Hoe richt je een wijnkelder in?

Wijnproeven is een kunst, maar het bewaren van wijn in een goed ingerichte kelder is dat ook.  Zowel temperatuur als verduistering, verluchting & vochtigheidsgraad van de kelder moeten zeer goed bestudeerd worden!  Hier vind je enkele tips om wijn in optimale omstandigheden te kunnen bewaren!

1. De noodzakelijke frisheid

De ideale temperatuur is 12 à 13 graden

2. Een hoge vochtigheid

Vochtigheid is belangrijk en schommelt het best tussen 70 en 80 %. Op de buitenmuren moet dan ook een afdichtingslaag worden aangebracht om te grote temperatuurverschillen onder invloed van de weersomstandigheden of de ondergrond te vermijden.

 

3. Een efficiënte verduistering

Volslagen duisternis is quasi noodzakelijk als u wijn voor lange tijd wenst te bewaren. 

4. De verluchting

De hoge vochtigheid in de ruimte mag geenszins leiden tot vochtproblemen of schimmelvorming. 

5. Standvastigheid is de essentie

De vier hierboven besproken criteria moeten bovenal stabiel in de bewaarruimte worden gehandhaafd.

 

Lees meer en uitgebreider!

In samenwerking met Ik ga bouwen

GRATIS Nieuwsbrief