Hoe lang moet beton drogen?

Gepubliceerd op 23 November 2016

Je hebt net beton gegoten en je wil weten hoe lang die moet drogen? Hoe lang je moet wachten om er op te lopen? Om er zware gewichten op te zetten?  Dan ben je bij dit artikel aan het juiste adres!

Hoe lang moet een beton plaat drogen?

  • Op beton kun je na één dag al lopen/werken maar je wacht beter twee dagen
  • Pas na 28 dagen is beton volledig uitgehard!  Technisch : Deze 28 dagen is het aantal dagen dat nodig is om uit te drogen naar de eindsterkte van beton.
  • Na die 28 dagen zal het beton nog meer uitharden.
     

Wat verstaan we eigenlijk onder het drogen van beton?

Drogen van beton is een foutieve benaming, eigenlijk spreken we over hydrateren van beton.  Dit is het reageren van het water met het aanwezige cement.
 

Is er een verschil tussen winter & zomer?

Wat het uitharden betreft, zal 28 dagen altijd als leidraad gebruikt worden.  In de zomer zal dit door de warmte aanzienlijk sneller gaan dan in de winter, m.a.w. er is rekening gehouden met een veiligheidsmarge!

Veel plezier met het gieten van je betonnen fundering!

Gieten van beton

 

Mijn beton is juist gegoten en het regent... Wat nu?

Zolang er geen zondvloed op je beton valt het eerste uur na het storten is er geen probleem.  Door héél veel regen direct na het storten kan het beton uitgewassen worden en zo zijn cement verliezen.

 

Wanneer mag ik laminaat op mijn beton leggen?

Zoals gezegd is de uithardingstijd voor beton 28 dagen wat niet wil zeggen dat al het vocht er dan al uit is. Het beste is om toch even een vochtigheidsmeting te doen, alvorens je laminaat te plaatsen. Advies van fabrikanten van laminaat : 

  • eerste vier centimeter : 1 week per centimeter
  • vijfde en zesde week : 2 weken per centimeter
  • vanaf de zwevende week : 4 weken per centimeter.

Er wordt dan ook nog aangeraden om plasticfolie op het beton te leggen voor je laminaat gaat plaatsen.

 

Wat doe je met een betonbalk waar welfsels op komen?

Voor een betonnen balk gelden dezelfde regels. Onder deze balk staan schoren/stansoenen en deze laat je best een maand staan.  Als deze niet in de weg staan, kun je ze beter nog een tijdje langer laten staan. 

Een dag na het gieten van de balk kun je best de zijplaten van je bekisting al verwijderen, zodat het vocht er niet in blijft zitten.

Betonbalk
bron : http://occasiehuisje.blogspot.be/

 

Zelf beton gieten?

Om zelf beton te gieten kun je gebruik maken van kant-en-klare droge beton. Beton is een homogeen mengsel van cement, granulaten (steenslag of grind), zand en water.  Droge beton in zakgoed of bulk kun je bij de bouwhandel kopen, en dan moet je enkel en alleen nog water toevoegen!