Zelf beton maken voor dummies

Ontdek wat je precies nodig hebt om beton te maken. We leren je ook hoe je aan de slag gaat. Of kies voor snel en makkelijk: laat stortklaar beton leveren aan huis. Zo ben je zeker van een goede kwaliteit!

De ingrediënten

Alles begint met kwalitatieve producten. Om beton te maken heb je zand, grind (of steenslag) en water nodig. De ideale samenstelling hangt af van het doel (waarvoor zal het beton dienen?) en de beoogde kwaliteit. Tip: bestel je stortklaar beton, dan ben je zeker van de juiste samenstelling. En ja, ook als je maar weinig beton nodig hebt kun je beton bestellen. Bestellen kan al vanaf 1 kubieke meter.

BENOR-label

De kwaliteit van het beton of van een betonproduct is essentieel voor de stabiliteit, de veiligheid en de duurzaamheid van een bouwwerk. Met BENOR-producten zit je safe, want het BENOR-logo is een garantie op kwaliteit. Gebruik dus altijd producten die het BENOR-merk dragen.

Vooraf gecontroleerd

Ga je beton bestellen, kies dan voor een betoncentrale die het BENOR-merk heeft. Hun beton wordt gecontroleerd door een onafhankelijk organisme. Controle op de bouwplaats hoeft dan niet meer. Beton dat met een betonmixer op de bouwplaats geleverd wordt, komt met een leveringsbon die het BENOR-merk draagt. Dat document vermeldt alle technische kenmerken van het geleverde beton.

Voor bouw of fundering

Afhankelijk van het doel ga je voor constructief beton of funderingsbeton. Met constructief beton realiseer je bijvoorbeeld wanden, kolommen en balken. Funderingsbeton dient, juist ja, voor funderingen. Niet zeker welk type beton jij nodig hebt? Vraag je betonspecialist om raad.

Kies voor kwaliteit

Zal het beton blootgesteld worden aan regen en/of vorst, dan kies je best voor beton van topkwaliteit. Het verschil met gewoon beton zit zowel in de bestanddelen als in de verhoudingen. Check bij je betonspecialist welke kwaliteit beton jij nodig hebt om zeker te zijn.

Juist doseren

Om je op weg te zetten delen we hieronder een voorbeeld van een goede betonsamenstelling. Let erop dat je de bestanddelen juist doseert. Voor een beton van 140 à 150 liter beton heb je volgende hoeveelheden nodig:

  • 1 zak cement (50 kg)
  • 2 kruiwagens grind (2 maal 50 - 60 liter grind is samen 150-180 kg)
  • 1 goedgevulde kruiwagen proper zand (60 - 70 liter zand weegt 90-100 kg)
  • 2 à 2,5 emmers proper water (20 à 25 liter)

Bovenstaande samenstelling is een voorbeeld. Laat je adviseren over de ideale samenstelling voor jouw project. 

Let op met vochtig zand

Zand dat buiten ligt, is bijna altijd vochtig. Ga je aan de slag met vochtig zand, dan moet je de samenstelling voor het beton aanpassen. Zo heb je in verhouding meer zand nodig. Het gaat om 20% extra (bij dosering in liter), of 5% (bij dosering in kg). Verder heb je 10% minder water nodig.

Aan de slag

Hoe maak je beton met een betonmixer? Zet eerst de trommel schuin. Daarna doe je iets minder dan de helft van het water in de mixer. Doe vervolgens de helft van het grind erbij. Na een paar seconden doe je het cement erbij. Voeg daarna de helft van het zand toe. Laat de betonmixer een tijdje mengen. Daarna voeg je de overige ingrediënten (water, zand en grind) toe. Controleer af en toe de consistentie van het beton en voeg water toe indien nodig. Klaar! Je kunt het beton in de bekisting gieten of storten. Geen betonmixer in de buurt? Kleine hoeveelheden beton kun je mixen in een bouwemmer of kuip met een stevige spatel of schep.

Hoeveel water gebruiken?

Idealiter gebruik je net genoeg water voor wat men noemt ‘een plastische consistentie’. Maak na het mengen een bol van vers beton. Lukt dat goed en is het mengsel homogeen? Dan zit je goed. Zo niet zal je aan de verhoudingen moeten sleutelen! Tip: laat je beton leveren, dan ben je zeker van de juiste verhoudingen.

Problemen vermijden

Beton dat brokkelt is te droog en moeilijk te verwerken. Bovendien loop je het gevaar dat bepaalde zones niet goed gevuld zullen worden. Ook te nat beton is verre van ideaal. Zo kan er ontmenging optreden. Daarbij raken het zand, het grind en de cementpasta gescheiden. Na verharding is de kwaliteit ondermaats. Dergelijke problemen kun je gelukkig vermijden door beton te bestellen.

Beton te nat of te droog, wat nu?

Is je beton te droog, dan kun je water toevoegen. Is het te nat, dan kun je dat compenseren met cement. In beide gevallen geldt: het toevoegen moet geleidelijk gebeuren. Pas nadat alles grondig opnieuw gemengd is, kun je oordelen of het effect naar wens is.

Beton storten

Wil je beton storten op een kleine oppervlakte? Markeer de oppervlakte met planken. Zo kun je het beton gericht storten vanuit de bouwemmer of kuip. Dek vervolgens de betonlaag af met folie en een zeil en zorg ervoor dat dit zeil blijft liggen. Leg bijvoorbeeld stenen op de randen van de planken. Zo blijft het beton beschermd tegen weersinvloeden. Is het beton gedroogd? Schuur het dan mooi glad.

Beton nodig? Door stortklaar beton te bestellen ben je zeker van een goede kwaliteit. Kies wel voor een betoncentrale met BENOR-label. Bestel makkelijk online in 5 stappen.

In samenwerking met Qlikbeton

Meer nieuws van Qlikbeton

Zelf een zwembad bouwen? Met een goede fundering in beton!

Droom je van een eigen zwembad in de tuin en wil Je hem zelf aanleggen?

Giet in enkele stappen de betonplaat voor je tuinhuis

Wil je een tuinhuis enkel voor je tuinmateriaal of  wil je eentje met alles erop en eraan?

Zelf de betonplaat voor je terras gieten? Volg onze leidraad

Een mooi terras met uitzicht op de tuin is de kers op de taart van je woning.

GRATIS Nieuwsbrief