Een hellend dak isoleren? Hier hou je best rekening mee.

10/08/2022

Sinds 2020 ben je verplicht om je huis of appartement van dakisolatie te hebben voorzien. Plan je om je hellend dak zelf te isoleren? Ontdek hoe je het aanpakt, welke isolatiematerialen je kunt gebruiken en waar je deze makkelijk bestelt.

Dakisolatie verplicht

Sinds 2020 moeten zowel de daken van nieuwbouw- als van bestaande woningen geïsoleerd zijn. Ook als je gaat renoveren, zal je voldoende dakisolatie moeten voorzien. Dit zowel voor platte als hellende daken. Gebruik je je zolder als volwaardige (leef)ruimte, dan isoleer je best je dak. Gebruik je je ruimte als opbergzolder (onverwarmd en onbewoond), dan mag je ook enkel de zoldervloer isoleren.

Dakisolatie moet voldoen aan een bepaalde minimumnorm, een Rd-waarde van 0,75 m² K/W (m² kelvin per watt). De Rd-waarde wordt berekend door de dikte van het isolatiemateriaal (in meters) te delen door de lambda-waarde (W/mK). Om in aanmerking te komen voor premies en subsidies of aan de EPB-eisen te voldoen, gelden er strengere eisen. Ontdek ze op energiesparen.be.

Voordeel van dakisolatie

Via een niet-geïsoleerd dak gaat zo’n 25% van de warmte in je woning verloren. Dakisolatie plaatsen is dus niet alleen verplicht, je haalt er zelf ook heel wat voordelen uit. Isoleer je je hellende dak dan bespaar je op je energiefactuur, geniet je van meer comfort en stijgt je woning in waarde. Tenminste als je het juiste materiaal gebruikt en het volgens de regels van de kunst plaatst. Een hellend dak isoleer je ofwel langs de binnenzijde ofwel langs de buitenzijde. Isoleren aan de buitenzijde (sarkingdak) is minder toegankelijk voor doe-het-zelvers.

Je schuin dak isoleren aan de binnenzijde

Wil je je dak aan de binnenzijde isoleren, dan kun dit makkelijk zelf doen. Hiervoor worden meestal zachte isolatieplaten van minerale wol (glaswol of rotswol) en/of harde kunststof isolatieplaten (pur of pir) gebruikt. Er zijn nog andere isolatiematerialen op de markt, maar die zijn minder populair of niet zo budgetvriendelijk. Zorg er in eerste instantie ook voor dat er een onderdak aanwezig is voor je je dak aan de binnenkant isoleert, dit is een water- en winddichte folie die je dak en isolatie beschermt.

Dakisolatie voor je hellend dak kiezen

Welke dakisolatie je best voor je schuin dak kiest is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is de isolatiewaarde en bijhorende dikte van het isolatiemateriaal belangrijk en zal ook de structuur van je dak bepalend zijn voor wat mogelijk is. Het al dan wel of niet aanwezigheid van een onderdak speelt ook een rol. Bij Bouwdepot.be vind je een ruim aanbod isolatiemateriaal voor je dak.

Glaswol

Glaswol is een minerale isolatie gemaakt uit gerecycleerd glas. Het zachte isolatiemateriaal kan op verschillende plaatsen in huis gebruikt worden. Voor het dak worden meestal flexibele dekens gebruikt. Glaswol isoleert bovendien niet alleen thermisch, ook als geluidsisolatie is het geschikt. Bestel hier glaswol voor je schuin dak.

Rotswol

Rotswol of steenwol is ook een minerale isolatie die je als dakisolatie kunt gebruiken. Het is een isolatiemateriaal dat goed thermisch en akoestisch isoleert en bovendien ook brandwerend is. Bestel hier rotswol voor je schuin dak.

Pur of Pir

Harde isolatieplaten zoals Pur als Pir zijn gemaakt uit een isolerend schuim. Hiermee kun je dun isoleren en toch hoge isolatiewaarden bereiken. Bovendien zijn ze makkelijk te hanteren en plaatsen, ook door doe-het-zelfvers. Je schuin dak zelf isoleren? Bestel hier je Pur- of Pir-platen.

Noot: Wist je dat je zachte en harde isolatie kunt combineren?

Dikte van je isolatie

Het is de bedoeling om materiaal te gebruiken met een lage U-waarde of thermische geleidbaarheid uitgedrukt in W/m2K, de U-waarde is ook de omgekeerde R-waarde (1/R-waarde). De U-waarde bereken je door deze formule te hanteren: U-waarde = λ-waarde / dikte isolatie.

Als je een bepaalde U-waarde moet bereiken en je weet de lambda-waarde van de isolatie is, dan kun je dus ook de dikte van het materiaal berekenen. Zo is er voor een BEN-woning de EPB-eis voor daken van 0,24 W/m2 K. Gebruik je bijvoorbeeld Pur-isolatie van 0.028 W/mK, dan heb je een dikte van 11,5 centimeter nodig.

Dakisolatie zelf plaatsen

Zachte isolatieplaten zoals glaswol of rotswol worden tussen de balken van je schuine dak geklemd. Tussen de isolatie en de (latere) afwerking plaats je een dampscherm. Dit is belangrijk om vochtproblemen te voorkomen.

Gebruik je harde isolatieplaten zoals Pir/Pur dan bevestig je deze tegen het dakgebinte, al dan wel of niet tegen een structuur van houten balken of metalstuds. Het voordeel van dit type platen is dat je ze makkelijk op maat kunt snijden. Deze panelen fungeren ook als dampscherm en hebben een aluminium folie die dat versterkt. Plak wel nog even de naden af met een isolatietape en vul kieren die je niet afgedekt krijgt op met purschuim, voor een damp- en luchtdichte afwerking. Informeer je goed over het materiaal dat je nodig hebt.

Afwerking geïsoleerd schuin dak

Heb je je dakisolatie aan de binnenzijde geplaatst, dan kun je de ruimte onder het dak afwerken zodat je isolatie niet meer zichtbaar is. Meestal worden hiervoor gipsplaten gebruikt die je op een metalen draagstructuur schroeft en waarvan je de naden opvult. Andere opties zijn panelen in hout of kunststof. Of je kunt het je van het begin makkelijk maken en kiezen voor een kant-en-klaar systeem waarbij er al een dunne afwerklaag op het isolatiemateriaal bevestigd is.

Op zoek naar het geschikte bouwmateriaal? Bij Bouwdepot.be bestel je het makkelijk online aan een zo scherp mogelijke prijs. Heb je een vraag of hulp nodig? Neem contact op met de klantendienst.

In samenwerking met Bouwdepot.be

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.