Akoestische isolatie: beperk met minerale wol de geluidsoverlast in huis

Gepubliceerd op 15 April 2020

Wist je dat je naast thermisch isoleren ook akoestisch kunt isoleren? Hiervoor kun je ook minerale wol gebruiken. Ontdek hoe je het kunt inzetten voor valse plafonds, wanden en vloeren tussen verschillende ruimtes.

Minerale wol als geluidsisolator

Geluid kan zich door de lucht of door een massa verplaatsen. Is er bijvoorbeeld veel hard en niet absorberend materiaal in een ruimte aanwezig, dan wordt het geluid weerkaatst en hoor je een soort galm. Minerale glaswol is ideaal als akoestische isolatie. Het fungeert als een veer tussen bijvoorbeeld twee muren, en absorbeert zeer goed geluid. Ontdek alle voordelen van dit veelzijdige materiaal.

Isoleren van een vloer

Heb je tussenvloeren of plafonds met balken of kepers, dan kun je tussen die kepers isolatieplaten minerale wol plaatsen en dit alles afwerken. Bevindt de tussenvloer of het plafond zich tussen een verwarmde en onverwarmde ruimte? Vergeet dan je dampscherm niet.

Isoleren van plafonds

Heb je een houten vloer die veel geluid doorlaat? Last van luide bovenburen? Een hoog plafond dat veel geluid weerkaatst? Dan kun je je plafond misschien akoestisch isoleren? Plafonds en tussenvloeren isoleer je best langs onder. De beste manier om dat te doen is door een verlaagd plafond te plaatsen. Je offert misschien een beetje hoogte op, maar geniet van een optimaal resultaat. Zorg er wel voor dat het frame waaraan het plafond bevestigd is, het bestaande plafond niet raakt. Tussen het huidige en het nieuwe plafond plaats je de minerale wol. Zo kan er geen contactgeluid of luchtgeluid doorgegeven worden.

Isoleren van binnenmuren

Geluid dat zich door de binnenmuren verplaatst van de ene ruimte naar de andere verplaatst, kan zeer storend zijn. Denk bijvoorbeeld aan een slaapkamer waar je tot rust wilt komen of een bureauruimte waar je je wilt kunnen concentreren. Isoleer je je scheidingswanden met minerale wol, dan kun je veel geluid uit de andere ruimtes door tussen de gipsplaten tegenhouden. Plaats de isolatie in de (bestaande) luchtspouw van de valse wanden of maak een voorzetwand met metalstuds, waarbij je de isolatie tussen de studs steekt en afwerkt met gipsplaten. Bekijk de video over hoe je geluidsisolatie plaatst tegen een binnenmuur.

Zin om je woning akoestisch te isoleren? Doe inspiratie op in de infobrochure over akoestisch isoleren en vind een verkooppunt in je buurt.