Vragen over beton(wapening)? Krijg advies vanaf € 95, excl. btw

Beton is een samenstelling uit bindmiddel (cement) en toeslagmaterialen. Bij het toevoegen van water zal beton vloeibaar worden en uiteindelijk verharden. Beton haalt binnen 7 dagen 80 % van zijn druksterkte en na 21 dagen zijn volledige druksterkte.

Betonsamenstelling voor algemene toepassing bij particuliere bouw

De 1-2-3 regel :

  • 1 deel cement 325 kg
  • 2 delen zand 650kg
  • 3 delen grind 1300 kg
  • Water :  160 liter

Dit is een goede basis samenstelling. Natuurlijk kan afhankelijk van de vochtigheid van de toeslagmaterialen ( grind en zand) de samenstelling afwijken.

De vloeibaarheid van de beton is ook zeer belangrijk. Het is niet de bedoeling dat men erwtensoep maakt maar een mooi homogeen geheel dewelke netjes zal vloeien in de bekisting door het trillen met een trilnaald. De trilnaald zorgt ervoor dat alle luchtbellen dewelke ingesloten zijn in de beton eruit komen en de beton een mooi geheel zal vormen. 

Heeft men geen trilnaald op de werf kan men altijd verdichten d.m.v. een staaf heen en weer te steken in de beton om de luchtbellen te verwijderen, maar opgelet dit zal nooit voldoende zijn. Maar voor de meeste particuliere toepassing is dit vaak voldoende. Men kan dan best ook opteren voor een iets vloeibaardere beton.

Na het storten kan men ook steeds de beton beschermen van koude en warmte door het gebruik van folie en of voldoende nathouden.

De wapening in de beton moet de nodige dekking hebben dwz het ijzer moet een zeker omhulling hebben door beton. Doet men dit niet zullen er roestvlekken zichtbaar worden en kan de wapening aangetast worden, ook zal de balk niet zijn volledige sterkte behalen. Het crieeren van “dekking” kan men door het plaatsen van afstandhouders onder of rondom het staal. Er bestaan afstandhouyders isn PVC, Staal en Beton. Mestal worden bij betonbalken PVC afstandhoudersgebruikt en bij vloerplaten betonnen, natuurlijk kan dit verschillen van werf tot werf.

Het wapenen van vloerplaten

Wanneer men een vloerplaat bekijkt dewelke 6 meter breed is en op beide uiteinde een muur staat gemetseld. Door de drukkracht van de muren en de “zetting” van de ondergroend onder deze drukpunten zal in het midden van de vloerplaat een “opbuiging” criieeren  of trek. Aangezien beton enkel druk aankan zal het nodig zijn deze zone te wapenen vanboven in de beton. Onder de muren zal het dus omkeren en zal vanonder wapening nodige zijn.

Dit is nu een eenvoudig voorbeeld, maar bij platen waarop ook tussen muren staan is het dus voornaam dat er een onder en bovennet word voorzien over het volledige oppervlakte.

Dit is niet enkel qua stabiliteit ook naar waterdichting is dit voornaam. Aangezien beton de eigenschap heeft te scheuren zal de waping deze scheurspanning opvangen waardoor de kern “vol” blijft van de beton

Een “netje” in het midden is dus in feite niet voldoen.

Bij betonbalken is dit in feite hetzelfde principe. De trekspanningen moeten opgevangen worden in de betonbalk. Men kan duidelijk het verschil zien tussen de theoretische en praktische manier van wapen op de werd, daar het bijna onuitvoerbaar is de theorische manier kiest men op de werf voor een uniforme manier waardoor de kans op fouten ook velenmalen kleiner is.

Scheurvorming in beton is iets wat al eeuwen oud is, de meeste scheuren in oude woningen zijn scheuren dewelke zijn ontstaan bij zettingen de eerste jaren van de bouw. Indien het slecht haarscheuren dwz “uw vingernagel” gaat er niet, juist wel in zijn het vaak/meestal onschadelijke scheuren. Heeft u twijfels of Indien het grotere of nieuwe zijn twijfel niet en contacteer een specialist.

In samenwerking met SOS-Ingenieur.be

Vraag gratis gerelateerde documentatie aan

Meer nieuws van SOS-Ingenieur.be

Bouwvragen of -problemen? Contacteer de juiste hulplijn.

Ben je aan het bouwen of verbouwen, dan hoop je dat alles vlekkeloos verloopt.

Die droomwoning kopen: ja of nee? Nu advies vanaf € 95, excl. btw

Je hebt tijdens je huizenjacht een kanshebber gespot, spannend!

Je woning uitbreiden: krijg advies vanaf € 95, excl. btw

Wil je je meer leefruimte in je woning? Dan kun je overwegen om die uit te breiden.

Mag ik die muur uitbreken of niet? Nu advies vanaf € 95, excl. btw

Wil je meer licht en een ruimtelijk gevoel in je woning? Of droom je van een open keuken?

GRATIS Nieuwsbrief