Je woning uitbreiden: dit moet je weten!

Wil je je meer leefruimte in je woning? Dan kun je overwegen om die uit te breiden. Dat is meestal een stuk goedkoper dan verhuizen. Voorkom verbouwfrustraties en lees ons advies voor je de werken start. 

Upgrade voor je huis

Een aanbouw verhoogt de waarde van je woning, tenminste als de werken professioneel zijn uitgevoerd. Tegelijkertijd geniet je van extra comfort. Eindelijk plaats voor je droomkeuken met kookeiland! Evengoed creëer je een speelruimte voor de kinderen, of een praktijkruimte in het kader van je job. Jij beslist!

Bepaal het budget

Bedenk eerst hoeveel je kan en wil besteden. Vaak zijn er meerdere mogelijkheden voor de uitbreiding van je woning, elk met hun eigen prijskaartje. Stel, je wil een achterbouw plaatsen. Kun je leven met een kolom, of wil je alles openbreken? Dat scheelt een slok op de borrel. Bepaal ook hoe groot de uitbreiding moet worden. Elke vierkante meter extra kost zo’n 1500 euro (prijs voor een degelijke standaardafwerking). Je kan wel besparen door veel zelf te doen.

Budgetvriendelijke bijbouw

Droom je van een veranda, maar vrees je voor het kostenplaatje? Door zelf een aanbouw te plaatsen realiseer je je droom zonder het dure prijskaartje. Je hoeft immers geen verandabouwer in te huren. De aanbouw bestaat uit een solide fundering, metselwerk en glas. Laat je begeleiden door een bouwingenieur en realiseer je project tegen een fractie van de kosten.

Laat je adviseren

Natuurlijk wil je de stevige structuur van je woning niet in gevaar brengen. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Een bouwingenieur komt bij jou de situatie onderzoeken en bepaalt de beste oplossing, rekening houdend met je wensen en je budget. Hij waakt erover dat de structuur, de balken en kolommen sterk genoeg zijn om de lasten op te vangen. Zo voorkom je verzakkingen en stabiliteitsproblemen.

Zorg voor een stevige basis

Een sterke fundering is cruciaal. De fundering van de bestaande en de nieuwe constructie moeten op elkaar afgestemd worden. Daar komt wel wat bij kijken: het verstevigen en uitbreiden van fundamenten, het realiseren van onderschoeiingen … Geen zorgen, de bouwingenieur maakt een complete stabiliteitsstudie van je project. Elk onderdeel wordt berekend en beschreven zodat de aannemer van je keuze er vlot mee aan de slag kan.

Palm de zolder in

Ook door het bewoonbaar maken van de zolder creëer je meer leefruimte. Laat een vaste zoldertrap voorzien en tover je zolder om tot een slaap- of hobbykamer. Bij heel wat zolders zit er een horizontale balk in de houten dakconstructie, net op ooghoogte. Niet praktisch! Die balk kan weg, maar dan moet de constructie wel aangepast worden opdat de woning stabiel blijft. Ook hier kan een bouwingenieur je adviseren.

Bezoek op de werf

Ook hier geldt: de bouwingenieur tipt de beste oplossing voor jouw situatie en maakt de nodige berekeningen. Een bezoek ter plaatse met mondeling advies kost 95 euro, excl. btw. Laat de specialist gerust nog eens langskomen tijdens de werken om te controleren of alles volgens plan verloopt. Hij vertelt je waar je allemaal rekening mee moet houden en geeft volop nuttige tips.

Wil je je woning uitbreiden? Voorkom scheurvorming, verzakkingen en zelfs instorting. Neem contact op met een specialist en laat je adviseren. Vraag hier je brochure aan.

In samenwerking met SOS-Ingenieur.be

Meer nieuws van SOS-Ingenieur.be

Mag ik die muur uitbreken of niet?

Wil je meer licht en een ruimtelijk gevoel in je woning? Of droom je van een open keuken?

Een barst in je gevel. Wat nu?

Op een dag ontdek je een barst in je buitenmuur. Er gaan meteen enkele vragen door je hoofd.

Beton - Alles wat je moet weten!

Beton is een samenstelling uit bindmiddel (cement) en toeslagmaterialen.

Kolommen en stalen liggers

Wanneer moet je welke ligger gebruiken? Het monteren van stalen kolommen en balken zijn minder ar

GRATIS Nieuwsbrief