10 tips voor het isoleren van uw woning.

Gepubliceerd op 26 March 2018
10 tips voor het isoleren van uw woning.
10 tips voor het isoleren van uw woning.

Het is van zeer groot belang om een goed geïsoleerde woning te hebben. Zowel voor uw eigen comfort, alsook om uw facturen zo laag mogelijk te houden tot de komst van het mooie weer. Bouwinfo geeft u 10 tips om uw woning beter te isoleren naargelang uw persoonlijke behoeftes en budget!

1. Renoveer uw dak

Hoewel een dakrenovatie aan de dure kant is, is het zeker een effectieve oplossing! Op lange termijn is dat de beste keuze om uw huis zo goed mogelijk te beschermen tegen de koude. Door uw dak te renoveren verliest uw woning al heel wat minder warmte. Wist u trouwens dat een slecht geïsoleerd dak kan leiden tot maar liefst 30% warmteverlies? Dat percentage kan zelfs nog oplopen indien het een oudere woning betreft. De moeite dus om goed te isoleren!

Afhankelijk van uw budget, uw doelstellingen en de huidige staat van uw dak, zal de gekozen aannemer u een totale renovatie of een gedeeltelijke renovatie voorstellen. De isolatie van het dak gebeurt via de buitenkant (bijvoorbeeld door beschermende verf of kunstmatige tegels) en/of langs de binnenkant door een onderdak of isolatiepanelen te plaatsen, of eveneens door gespoten isolatie.

2. Optimaliseer de oppervlakte van uw zolder.

Maak gebruik van de ruimte van uw zolder! U kan deze bijvoorbeeld inrichten als leefruimte of opbergruimte. Dat zal de isolatiewaarde van uw dak verhogen, alsook deze van uw volledige woning. Net zoals vloerisolatie de warmteverliezen van de rest van het huis zal beperken.

3. Tweede grootste oorzaak van warmteverlies: de muren

Na het dak, is het isoleren van de muren van groot belang. Deze verliezen wel tot 25% van de warmte van uw woning!

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw muren goed te isoleren:

 • Het plaatsen van een isolatielaag langs de buitenmuren of gevels
 • Het opvullen van holle wanden: dit betekent het opvullen van de ruimte tussen de buitenmuur en binnenmuur met isolatiemateriaal
 • Behandeling langs de binnenkant: dat zijn meestal panelen of scheidingswanden die tegen de muur worden geplaatst

4. De vloer garandeert uw comfort

Hoewel het niet echt een prioriteit is in termen van huishoudelijke isolatie (slechts verantwoordelijk voor 7% van de warmteverliezen), zal een goed geïsoleerde vloer het comfort van uw huis aanzienlijk verhogen! Zeg nu zelf, niemand wil toch koude voeten hebben in de winter?

Deze technieken worden veel gebruikt voor het uitvoeren van vloerisolatie:

 • Het leggen van isolatieplaten
 • Het aanbrengen van een polyurethaanschuim (PUR)
 • Het gieten van een isolerende dekvloer

*De keuze van de techniek is afhankelijk van uw woning en de staat van de bestaande vloer

5. Zeg nee tegen binnensluipende tocht

Tocht is een belangrijke bron van warmteverlies! Aan elk aspect van uw ramen en frames moet er aandacht besteed worden:             

 • Het fabricagemateriaal: hout, aluminium en PVC zijn drie uitstekende isolatoren. Alles hangt af van het afwerkingsniveau van de geïnstalleerde frames
 • Het type beglazing: of het nu enkele of driedubbele beglazing is, de kwaliteit hiervan heeft een directe invloed op de binnentemperatuur van uw woning
 • De contour en kwaliteit van de verbindingen: zorg ervoor dat het contactoppervlak tussen uw frames en de wanden perfect aansluit en geen lucht tussen laat. Indien nodig, gebruikt u silicone om eventuele gaten te dichten

6. Let op de koudebruggen

Deze zogenaamde koudebruggen zijn vaak een onderschatte link naar warmteverlies. Het onderzoek en de behandeling hiervan maakt het mogelijk om de bescherming van uw woning te garanderen.

Koudebruggen zijn delen van het huis waar er onregelmatigheden zijn in de isolatie. Deze “gaten” in de thermische bescherming kunnen aanzienlijke verliezen veroorzaken. Let er dus op dat alles goed gedicht is!

7. Vernieuw de lucht in de omgeving

De vernieuwing van de omgevingslucht is essentieel om de stoom die in het huis wordt geproduceerd te verwijderen. Deze stoom wordt geproduceerd door de mensen en dieren in uw woning, uw huishoudelijke taken of apparaten.

Bij afwezigheid van een ventilatiesysteem blijft dit vocht achter in uw woning, waardoor de isolatie het probleem nog verder zal accentueren. Dat leidt bijvoorbeeld tot het verslechten van de isolatielagen, uiterlijke schimmel en condensatie op uw ramen.

Om deze redenen is het dus absoluut noodzakelijk om een ventilatiesysteem in de badkamer, keuken of de ruimte met een vaatwasser of wasmachine te installeren.

Er zijn verschillende oplossingen om de omgevingslucht te vernieuwen, met name:

 • Extractors: dit zijn kleine machines die de lucht ventileren
 • Een enkele of dubbele stroomgestuurde mechanische ventilatie (VMC)
 • Het natuurlijk treksysteem: het meest klassieke systeem dat de ketel van verse lucht voorziet en de gassen door hetzelfde kanaal extraheert

8. Verander uw verwarmingsapparatuur

In sommige gevallen komt het probleem niet noodzakelijkerwijs van de isolatie van uw huis, maar van de manier waarop de warmte binnen wordt afgesteld. Niet-homogene verwarmingsapparatuur kan dus temperatuurvariaties van de ene kamer naar de andere creëren en een koude indruk geven.

Boiler, elektrische verwarming, ketels… Verwarmingsapparatuur kan na verloop van tijd zijn effectiviteit verliezen. Dat verlies aan vermogen heeft een directe invloed op uw energieverbruik en uw rekeningen. Let dus goed op! Daarom kan het interessant zijn om eens te kijken naar een recenter model dat over enkele jaren winstgevend kan zijn. Zo maakt u komaf met oudere apparatuur die steeds meer en meer verbruiken.

De term ‘domotica’ is sinds enkele jaren in ons dagelijks leven geïntroduceerd. Domotica slaat terug op geautomatiseerde huishoudelijke systemen. Hierdoor verhoogt uw thermisch comfort en verminderen uw energiekosten. Het kan o.a. warmte distribueren op een intelligente manier, afhankelijk van de aanwezigheid van mensen en het gebruik van elke kamer.

9. Enkele eenvoudige tips

Een paar simpele te implementeren tips en trucs kunnen de isolatie van uw huis verbeteren, zonder grote investeringen met zich mee te brengen, bijvoorbeeld:

 • Als u een gleuf in uw voordeur heeft al brievenbus; plaats dan een bekisting aan de binnenkant om de post op te vangen, deze zal tegelijkertijd ook de tocht beperken
 • De meeste buitendeuren zorgen voor meer of minder luchtstroom; deze hebben siliconen onderdorpels of gewone dorpels om de lucht tegen te houden
 • Vergeet niet om de deuren tussen de kamers in uw woning te sluiten om de luchtinlaat te beperken; dat is vooral belangrijk voor kamers die uitkomen op gangen of die over het algemeen niet uitgerust zijn met radiatoren
 • Identificeer de koude luchtinlaten in uw huis door de ‘kaarsproef’ uit te voeren; hou een aangestoken kaarsje nabij kruisingen van de gevel of scheurtjes in de muren. Wanneer het kaarsje begint te flikkeren of kleiner wordt, duidt dat op de aanwezigheid van een ‘lek’ dat afgedicht moet worden
 • Als u een schoorsteen heeft: vergeet dan geen klep of flap te plaatsen om hem af te sluiten
 • Neem een kijkje bij uw stopcontacten en controleer of er geen luchtstroom doorheen komt. Vervang ook elk verouderd stopcontact met een waterdichte behuizing

10. Controleer op mogelijke hulp, voordelen en subsidies

Afhankelijk van de regio waarin u woont (Brussel, Wallonië of Vlaanderen) en de classificatie van uw werk (verbetering, energiebesparing, renovatie…) kunnen er verschillende premies of subsidies beschikbaar zijn.

Als u zich wil informeren over de criteria en procedures om te kunnen profiteren van financiële steun(en), neemt u rechtstreeks contact op met de bevoegdheden in uw regio. De lijst met deze diensten is beschikbaar op het platform Belgium.be.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan