Beton

Vragen over beton(wapening)? Stel ze aan een bouwingenieur.

10/11/2017

Beton is een samenstelling van bindmiddel (cement) en toeslagmaterialen. Bij het toevoegen van water zal beton vloeibaar worden en uiteindelijk verharden. Beton haalt binnen 7 dagen 80 % van zijn druksterkte en na 21 dagen zijn volledige druksterkte.

Betonsamenstelling voor algemene toepassing bij particuliere bouw

De 1-2-3-regel:

  • 1 deel cement: 325 kg
  • 2 delen zand: 650kg
  • 3 delen grind: 1300 kg
  • Water: 160 liter

Dit is een goede basissamenstelling. Natuurlijk kan afhankelijk van de vochtigheid van de toeslagmaterialen (grind en zand) de samenstelling afwijken.

De vloeibaarheid van het beton is ook zeer belangrijk. Je hebt een homogene massa nodig, die netjes in de bekisting kan vloeien door het trillen met een trilnaald. De trilnaald zorgt ervoor dat alle luchtbellen die ingesloten zijn in het beton eruit komen en het beton een mooi geheel zal vormen. 

Heb je geen trilnaald op de werf, dan kan je altijd verdichten door een staaf heen en weer te steken in het beton om de luchtbellen te verwijderen. Voor de meeste particuliere toepassingen is dit doorgaans voldoende. Je kan dan best ook opteren voor een iets vloeibaarder beton.

Na het storten kan je  het beton beschermen tegen koude en warmte door het gebruik van folie en/of voldoende nathouden.

De wapening in het beton moet de nodige dekking hebben d.w.z. het ijzer moet enigszins omhuld zijn door beton. Is dit niet het geval, dan zullen er roestvlekken zichtbaar worden en kan de wapening aangetast worden. Ook zal de balk niet zijn volledige sterkte behalen. Het creëren van dekking kan je door het plaatsen van afstandhouders onder of rondom het staal. Er bestaan afstandhouders in pvc, staal en beton. Meestal worden bij betonbalken pvc afstandhouders gebruikt en bij vloerplaten betonnen, maar dit kan verschillen van werf tot werf.

Het wapenen van vloerplaten

Stel, je hebt een vloerplaat die 6 meter breed is en waarop op beide uiteinden een muur staat gemetseld. Door de drukkracht van de muren en de ‘zetting’ van de ondergrond onder deze drukpunten zal in het midden van de vloerplaat een opbuiging of trek ontstaan. Omdat beton enkel druk aankan, zal het nodig zijn deze zone te wapenen vanboven in het beton. Onder de muren zal vanonder wapening nodig zijn.

Bij platen waarop ook tussenmuren staan, moet je een onder- en bovennet voorzien over de volledige oppervlakte.

Dit is nuttig voor de stabiliteit en de waterdichtheid. Beton kan immers scheuren. De wapening zal deze scheurspanning opvangen waardoor de kern vol blijft van het beton.  Een ‘netje’ in het midden is dus niet voldoen.

Bij betonbalken geldt hetzelfde principe. De trekspanningen moeten opgevangen worden in de betonbalk. Je kan duidelijk het verschil zien tussen de theoretische en praktische manier van wapenen op de werf. Omdat de theoretische manier haast onuitvoerbaar is, kiest men op de werf voor een uniforme manier waardoor de kans op fouten veel kleiner is.

Scheurvorming in beton is een eeuwenoud verschijnsel. De meeste scheuren in oude woningen zijn scheuren die zijn ontstaan bij zettingen tijdens de eerste jaren van de bouw. Als het slechts haarscheuren zijn (d.w.z. je vingernagel gaat er niet, of maar net in), zijn de scheuren meestal onschadelijk. Twijfel je of de scheuren schadelijk zijn, contacteer dan een specialist om zekerheid te krijgen.

Beton

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief