, en hoe minder CO2 je zal uitstoten, hoe minder snel de aarde opwarmt.

Een goed onderdak

Maar alleen je dak isoleren is niet voldoende. Isolatie kan je vergelijken met een wollen trui die je tegen de koude beschermt, maar die bij koude wind nog koude doorlaat en waarbij de warme lucht door de wind wordt uitgeblazen. Hierdoor krijg je het koud. Daarom draag je boven die trui een winddichte jas. In je dak heeft het onderdak deze functie. Een onderdak beschermt de dakstructuur en de isolatie en zorgt voor de water- en winddichtheid, stofdichtheid en het weren van insecten. 

Fleece: de onderdakfolie voor een weer- en winddicht dak

Er bestaan verschillende soorten onderdaken waaronder de Fleece onderdakfolies van Wienerberger. Koramic ontwikkelde vier innovatieve onderdakfolies met een hoge dampdoorlatendheid en elk hun specifieke eigenschappen. In combinatie met Koramic kleidakpannen garanderen ze een kwalitatieve en duurzame dakopbouw die bestand is tegen alle weersomstandigheden. 

Deze onderdakfolies laten waterdamp door van binnen naar buiten, maar laten absoluut geen vocht van buiten naar binnen door. Ze worden aangebracht onder de tengellatten en panlatten, zijn licht en gemakkelijk te verwerken gaan heel lang mee dankzij de aangebrachte polyolefinelaag.

Fleece:

Fleece heeft dankzij de polyolefinelaag tussen de wapening en het dragermateriaal een uitstekend verouderingsgedrag. Dankzij de dubbele geïntegreerde kleefstrook kan het onderdak gemakkelijk winddicht worden afgewerkt.

Fleece Plus:

Mocht er toch inwendige condensatie optreden, dan kan deze onderdakfolie het vocht opnemen en via de geventileerde spouw tussen pannen en onderdak afvoeren. De folie is dan ook speciaal bedoeld voor daken met recuperatiepannen. Door de polyestercoating is Fleece Plus ook veel beter bestand tegen temperatuurschommelingen en uv-stralen dan traditionele onderdakfolies.

Fleece Maxi:

Fleece Maxi is een 2-lagig pu-gecoat polyestervlies met dubbele geïntegreerde kleefstrook. Zelfs slagregen en poedersneeuw worden hiermee snel en veilig afgevoerd. Omwille van haar hoge uv-stabiliteit is Fleece Maxi uiterst geschikt als onderdakfolie bij recuperatiepannen. Die laten ter hoogte van de overlappingen meestal veel zonlicht door. 

Fleece Premium:

Dankzij zijn uitstekende dampdoorlatendheid maakt Fleece Premium komaf met alle vocht gerelateerde problemen waarmee flauw hellende daken (≥ 10°) te kampen kunnen hebben. Deze onderdakfolie wordt gebruikt op een dakbeschot (bebording of sarking), waardoor probleemloos tussen de kepers geïsoleerd kan worden.

Meer weten? www.wienerberger.be

Met de Suspente PlaGyp I-ophangstangen isoleer je snel en efficiënt

Wil je je dak aan de binnenkant eenvoudig en snel isoleren? Met een dampscherm dat overal goed luchtdicht aansluit? ISOVER ontwikkelde een ophangsysteem dat van dakisolatie kinderspel maakt: Suspente PlaGyp I-ophangstangen. Deze zijn gemaakt van gewapend composiet en zien eruit als gele stompe pijlen met aan het uiteinde een rondelle en een dop.

Plaatsing isolatie met Suspente PlaGyp I-stangen

Gebruik Isoconfort glaswolplaten, die kun je gemakkelijk op maat kan snijden, waardoor ook de kleinste hoekjes met isolatie kunnen worden gevuld.

Je schroeft de stangen op de kepers en daarna breng je twee lagen glaswolplaten (Isoconfort) aan. De eerste laag isolatie klem je tussen de kepers, de tweede spies je over de ophangstangen. Vervolgens klik je de rondelles vast op de pijlen, prik je hierover het lucht-dampscherm (Vario KM Duplex ), sluit je af met de dop, en werk je luchtdicht af met Vario KB1-tape en Vario DoubleFit-dichtingskit. Op de doppen kan je gemakkelijk GYPROC PC 27/60-plafondprofielen klikken, en er GYPROC-gipsplaten opschroeven. 

Elektrische leidingen kan je aanbrengen in de ruimte tussen het dampscherm en de gipsplaten, zodat je de isolatie of het dampscherm niet hoeft te doorboren, en je dus geen koudebruggen veroorzaakt.  

Meer weten? www.isover.be

Powerroof en Powerroof® Max: voor een snel en perfect geïsoleerd sarkingdak

Wil je snel een perfect geïsoleerd sarkingdak plaatsen? Voor een onberispelijk resultaat biedt Recticel Insulation de keuze tussen Powerroof en Powerroof Max.

Meer weten? www.recticelinsulation.com

Powerroof® en Powerroof® Max

Powerroof-dakisolatieplaten worden bovenop de houten dakstructuur geplaatst en vervolgens bekleed met de waterdichte, dampopen Rectivent-onderdakfolie. Dankzij hun uitstekende isolatiewaarde (λD = 0,022 W/mK) zijn de Powerroof-isolatieplaten van Recticel Insulation een garantie voor de efficiënte isolatie van hellende daken.

Powerroof® Max doet daar nog een schep bovenop. Op de Powerroof® Max-isolatieplaten is een dampopen onderdakfolie Rectivent al op voorhand verkleefd. Zo kan je nog sneller isoleren. Ook de rasterbedrukking vergemakkelijkt de plaatsing. De overlappen van de folie zijn zelfklevend, met een betere winddichtheid als gevolg. Dankzij de tand-en-groefverbinding kan een doorlopend isolatieschild worden gecreëerd. 100 mm Powerroof® Max-isolatie heeft een isolatiewaarde van 4,50 m²K/W.

Meer weten? www.recticelinsulation.com

Bouwplannen? Bouw Bijna-Energieneutraal! Ontdek op de website iedereenBEN.be alles over de criteria van een BEN-woning en hoe je hieraan voldoet. Ga de uitdaging aan, schrijf je voor de BEN-challenge en ontvang voor 9 weken een nieuwe nieuwsbrief met informatie om een BEN-woning te bouwen.