Vochtige keldermuren bezetten? Hiermee behandel je ze definitief

Gepubliceerd op

Een kelder is één van de vochtigste ruimtes in huis. Is je oude kelder bepleisterd, dan kan het pleisterwerk op den duur loskomen. Hoe bezet of behandel je je keldermuren zodat er geen problemen meer opduiken?

Vochtig pleisterwerk in de kelder

Kunnen kikkers goed aarden in je kelder? Vocht in je kelder is niet zo vreemd. Deze ruimte ligt immers deels of volledig onder het grondniveau waardoor grondvocht door de keldermuren en -grond kan trekken. Dit kan heel vervelend zijn: het ruikt er muf, de muren voelen vochtig aan, pleisterwerk valt van de muren, barsten, scheuren en lekken ontstaan, schimmels komen tevoorschijn.  Hierdoor kunnen op termijn structurele vochtproblemen optreden in de ruimtes boven de kelder.

Waterdichte kelderbezetting

Wil je meer plezier van je kelder? Pak dan de problemen aan voor het te laat is. Controleer eerst de staat van de muren, vloer en plafond. Zijn er geen problemen met de constructie, dan kun je het vochtprobleem binnen in de kelder definitief aanpakken door enkele waterdichte lagen aan te brengen. Kies voor de juiste coating, afhankelijk van de ondergrond, op basis van cement of epoxyhars. Je hoeft hier geen professional voor in te schakelen. Vind de juiste kelderdichtingsproducten bij een verkooppunt in je buurt en ga aan de slag.

Kelderdichting cement versus epoxyhars

De kelderbezetting op basis van cement is een witte cementcoating waarmee je ondergrondse constructies die bestaan uit, (vochtige) beton- of cementblokken permanent waterdicht kunt maken. De dichting is overschilderbaar en zorgt voor een mooi resultaat. Breng twee lagen aan voor een geslaagd resultaat. Opgelet! Deze coating kun je niet op de vloer aanbrengen.

De epoxycoating voor kelderdichting bestaat uit twee componenten en kan op ondergrondse constructies in baksteen of met cementbezetting worden aangebracht. Zowel muren als vloeren geef je hiermee twee waterdichte lagen. Het is overschilderbaar en het levert je een permanente, esthetische oplossing op.

Kelder waterdicht maken

Voordat je de waterdichte laag aanbrengt op je keldermuren, herstel je best eventuele scheuren en barsten. Zo kan er geen vocht meer binnendringen. Ontdek hoe je dit aanpakt met een afdichtingsmiddel. Zijn de herstellingen gebeurd? Dan is het tijd voor het echte werk. Kies een droge dag uit om je kelder te coaten, dan is het grondwaterpeil en ook de druk op de keldermuren lager. Gebruik een bezettingskwast en volg de instructies van het bijhorende stappenplan. Succes!

Vergeet niet te ventileren

Zelfs in een waterdichte kelder kunnen er schimmels ontstaan als er niet genoeg verlucht wordt. Zet daarom roosters of ramen in je kelder geregeld open.  

Wil je permanent vochtproblemen in je kelder aanpakken? Of zoek je een doe-het-zelf oplossing voor andere ongemakken in en rondom je huis? Vind de ideale producten in een verkooppunt in je buurt