Hoe een hellend dak isoleren met Expert Alukraft glaswol?

Gepubliceerd op 18 Juli 2023

Een goed geïsoleerd dak is essentieel voor een comfortabel en energiezuinig huis. In dit artikel leer je hoe je een hellend dak kan isoleren met behulp van Expert Alukraft glaswol, een hoogwaardige isolatieoplossing. Expert Alukraft glaswol van Knauf Insulation is speciaal ontwikkeld voor de thermische en akoestische isolatie van hellende daken met regelmatig geplaatste dakspanten. Het heeft een hoge isolatiewaarde, dempt geluid en is eenvoudig te plaatsen. Meer moet dat niet zijn! 

Je dak isoleren, een must 

Door je dak te isoleren kan je tot 30% warmteverlies voorkomen. Dit zorgt voor lagere energiekosten, meer comfort en een kleinere ecologische voetafdruk. Bovendien helpt het om aan de energieprestatienormen (EPB-eisen) te voldoen. Wist je trouwens dat dakisolatie sinds 2020 verplicht is? Niet skippen dus!

Je dak isoleren doe je aan de binnenkant of aan de buitenkant. Isolatie van binnenuit is over het algemeen de meest kostenefficiënte en eenvoudige optie.

Je hellend dak isoleren aan de binnenkant: het stappenplan 

Vandaag leer je hoe je een hellend dak aan de binnenkant isoleert met Expert Alukraft glaswol van Knauf Insulation. Deze isolatie op rol zorgt voor een luchtdichte, dampdichte afwerking en biedt een uitstekende isolatiewaarde. Het werkt trouwens ook als geluidsisolatie, waardoor omgevingsgeluiden verminderen.

De brandveilige Knauf Insulation glaswol is verder een duurzame keuze. Het wordt gemaakt van gerecycleerde en duurzame materialen, met natuurlijke bindmiddelen en is volledig recyclebaar. Het draagt bij aan een gezond binnenklimaat.

Bovendien is Expert Alukraft glaswol prettig in gebruik. Dit isolatiemateriaal voelt zacht aan, produceert weinig stof bij het snijden en is gemakkelijk te verwerken en te installeren.

Ontdek hieronder hoe je aan de slag gaat:

1. Verzamel je klusmaterialen en gereedschappen

Voor je van start gaat, verzamel je alle benodigde materialen en gereedschappen voor je klus. Dit bespaart je tijd en moeite. Op Atelierknauf.be vind je een volledige lijst van benodigdheden. Je hoeft dus niet zelf een lijst te maken. Handig!

De nodige dakisolatie (Knauf Insulation Expert Alukraft glaswol), de zelfklevende aluminiumstrook (Knauf Thermotape alu 20 m), de elastische lijm voor luchtdichte verbindingen (Homeseal LDS Solimur 310), je isolatiemes en stukadoorsrij shop je bij een lokale doe-het-zelfzaak. Ontdek hier een verkooppunt in je buurt.

2. Meet de diepte van de spanten

Controleer het onderdak visueel op vochtplekken. Merk je vochtschade op, dan herstel je het onderdak voor je verdergaat.

Het correct meten en snijden van de glaswolisolatie is cruciaal voor een goede pasvorm en effectieve isolatie. Pak een meetlint en meet de diepte van de dakspanten. De diepte van de spanten mag niet groter zijn dan de dikte van de gekozen glaswolisolatie

3. Meet de lengte die de isolatie moet hebben  

Meet met je meetlint de afstand tussen het bovenste en onderste deel van het dak, recht tussen twee spanten. Je weet nu hoe lang je isolatie moet zijn. 

4. Haal de isolatie uit de verpakking 

Neem de rol isolatie erbij en verwijder de verpakking met de hand. Rol de isolatie volledig uit op de vloer, met de aluminiumfolie naar beneden.

5. Snijd de isolatie op maat 

Breng met een markeerstift markeringen aan op de isolatie. Snijd de stukken op de juiste lengte met een mes. Maak vervolgens een lipje door de isolatie over de breedte van elke strook te verwijderen. 

6. Plaats de isolatie

Nu de glaswolisolatie op maat is gesneden, is het tijd om deze te plaatsen. Druk de stukken isolatie stevig tegen het onderdak. Daarbij begin je bovenaan. Bekijk in deze klusvideo hoe je aan de slag gaat.

Belangrijk: Draag altijd persoonlijke beschermingsmiddelen wanneer je glaswol snijdt of plaatst. Zo bescherm je jezelf tegen snijwonden en irritaties.

7. Niet de lipjes vast aan de rand van de strook

Vouw de lipjes terug zodat ze volledig op de spanten rusten. Niet vast bij het lipje aan de voorkant van de spanten. Elk volgend lipje moet het vorige bedekken. Hou er rekening mee dat de maximale afstand tussen twee nietjes 12 cm is. Bekijk in deze klusvideo hoe het werkt.

8. Bevestig de isolatie op de bovenste en onderste balk

Niet de dakisolatie vast aan de dakrand en de nokkap.

9. Plak de zelfklevende aluminiumstrook

Bedek de lipjes met de zelfklevende aluminiumstrook, een must voor een maximale dichtheid. Eventuele scheuren in de isolatie dicht je af met dezelfde zelfklevende tape.

10. Dicht de muuraansluiting af 

Steek de tube Homeseal LDS Solimur 310 in het siliconepistool. Breng vervolgens een lijmril aan over de volledige hoogte van de muur.

Vouw de zelfklevende aluminiumstrook en verwijder een van de twee lipjes. Plak de strip op de lijmril op de muur. Verwijder het tweede lipje en druk de strip tegen de isolatie.

Klaar? Je bent er bijna! Check het stappenplan op Atelier Knauf voor de laatste 2 stappen en werk je klus af als een pro. Vervolgens kan je profiteren van een goed geïsoleerd dak dat bijdraagt aan een energiezuinige woning.

De smaak te pakken? Op het online platform Atelier Knauf ontdek je meer professionele tutorials voor allerlei klussen in en rondom de woning. Neem geregeld een kijkje voor inspiratie en ga goed geïnformeerd aan de slag. Ervaring is geen vereiste!