Potten en balken

Gepubliceerd op 12 December 2014
Potten & Balken
Potten & Balken

Potten en balken zijn semiprefabvloeren die bestaan uit dragende betonbalken met daartussen vulblokken of potten. Daarboven is een druklaag van gewapend beton aangebracht. Dit systeem is bijzonder interessant voor vloeren die onbereikbaar zijn met een kraan. Vulpotten zijn gemaakt uit baksteen, beton (argex), houtvezel, staal of polystyreen.

De balken komen evenwijdig op de dragende muren, met een tussenafstand die afhankelijk is van de breedte van de potten en de balken.

Dit systeem van potten en balken is het best toepasbaar bij verbouwingen en werken op moeilijk bereikbare plaatsen.

Potten en balken gebruiken als draagvloer biedt heel wat voordelen. De betonnen balken zijn erg maatvast omdat ze in de fabriek in mallen worden gegoten. Bovendien is het een vrij flexibel systeem omdat je bijvoorbeeld meerdere balken naast elkaar kunt plaatsen om de vloer mooi gevuld te krijgen. Je hebt geen kraan nodig om dit systeem te plaatsen en je kunt dus geld uitsparen door een deel van het werk zelf uit te voeren.

De potten zijn 12 tot 25 cm hoog en vaak 50 cm  breed, zodat ze goed passen tussen de balken die met een tussenafstand van 60 cm as op as zijn geplaatst.